Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робот сервира кафе в южнокорейско заведение

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс. "Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям, лъскав бял робот с формата на капсула.

След като успя да ограничи заразата от коронавирус, който инфектира 11 000 души и отне живота на 267 в страната, Южна Корея бавно преминава от строги правила за социално дистанциране към положението, определяно от правителството като "дистанциране в ежедневието".

Роботите могат да помогна на хората да спазват социална дистанция на обществени места, казва И Дон-бе, директор на отдела за проучвания към компанията Вижън семикон (Vision Semicon), която заедно с държавния научен институт разработи робота за кафенета.

Системата ни няма нужда от човешка намеса от поръчката до доставката, масите са на достатъчно разстояние, за да могат роботите да се придвижват без проблеми, което отговаря на сегашната кампания за дистанциране, каза той.

Системата, която използва роботизирана ръка за правене на напитките и обслужващ робот, може да прави 60 вида кафе и сервира напитките на клиентите по местата им. Може да комуникира и да предава данни на други устройства, а също така има технология за безпилотно управление, за да изчислява най-подходящия маршрут, докато роботът се движи в кафенето.

Поръчка от шест напитки отнема само седем минути. Единственият човек служител в двуетажното кафене е сладкарят, който също така почиства и зарежда с необходимите съставки. Производителят на робота и научният институт целят да оборудват най-малко 30 кафенета с такива роботи през текущата година. "Роботите са забавни и е лесно, тъй като не трябва да си взимаш поръчката", казва студентката Ли Чае-ми. "Малко съм притеснена обаче за пазара на труда, тъй като много мои приятели работят на непълно работно време в кафенета и тези роботи ще изместят хората", допълва тя. /БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05