Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

| обновено на 23.05.20 в 13:53

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция. Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, в предаването за култура на Радио Варна "Гравитация нула".

Книгоиздаването е една голяма екоситема, в която участват изключително много субекти. В нея си взаимодействат книготърговци, издателства, но и самоосигуряващи се творци в лицето на автори, илюстратори, преводачи, поясни Добрева. По думите й, тази мярка ще даде добър  резултат и ще бъде полезна, както за крайния потребител, който ще купува книгата на по-ниска цена, така и за творците в тази индустрия, които биха могли да получават по-добри възнаграждения от спестените пари. Книгите имат ценова еластичност на търсенето, а със свалянето на ДДС-то ще се увеличи потреблението и съответно обратно към бюджета ще се върнат средства под формата на други задължения, категорична е Добрева.

"Спадът на продажбите и приходите от продажбите на книги през двата месеца на извънредното положение е между 50 – 70 %. Забелязва се увеличение на продажбите и поръчките онлайн, но тъй като те представляват относително малък дял от общите продажби, по никакъв начин не може да се компенсира цялостния спад“, каза още тя. Според нея възстановяването на бизнеса е все още в съвсем начален етап, след като постепенно врати започнаха да отварят всички книжарници, включително и тези, които са в големите търговски центрове.  Като голям минус за сектора определя факта, че по време на карантината издателският бизнес напълно е спрял издаването на нови книги. „Буквално се брояха на пръсти. Основно се живееше, благодарение на продажбите от наличните складови количества и в момента е много важно да се върнем към истинското предлагане на нови заглавия“, категорична е Добрева.

Свалянето на налога е един път, по който трябва да се върви, но силно вярваме, че с това поставено начало ще се стигне и до истински край и предложението ще бъде облечено в нужната законова рамка, каза още Добрева. От книжния сектор обаче са притеснени, че това се прави като антикризисна мярка и ще има временен характер само до края на 2021 година.

Ние считаме, че това подпомагане на книгата не трябва директно да бъде обвъзрано само със ситуацията на пандемия, то е изключително важно в условията на сегашната криза, но тази помощ трябва я има по принцип, и за нас е изключително важно мярката да бъде приета като постоянна. Книгата не е обикновена стока, тя носи в себе си култура, а четящите хора са тези, които наистина движат икономиката на една страна и градят бъдещето на една нация, убедени са от бранша.

Въвеждане на книжни ваучери и финансиране за обогатяване на книжните фондове на обществени институции са други две ключови мерки, които предлагат от сектора. Предложенията са отправени към еврокомисаря Мария Габриел и министрите на културата на държавите от ЕС от страна на Федерацията на европейските книгоиздатели и Федерацията на европейските и международните книготърговци, в които членувa и Асоциация „Българска книга“. „Имаме потвърдена информация, че някои от европейските правителства са приели тези идеи и започват работа в тази посока. И двете инициативи са насочени към потребностите на читателя. С книжните ваучери определени групи хора могат да получат книги безплатно, а с попълването на библиотечните фондове на държавни институции четящият човек може да има достъп до желани произведения, независимо от своя статус и финансово състояние“, каза още Добрева. 

В навечерието на 24 май тя пожела здраве на всички и се обърна към любителите на писменото слово с думите: Ако обичаме децата си, трябва да ги научим да четат.

Подробности от разговора на Светлана Вълкова с Велизара Добрева чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05