Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов болничен комплекс в Истанбул става главна база на здравния туризъм в Турция

| обновено на 22.05.20 в 11:56
Градската болница Башакшехир разполага с 90 операционни и капацитет за извършване на 500 операции дневно, с три писти за хеликоптер, с 2 682 болнични легла и с персонал от 596 лекари и 2084 медицински сестри.
"Още един шедьовър в здравеопазването" (в. "Йени сьоз"), "Истанбул става здравна столица" (в. "Йени акит"), "Турция: световната държава на здравеопазването" (в. "Дирилиш постасъ"), "Здравето ни е в сигурни ръце" (в. "Акшам") - под тези и други подобни заглавия турският печат тази сутрин съобщава за откриването на най-големия болничен комплекс в страната - Градската болница Башакшехир.
Тя е с капацитет за обслужване на 35 хиляди пациенти дневно.
Болницата започна да функционира вчера, след като бе официално открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на японския министър-председател Шиндзо Абе чрез видеоконференция.
Космополитният болничен комплекс е построен съобразно най-високите норми за сеизмична устойчивост, като конструкцията му има 2068 сеизмични изолатора. Оборудването и инфраструктурата на болницата съответстват на най-високите международни стандарти, пише "Йени сьоз". Комплексът се простира на терен от 789 хиляди кв.м., а РЗП на сградата е 1,021 млн. кв.м.
"Осигурихме на страната още едно творение, което не само с естетическия си вид, но и с технологичната си инфраструктура, положение и възможности ще се превърне в един от монументите, повод за гордост на Истанбул", каза президентът Ердоган.
По думите на лидера на Турция с новия болничен комплекс Истанбул се е превърнал в международен здравен център, пише "Йени акит".
"Тук ще бъде една от запазените марки на турския здравен туризъм", посочи още Ердоган. Той изтъкна, че освен турските граждани, болницата ще обслужва и гости от чужбина, като открои близостта на новия комплекс до летище "Истанбул".
Строежът на фирмата е извършен съвместно от две фирми - турска и японска, което според Ердоган представлява пример за сътрудничеството между двете държави.
"В момент, когато здравните системи в света рухнаха, има две страни, които демонстрират успешен пример", каза президентът, визирайки Турция и Япония. Ердоган изтъкна оказаната от Турция помощ на 82 страни, където Анкара изпрати медицински материали в разгара на коронавируса.
"Ще продължим да мобилизираме всичките си възможности в името на човечеството", каза още турският лидер.
Частично болничният комплекс Башакшехир беше открит на 20 април, но от вчера започна да работи при пълен капацитет, напомня "Дирилиш постасъ".
"Акшам" отбелязва, че болницата е 11-ият подобен комплекс в страната от системата на т.нар. градски болници в Турция - големи многопрофилни болнични комплекси, които Турция изгради през последните години.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36
Доц. Петко Стефановски

Няма риск работата в Здравната каса да спре, увери доц. Петко Стефановски

Няма риск за разходите по лечението на пациентите, а разплащанията към договорните партньори на Здравната каса ще продължат по план, съобщи председателят на Надзорния съвет на Касата Петко Стефановски, цитиран от пресцентъра на институцията , предаде БНР.  В съобщението се посочва, че в момента Касата има избран и действащ подуправител, който..

публикувано на 04.10.24 в 19:29

Община Варна: Информацията за спиране на „Синята зона" не отговаря на истината

Във връзка с разпространена невярна информация за спиране работата на „Синята зона“ във Варна от 5 октомври Община Варна уведомява, че услугата продължава да функционира в досегашния си обичаен режим. Заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов направи уточнението, че Община Варна е осигурила правната рамка за функционирането на зоната и..

публикувано на 04.10.24 в 18:22

РЗИ: Водата в добричкото село Дебрене вече е годна за пиене

Питейната вода в село Дебрене, община Добричка, вече отговаря на здравните изисквания. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.  От ВиК-Добрич са предприели допълнителни мерки за отстраняване на несъответстията.  Припомняме, че ВиК-Добрич предупреди, че водата в село Дебрене не трябва да се използва за питейни нужди.  Водата..

публикувано на 04.10.24 в 17:21

ЦИК трябва да заплати 600 лева за разноски по дело за отказана регистрация на кандидат за районен кмет

Централната избирателна комисия трябва да заплати сумата от 600 лева за направените разноски по дело за отказана регистрация на независим кандидат за районен кмет във Варна за частичния вот на 20 октомври. Делото е по жалба на Инициативен комитет.  Според Съда има допуснати процесуални нарушения в решението на Общинската избирателна комисия във Варна..

публикувано на 04.10.24 в 15:55

Оставиха в ареста наркодилър, поискал домашен арест заради здравето си

Отказаха да пуснат под домашен арест 51-годишен мъж, обвинен в разпространение на наркотици, поискал по-леката мярка заради притеснения за здравословното му състояние.  Защитата е посочила, че мъжът има постоянен адрес и няма опасност да се укрие. Освен това имал прекарани два инсулта и здравословно не се чувствал добре. Пред съда обвиняемият мъж..

публикувано на 04.10.24 в 15:51

В Бургас разбиха втора наркоферма в рамките на два дни

МВР Бургас разби втора наркоферма в рамките на два дни, в резултат на продължаващата специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, наркоразпространение и конвенционална престъпност, предаде БГНЕС. Служители от Четвърто РУ Бургас са неутрализирали канабисова ферма, разположена на..

публикувано на 04.10.24 в 14:36