Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археологът Александър Минчев: След 35 години Варна има още една много ценна находка от Римско време

Римска надгробна мраморна плоча от 3-и век е една от най-ценните от подобен тип находки във Варна за последниет 35 години. Това каза в интервю за Радио Варна, археологът Александър Минчев, който заедно със своя екип откри артефакта при разкопки в частен терен.


 „Плочата е характерна като тип за Античния Одесос. На нея е представена т.нар. сецна - „Погребално угощение“. Починалият е изобразен, положен на легло, наречено „клине“. Срещу него е седнала жена му, а пред леглото се вижда пищна трапеза – масичка, отрупана с плодове и ястия. Паметникът е с мног добре изработен релеф. Предполага се, че мраморът, обработен от майстор от местно ателие, е внос от остров Проконес (днешният остров Мармара в Турция)“, обясни археологът.  

Голямата част от надписа на плочата е налице, той гласи, че тя е поставена от съпругата и синовете на починалия. Все още се търсят липсващите фрагменти, които да завършат името му, разказа още специалистът. Друг любопитен факт е, че епиграфът съдържа много правописни грешки, сподели още Минчев.

При последните разкопки е открит още един фрагмет, който допълва фигуарта на жената, и галвата й. По думите му през последните 120 години от земята излизат много отделни части от подобни артефакти. Важното в процеса на възстановяването им, освен правилното им подреждане, е и правилното им реставриране.


Мястото където е намерена плочата не е на самия гроб.  Там е имало и късноантична сграда с търговски функции.  Земетресение е разрушило постройките през 6 век, а в района се е обособило сметище, където е бил захвърлен паметникът, каза още Минчев.

Подробностите чуйте в интервюто на Даниела Стойнова:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05