Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

| обновено на 23.05.20 в 13:53

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция. Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, в предаването за култура на Радио Варна "Гравитация нула".

Книгоиздаването е една голяма екоситема, в която участват изключително много субекти. В нея си взаимодействат книготърговци, издателства, но и самоосигуряващи се творци в лицето на автори, илюстратори, преводачи, поясни Добрева. По думите й, тази мярка ще даде добър  резултат и ще бъде полезна, както за крайния потребител, който ще купува книгата на по-ниска цена, така и за творците в тази индустрия, които биха могли да получават по-добри възнаграждения от спестените пари. Книгите имат ценова еластичност на търсенето, а със свалянето на ДДС-то ще се увеличи потреблението и съответно обратно към бюджета ще се върнат средства под формата на други задължения, категорична е Добрева.

"Спадът на продажбите и приходите от продажбите на книги през двата месеца на извънредното положение е между 50 – 70 %. Забелязва се увеличение на продажбите и поръчките онлайн, но тъй като те представляват относително малък дял от общите продажби, по никакъв начин не може да се компенсира цялостния спад“, каза още тя. Според нея възстановяването на бизнеса е все още в съвсем начален етап, след като постепенно врати започнаха да отварят всички книжарници, включително и тези, които са в големите търговски центрове.  Като голям минус за сектора определя факта, че по време на карантината издателският бизнес напълно е спрял издаването на нови книги. „Буквално се брояха на пръсти. Основно се живееше, благодарение на продажбите от наличните складови количества и в момента е много важно да се върнем към истинското предлагане на нови заглавия“, категорична е Добрева.

Свалянето на налога е един път, по който трябва да се върви, но силно вярваме, че с това поставено начало ще се стигне и до истински край и предложението ще бъде облечено в нужната законова рамка, каза още Добрева. От книжния сектор обаче са притеснени, че това се прави като антикризисна мярка и ще има временен характер само до края на 2021 година.

Ние считаме, че това подпомагане на книгата не трябва директно да бъде обвъзрано само със ситуацията на пандемия, то е изключително важно в условията на сегашната криза, но тази помощ трябва я има по принцип, и за нас е изключително важно мярката да бъде приета като постоянна. Книгата не е обикновена стока, тя носи в себе си култура, а четящите хора са тези, които наистина движат икономиката на една страна и градят бъдещето на една нация, убедени са от бранша.

Въвеждане на книжни ваучери и финансиране за обогатяване на книжните фондове на обществени институции са други две ключови мерки, които предлагат от сектора. Предложенията са отправени към еврокомисаря Мария Габриел и министрите на културата на държавите от ЕС от страна на Федерацията на европейските книгоиздатели и Федерацията на европейските и международните книготърговци, в които членувa и Асоциация „Българска книга“. „Имаме потвърдена информация, че някои от европейските правителства са приели тези идеи и започват работа в тази посока. И двете инициативи са насочени към потребностите на читателя. С книжните ваучери определени групи хора могат да получат книги безплатно, а с попълването на библиотечните фондове на държавни институции четящият човек може да има достъп до желани произведения, независимо от своя статус и финансово състояние“, каза още Добрева. 

В навечерието на 24 май тя пожела здраве на всички и се обърна към любителите на писменото слово с думите: Ако обичаме децата си, трябва да ги научим да четат.

Подробности от разговора на Светлана Вълкова с Велизара Добрева чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15