Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

4
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС "магистър", специалност "Мобилни и уеб технологии" в ИУ-Варна
Снимка: Личен архив

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна. През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления: „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни науки”. Три са възможните форми на обучение - редовна (включително редовна електронна и редовна модулна), задочна и дистанционна. Приемът на магистри е чрез конкурс по документи. Право да кандидатстват за магистратура имат придобилите с минимален успех „Добър“ (3,50) образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“, „бакалавър“ или „магистър”. В предаването "Отличен 6" представяме две от магистърските програми, които са сред най-желаните от студенти от различни професионални направления.

Магистърската програма "Мобилни и уеб технологии" в професионално направление „Информатика и компютърни науки“ има за цел формиране и усъвършенстване на специализирани знания и умения за разработка и развитие на уеб и мобилни приложения. Изучават се дисциплини в областта на сървърно MVC програмиране, програмиране с JavaScript, нейтив и хрибридни мобилни приложения, адаптивен уеб дизайн, оптимизация за търсещи машини и др. Завършилите се реализират професионално като софтуерни разработчици за уеб и мобилни системи, уеб дизайнери, системни анализатори, проектанти, администратори и др. Учебната програма е подходяща и за студенти с ОКС „бакалавър“ от други професионални направления като те изучават фундаментални и специални дисциплини в областта на информатиката, с които получават необходимата базова подготовка. Славка Стаменова завършва бакалавърска програма "Финанси" в ИУ-Варна и след това избира магистратура в ново направление. Предстои това лято да се дипломира по специалността "Мобилни и уеб технологии", а благодарение на Центъра за развитие на кариерата в университета, вече има и желаната работа като координатор на уеб сайт. Чуйте интервюто в звуковия файл.

Мария Димчева също е шестокурсничка в ИУ-Варна и в момента подготвя дипломната си теза на финала на магистърската програма "Международен туристически бизнес". Споделя, че за нея туризмът е бил винаги основен професионален интерес и страст. Завършва Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна и без колебание избира бакалавърската програма "Туризъм", а след това и магистратура в същото професионално направление. Ключовите компетенции, които студентите придобиват по време на обучението по "Международен туристически бизнес" в ИУ-Варна, са в сферата на регулиране на международния туристически бизнес, франчайзинг в хотелиерството и ресторантьорството, мениджмънт на туристическата дестинация, управление на промяната в туристическата фирма, маркетингови анализи в международния туризъм,  специализиран чужд език, мониторинг на международния туристически бизнес, геополитика и геостратегия на туризма, етнокултурно ландшафтознание. Магистрите успешно е реализират в професии, свързани с управление на туризма на макроравнище (туристическа дестинация), управление на туризма на  ниво официални международни организации и НПО, научни изследвания в областта на международния туризм, консултантска дейност и експертиза в областта на  международния туризъм, международни хотелиерски и ресторантьорски вериги, международен маркетинг в туризма, туроператори, посредници и онлайн дистрибуция. Мария Димчева успява да намери допирни точки между специалността си и работата във фирма за интериорен дизайн като вече е реализирала няколко успешни проекта за обзавеждане на хотели - чуйте още в интервюто в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 21-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45

Захари Карабашлиев: Свободни сме, ала не сме го знаели

На 8 февруари излезе новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна.  Това е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, в която събитията ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш..

обновено на 23.02.21 в 15:46

2020 година с по-малко пари за археология, но с повече разкопки във Варна

"Получи се така, че през миналата година бяха финансирани по-малко обекти и концентрирахме усилията си в Архитектурния и археологически резерват на територията на Античния Одесос", разказва Мария Манолова, завеждащ отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна. По думите й строителството там е продължило независимо от пандемията, а това..

публикувано на 22.02.21 в 12:02
Георги Андреев

Потенциалът на НФА „Филип Кутев“ в среща с „гейм индустрията“ – една от идеите на новия директор Георги Андреев

Време за четене: 14 мин. През 2021-а Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отблежи своята 70-а годишнина. Празничничната година е белязана освен от несигурността на обстановката, свързана с пандемията от корона вирус, но и от смяната на най-главния ръководен пост. Н овият директор на Ансамбъла е композиторът и диригент..

обновено на 21.02.21 в 20:49