Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

3
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“
Снимка: БГНЕС

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става чрез унищожение! Това каза писателката Елена Алексиева в интервю за предаването "Новият ден". Тя е автор на стихосбирки, разкази и няколко романа, последният от които "Свети Вълк" получи голямата награда в конкурса за Националната литературна награда за български роман на 2019 година от Националния дарителски фонд "13 века България". Алексиева е носител и на две театрални награди - "Аскеер" 2013 за съвременна българска драматургия за пиесата „Терапевтът“, премиера в Народен театър „Иван Вазов“, сезон 2012/2013, реж. Крис Шарков и „Икар“ 2015 за съвременна българска драматургия за „Мадам Мишима“, моноспектакъл на Михаил Милчев, сдружение „Артсензориум“ и театър „София“, сезон 2014/2015, реж. Калин Ангелов.

Елена АлексиеваПреди всичко - честит имен ден! Как посрещате този хубав, светъл пролетен празник?

Много благодаря затова, че ми честитите! Свети Константин и Елена винаги ги свързвам със следващия още по-голям за нас празник - 24-ти май. За мен хубавото и ценното, ако щете и многозначителното е в това, че тези два празника ги делят буквално няколко дни. Има едно смислово преливане от единия в другия и затова, така най-просто казано си обичам имения ден!

В момента какво занимава мислите ви, като процес, като произведение?

Това е една много голяма бразилска писателка Кларис Лиспектър. За мен това е литературно откровение, пък и не само литературно. От ония, които сравнително рядко ми се случват. За съжаление тя все още не е преведена на български и се надявам това да стане в най-скоро време. Друго нещо, което с наслада се готвя да започна да чета, за съжаление също не е превеждано на български, това е едно произведение, датирано от 10-ти век и се казва "Сказание за Генджи" роман от една японска придворна дама Мурасаки Шикибу. Това е, което мога да споделя като големи радости в момента.

За един творец, казват че уединението често носи вдъхновение. За вас плодотворен ли беше този период на затваряне, на поглед навътре?

По принцип моят начин на живот е доста динамичен, но пък погледът е винаги обърнат навътре. Аз съм от хората, които обичат да се затварят и усамотението все не ми стига. Но отчитам и факта, поне в началото на извънредното положение доста силно го усещах, че има разлика между усамотението, когато ти го търсиш и тогава, когато ти е наложено отвън. Имаш един преход - неясен, леко объркващ, но в крайна сметка светът ни се промени и май продължава да се променя. Ако приемем, че това е една още по-голяма промяна, тя още не е приключила и ние трябва да адаприраме към нея не само мисленето, но и бита си.

Да, така е. Големи артисти от киното, режисьори призоваха да запазим промененото положение, защото то е знак, че всъшност обичайното е някъде сбъркано. В този ред на мисли за вашият роман "Свети Вълк", който ви донесе голямата награда м.г. - главният герой е един самотен пътник, който е носител на промяната, там където отива. Вие сега каква промяна мислите, че ни е е необходима?

Виждате какво става - докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Това означава, че има някаква връзка, която е сериозно сбъркана.

И какво трябва да запазим?

Може би трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става чрез унищожение!

Какво бихте пожелали на четящите хора по повод 24-ти май?

На нечетящите първо искам да кажа, че губят страшно много и от четенето само могат да спечелят. А на хората, които четат - да не губят своето упование в четенето, в литературата и в книгите, защото те действително спасяват живота на човек! Защото да спасиш духовния и душевния живот на един човек, това е все едно да спасиш физическия му живот! Така, че им пожелавам да имат време да четат, да мислят, да имат достатъчно време за себе си. В крайна сметка всяка промяна е за добро! Не забравяйте, че ние преживяваме криза в момента, а не война! Затова аз съм оптимист за бъдещето и пожелавам на всички от сърце да отпразнуват този наистина за мен най-светъл празник, който ни предстои - 24-ти май!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05