Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

3
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“
Снимка: БГНЕС

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става чрез унищожение! Това каза писателката Елена Алексиева в интервю за предаването "Новият ден". Тя е автор на стихосбирки, разкази и няколко романа, последният от които "Свети Вълк" получи голямата награда в конкурса за Националната литературна награда за български роман на 2019 година от Националния дарителски фонд "13 века България". Алексиева е носител и на две театрални награди - "Аскеер" 2013 за съвременна българска драматургия за пиесата „Терапевтът“, премиера в Народен театър „Иван Вазов“, сезон 2012/2013, реж. Крис Шарков и „Икар“ 2015 за съвременна българска драматургия за „Мадам Мишима“, моноспектакъл на Михаил Милчев, сдружение „Артсензориум“ и театър „София“, сезон 2014/2015, реж. Калин Ангелов.

Елена АлексиеваПреди всичко - честит имен ден! Как посрещате този хубав, светъл пролетен празник?

Много благодаря затова, че ми честитите! Свети Константин и Елена винаги ги свързвам със следващия още по-голям за нас празник - 24-ти май. За мен хубавото и ценното, ако щете и многозначителното е в това, че тези два празника ги делят буквално няколко дни. Има едно смислово преливане от единия в другия и затова, така най-просто казано си обичам имения ден!

В момента какво занимава мислите ви, като процес, като произведение?

Това е една много голяма бразилска писателка Кларис Лиспектър. За мен това е литературно откровение, пък и не само литературно. От ония, които сравнително рядко ми се случват. За съжаление тя все още не е преведена на български и се надявам това да стане в най-скоро време. Друго нещо, което с наслада се готвя да започна да чета, за съжаление също не е превеждано на български, това е едно произведение, датирано от 10-ти век и се казва "Сказание за Генджи" роман от една японска придворна дама Мурасаки Шикибу. Това е, което мога да споделя като големи радости в момента.

За един творец, казват че уединението често носи вдъхновение. За вас плодотворен ли беше този период на затваряне, на поглед навътре?

По принцип моят начин на живот е доста динамичен, но пък погледът е винаги обърнат навътре. Аз съм от хората, които обичат да се затварят и усамотението все не ми стига. Но отчитам и факта, поне в началото на извънредното положение доста силно го усещах, че има разлика между усамотението, когато ти го търсиш и тогава, когато ти е наложено отвън. Имаш един преход - неясен, леко объркващ, но в крайна сметка светът ни се промени и май продължава да се променя. Ако приемем, че това е една още по-голяма промяна, тя още не е приключила и ние трябва да адаприраме към нея не само мисленето, но и бита си.

Да, така е. Големи артисти от киното, режисьори призоваха да запазим промененото положение, защото то е знак, че всъшност обичайното е някъде сбъркано. В този ред на мисли за вашият роман "Свети Вълк", който ви донесе голямата награда м.г. - главният герой е един самотен пътник, който е носител на промяната, там където отива. Вие сега каква промяна мислите, че ни е е необходима?

Виждате какво става - докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Това означава, че има някаква връзка, която е сериозно сбъркана.

И какво трябва да запазим?

Може би трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става чрез унищожение!

Какво бихте пожелали на четящите хора по повод 24-ти май?

На нечетящите първо искам да кажа, че губят страшно много и от четенето само могат да спечелят. А на хората, които четат - да не губят своето упование в четенето, в литературата и в книгите, защото те действително спасяват живота на човек! Защото да спасиш духовния и душевния живот на един човек, това е все едно да спасиш физическия му живот! Така, че им пожелавам да имат време да четат, да мислят, да имат достатъчно време за себе си. В крайна сметка всяка промяна е за добро! Не забравяйте, че ние преживяваме криза в момента, а не война! Затова аз съм оптимист за бъдещето и пожелавам на всички от сърце да отпразнуват този наистина за мен най-светъл празник, който ни предстои - 24-ти май!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05