Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската туристическа камара с отворено писмо за облекчения за входящия туризъм

Снимка: БТА

Осигурителните прагове в туризма да останат на сегашните си нива и 9-процентна ДДС ставка върху брутната печалба, като реална и пряка помощ за приемащите български туроператори, искат членовете на Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/, съобщиха от камарата.

Отвореното писмо до правителството и парламента, което включва още 8 мерки в подкрепа на предстоящия летен сезон, бе разпространено днес.

Предложеният пакет включва държавна субсидия от 35 евро за всеки турист, който организирано влиза в страната чрез български или чуждестранен туроператор с наземен или въздушен транспорт, облекчен режим за издаване на визи.

"Ежегодно около 285 000 граждани на Руската федерация, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан почиват в Бургаска област. На тях им се налага да пропътуват хиляди километри за виза", уточнява Иван Иванов, председател на БРТК, цитиран в прессъобщението. Затова организацията предлага издаване на многократни електронни визи с цел туризъм, освобождаване от такси за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет, както и на лица до 18 години, пенсионери и студенти.

От камара считат, че е необходима незабавна нормативна регулация в отговор на евентуални рекламации и откази от страна на чужди туристи.  Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги, като басейн, фитнес, Wellness и SPA зона, детски и мини клубове, анимация и т.н. и очакват бум на рекламации и искания за компенсации.

Назрява напрежение между хотелиери - от една страна, и български и чужди туроператори - от друга. "Имаме анулации на клиенти на чужди туроператори, направени в хотели през български туроператори. Своевременното възстановяване на сумите от хотела през двамата туроператори към крайния клиент не е възможно и се нуждаем спешно от държавна регулация, която да тушира конфликта", обяснява председателят на камарата.

Туристическите фирми в Бургас настояват и за отварянето на зелени коридори със Словакия, Чехия, Унгария и Румъния, и към трети страни, като Беларус, Украйна и Молдова.

Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора - 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г., се напомня в прессъобщението. С настъпването на пандемията в у нас входящият туризъм замря. Спряха всякакви резервации, започнаха масови анулации, редукции на чартърни полети и автобусни превози. Затова БРТК иска от правителството и парламента спешно решение и прилагане на мерките, които ще гарантират летния сезон./ БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47