Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

4
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС "магистър", специалност "Мобилни и уеб технологии" в ИУ-Варна
Снимка: Личен архив

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна. През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления: „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни науки”. Три са възможните форми на обучение - редовна (включително редовна електронна и редовна модулна), задочна и дистанционна. Приемът на магистри е чрез конкурс по документи. Право да кандидатстват за магистратура имат придобилите с минимален успех „Добър“ (3,50) образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“, „бакалавър“ или „магистър”. В предаването "Отличен 6" представяме две от магистърските програми, които са сред най-желаните от студенти от различни професионални направления.

Магистърската програма "Мобилни и уеб технологии" в професионално направление „Информатика и компютърни науки“ има за цел формиране и усъвършенстване на специализирани знания и умения за разработка и развитие на уеб и мобилни приложения. Изучават се дисциплини в областта на сървърно MVC програмиране, програмиране с JavaScript, нейтив и хрибридни мобилни приложения, адаптивен уеб дизайн, оптимизация за търсещи машини и др. Завършилите се реализират професионално като софтуерни разработчици за уеб и мобилни системи, уеб дизайнери, системни анализатори, проектанти, администратори и др. Учебната програма е подходяща и за студенти с ОКС „бакалавър“ от други професионални направления като те изучават фундаментални и специални дисциплини в областта на информатиката, с които получават необходимата базова подготовка. Славка Стаменова завършва бакалавърска програма "Финанси" в ИУ-Варна и след това избира магистратура в ново направление. Предстои това лято да се дипломира по специалността "Мобилни и уеб технологии", а благодарение на Центъра за развитие на кариерата в университета, вече има и желаната работа като координатор на уеб сайт. Чуйте интервюто в звуковия файл.

Мария Димчева също е шестокурсничка в ИУ-Варна и в момента подготвя дипломната си теза на финала на магистърската програма "Международен туристически бизнес". Споделя, че за нея туризмът е бил винаги основен професионален интерес и страст. Завършва Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна и без колебание избира бакалавърската програма "Туризъм", а след това и магистратура в същото професионално направление. Ключовите компетенции, които студентите придобиват по време на обучението по "Международен туристически бизнес" в ИУ-Варна, са в сферата на регулиране на международния туристически бизнес, франчайзинг в хотелиерството и ресторантьорството, мениджмънт на туристическата дестинация, управление на промяната в туристическата фирма, маркетингови анализи в международния туризъм,  специализиран чужд език, мониторинг на международния туристически бизнес, геополитика и геостратегия на туризма, етнокултурно ландшафтознание. Магистрите успешно е реализират в професии, свързани с управление на туризма на макроравнище (туристическа дестинация), управление на туризма на  ниво официални международни организации и НПО, научни изследвания в областта на международния туризм, консултантска дейност и експертиза в областта на  международния туризъм, международни хотелиерски и ресторантьорски вериги, международен маркетинг в туризма, туроператори, посредници и онлайн дистрибуция. Мария Димчева успява да намери допирни точки между специалността си и работата във фирма за интериорен дизайн като вече е реализирала няколко успешни проекта за обзавеждане на хотели - чуйте още в интервюто в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Преждевременно станахме големи оптимисти

Две трети от българите очакват да се върнат към нормалността до края на годината. За мнозинството от сънародниците ни ситуацията с коронавируса изглежда е под контрол. Това сочат данни на "Галъп интернешънъл" към началото на месец юни.  Числата за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени в..

обновено на 01.07.20 в 18:42

С 15 минути четене на глас всеки ден правим най-доброто за бъдещето на децата ни

Вал Стоева е от хората, за които всъщност не си даваме сметка колко много работа вършат в социален и просветителски аспект. Тя е сред онези будители, за които не се чува всеки ден, но делото им остава трайна следа в живота на десетки малчугани. И за тях това е може би най-важната среща в детството - с истината за буквите, с мъдростта на четенето и..

публикувано на 30.06.20 в 17:56

Скоро ще можем да пием виното на траките от лоза на повече от 3000 години

Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгва на пазара скоро. Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който успява да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей край Варна. Античната лозичка била открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, край..

публикувано на 29.06.20 в 12:34
Клуб

Хармония с природата в един клуб за здраве, доверие и екзотика

Всеки ден сами избираме дали ще посегнем към ябълката или към цигарите. Дали ще пием вода или алкохол. Дали ще излезем сред природата, за да дишаме чист въздух, да спортуваме и откриваме нейните чудеса, или ще включим скарата на поляната и ще се излегнем на тревата с илюзията, че сме сред природата. Това интервю е с познатия не само у..

публикувано на 25.06.20 в 19:33
Георги Шопов

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив. Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради..

обновено на 25.06.20 в 15:05
Проект

От юли в ТУ-Варна стартира ефективно проектът "Студентски практики - 2"

Технически университет – Варна е един от първите университети, участвали в проекти за практическото обучение.  Още преди стартирането на първата фаза на проекта през 2008г. висшето училище печели проект „Иновационно практическо обучение на студенти от техническите университети в модерна бизнес-среда” към МОН за практическо обучение на студентите..

обновено на 25.06.20 в 12:26

Алеона де Кама:Третата книга идва с любов, провокация, актуалност и широк спектър от емоции

Усмихвам се - първо на себе си Творя - с желанието за красота Споделям - с когото е възможно Откривам - нещо ново днес Ако успеем днес и всеки друг ден да изпълним тези четири неща, щастието ни ще е гарантирано! Млада и красива дама. Български автор.  Творец, с две издадени книги до момента / "Избирам теб любов" и "Страст за..

обновено на 24.06.20 в 10:01