Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят жалба в Прокуратурата заради унищожената колония корморани

Снимка: БГНЕС



Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ подготвя жалба към прокуратурата заради унищожената гнездова колония на големи корморани. От дружеството считат, че случилото се е престъпление срещу природата, което се формулира чрез Наказателния кодекс член 278. В началото на месеца техен екип откри, че колонията на птиците в Дуранкулашкото езеро е напълно унищожена.  "Снимките, които направихме с дрон показват, че растителността в района е изсечена като подготовка за нещо по-мащабно", това каза за Радио Варна Ирина Матеева от БДЗП.

Матеева коментира и все още актуалния казус с ветрогенераторите, изградени в Калиакра, в нарушение на Директивите за птиците и местообитанията:

"Върви една дълга процедура, а механизмът за санкциониране на държавата ни, затова че не е спазила европейското законодателство  е доста тежък. Дава се възможност държавата да се поправи във всеки един етап от наказателната процедура, т.е. насърчава се тя да се приведе в съответствие със законодателството. За съжаление ние не го разбираме по този начин, а действаме с мисълта, че щом не ни наказват с парични санкции, можем да продължаваме по същия начин. Затова не виждаме онези резултати, които ни се иска да видим."

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие. Отбелязва се от 1993 г., когато влиза в сила едноименната Конвенцията на ООН.  У нас функционира Национален съвет за биологично разнообразие към МОСВ.  Участници в него са НПО, които се включват в работата му на ротационен принцип. Един от членовете е и БДЗП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20

Цените на имотите във Варна са в своя пик

България е страната в ЕС, където цените на жилищата са нараснали с най-голям темп 7,1% спрямо последното тримесечие на миналата година. Справка в данните на Евростат показва, че на тримесечна база това е най-значителното увеличение на цените на жилищата у нас от последното тримесечие на 2007 година. Йордан Йорданов е управител на варненския клон..

публикувано на 10.07.24 в 13:40