Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова: Има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Към момента има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги, каза на брифинг в МС министърът на туризма Николина Ангелкова. Една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм предвижда концесионерите и наемателите на плажове да предложат цени на плажни принадлежности - намалени с минимум 50 на сто, напомни министърът и допълни, че в края на тази седмица изтича срокът, до който концесионерите и наемателите са длъжни да отправят предложенията си до министерството по отношение на това намаление.

Днес на брифинга беше представена инициативата за създаване на платформа "Преоткрий България", която ще започне от 1 юни.

Инициативата се отнася не само за Черноморието, а и за цялата страна, каза министърът. Тя изрази надежда голяма част от секторите "Туризъм" и "Ресторантьорство" да се възползват от нея и посочи, че тази инициатива е израз на обединените усилия на държавата и бизнеса в подкрепа на туризма, който е един от най-тежко засегнатите от кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че платформата е насочена към потребителите, които искат да летуват по нашите курорти, да ползват български храни, както и рецепти. Той посочи, че обектите ще спазват противоепидемичните мерки на СЗО и на МС. На платформата ще има подробна информация за това, а КЗП ще бъде ангажирана в контрола по отношение на защитата на правата на потребителите. Караниколов съобщи още, че на платформата ще може да се ползва и застрахователен продукт на БАЕЗ, който цели да няма междуфирмена задлъжнялост.

В отговор на въпрос министър Ангелкова благодари на премиера и на НС за законопроекта, с който се въвежда 9 на сто ДДС в хотелиерството и ресторантьорството до 2021 г. Като министър на туризма няма как да не подкрепя такава временна мярка и вярвам, че тя е глътка въздух и за хотелиери, и за ресторантьори, каза министърът.

Министър Караниколов потвърди позицията си, изразена вчера пред медии, че промяна в ДДС трябва да се направи след анализ, защото това са приходи в хазната. Той изтъкна, че основната криза е засегнала хотелите и ресторантите, и отново изрази личното си мнение, че временната мярка по отношение на ДДС би помогнала на сектора.\БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар горя в депото за неопасни отпадъци в с. Въглен, огънят е овладян

Пожар е възникнал в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен. Сигнал за инцидента е подаден около 2 часа през нощта на 26 август.  Пожарът първоначално е обхванал площ около един декар.  Огънят е овладян, извършена и е и проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и общината в Аксаково...

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Продължава обработката срещу бълхи и кърлежи във Варна (ГРАФИК)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против бълхи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 26 - 30 август 2024 г. включва следните обекти: - Спортен комплекс „Простор“ – обработка против насекоми; - Района около Катедрален храм, пл. „Св. св. Кирил и..

публикувано на 26.08.24 в 10:38

Главчев предложи Атанас Илков за министър на вътрешните работи, избори - на 27 октомври

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Атанас Илков, уволнен преди почти десет години дисциплинарно от Главна дирекция "Криминална полиция" заради случая "Лясковец", за служебен министър на вътрешните работи.  В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев Илков е предложението на Главчев за поста на..

публикувано на 26.08.24 в 10:10

Удължиха срока за набиране на оферти за временна сграда на дом „Гергана“

Община Варна удължи до 5 септември срока за набиране на оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора „Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г...

публикувано на 26.08.24 в 10:00

Сусил и Сеньори - част от работниците от Шри Ланка, които чистят варненските улици

Работници от Шри Ланка са част от служителите, ангажирани със сметопочистването във Варна. Имат тригодишна виза и са настанени в квартири, както и 25-те чужденци от Узбекистан, които работят главно като метачи. 25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна Именно метачи са Сусил Дараниагала и Сеньори Хашини Анураприйъ от Шри Ланка, които са..

публикувано на 26.08.24 в 09:40

Частично бедствено положение в Дупнишко

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян, съобщава БНР. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:53