Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

4
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС "магистър", специалност "Мобилни и уеб технологии" в ИУ-Варна
Снимка: Личен архив

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна. През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления: „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни науки”. Три са възможните форми на обучение - редовна (включително редовна електронна и редовна модулна), задочна и дистанционна. Приемът на магистри е чрез конкурс по документи. Право да кандидатстват за магистратура имат придобилите с минимален успех „Добър“ (3,50) образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“, „бакалавър“ или „магистър”. В предаването "Отличен 6" представяме две от магистърските програми, които са сред най-желаните от студенти от различни професионални направления.

Магистърската програма "Мобилни и уеб технологии" в професионално направление „Информатика и компютърни науки“ има за цел формиране и усъвършенстване на специализирани знания и умения за разработка и развитие на уеб и мобилни приложения. Изучават се дисциплини в областта на сървърно MVC програмиране, програмиране с JavaScript, нейтив и хрибридни мобилни приложения, адаптивен уеб дизайн, оптимизация за търсещи машини и др. Завършилите се реализират професионално като софтуерни разработчици за уеб и мобилни системи, уеб дизайнери, системни анализатори, проектанти, администратори и др. Учебната програма е подходяща и за студенти с ОКС „бакалавър“ от други професионални направления като те изучават фундаментални и специални дисциплини в областта на информатиката, с които получават необходимата базова подготовка. Славка Стаменова завършва бакалавърска програма "Финанси" в ИУ-Варна и след това избира магистратура в ново направление. Предстои това лято да се дипломира по специалността "Мобилни и уеб технологии", а благодарение на Центъра за развитие на кариерата в университета, вече има и желаната работа като координатор на уеб сайт. Чуйте интервюто в звуковия файл.

Мария Димчева също е шестокурсничка в ИУ-Варна и в момента подготвя дипломната си теза на финала на магистърската програма "Международен туристически бизнес". Споделя, че за нея туризмът е бил винаги основен професионален интерес и страст. Завършва Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна и без колебание избира бакалавърската програма "Туризъм", а след това и магистратура в същото професионално направление. Ключовите компетенции, които студентите придобиват по време на обучението по "Международен туристически бизнес" в ИУ-Варна, са в сферата на регулиране на международния туристически бизнес, франчайзинг в хотелиерството и ресторантьорството, мениджмънт на туристическата дестинация, управление на промяната в туристическата фирма, маркетингови анализи в международния туризъм,  специализиран чужд език, мониторинг на международния туристически бизнес, геополитика и геостратегия на туризма, етнокултурно ландшафтознание. Магистрите успешно е реализират в професии, свързани с управление на туризма на макроравнище (туристическа дестинация), управление на туризма на  ниво официални международни организации и НПО, научни изследвания в областта на международния туризм, консултантска дейност и експертиза в областта на  международния туризъм, международни хотелиерски и ресторантьорски вериги, международен маркетинг в туризма, туроператори, посредници и онлайн дистрибуция. Мария Димчева успява да намери допирни точки между специалността си и работата във фирма за интериорен дизайн като вече е реализирала няколко успешни проекта за обзавеждане на хотели - чуйте още в интервюто в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 30.09.23 в 07:35
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50

Китаристи: При преподаването на деца най-важното е те да се влюбят в музиката

Боян Дойчев е ръководител на  Китарен Център за млади творци във Варна и член на управителния съвет на  сдружение "Приятели на Класическата китара" във Варна. Той, заедно с Давид Дяков, организира майсторски клас в морската столица. Дяков е тръгнал от варненската школа и е част от  от световната китарна сцена, лауреат е на множество от най-престижните..

обновено на 28.09.23 в 21:27

John McEntee (INCANTATION): "Преводът на емоцията се съдържа в агресията"

Интервю с John McEntee и Chuck Sherwood (INCANTATION) „Unholy Deification”! Новият опус на INCANTATION бетонира статута им като една от най-агресивните дет метъл банди. В същото време с новия диск групата разкрива в пълна степен дълбочината на творческото си начало. „Unholy Deification” е под номер 13 в дискографията на INCANTATION. Той не е..

публикувано на 28.09.23 в 21:15

Ели Скорчева: Актьорът трябва да оправдава и да обича всеки свой герой

Новата продукция на режисьора Стефан Командарев - „Уроците на Блага“, дойде на Фестивала на българския филм „Златна роза“ с много висока заявка. Той вече триумфира на МФФ Карлови Вари 2023 с Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, с Наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева и с Наградата от екуменическото жури за отстояване..

публикувано на 27.09.23 в 08:20

Да запечаташ Варна с любов: Стела Веселинова за децата, фотографията и пощенските картички

Варна, видяна през очите на децата. Варна, заснета и усетена от най-малките. Варна - различна и неподправена.  Така изглежда морската столица, изобразена в тазгодишното издание на "Малка Варна".  20 талантливи варненски деца взеха участие в инициативата. Те  снимаха в рамките на две седмици своя поглед към града, а кадрите..

публикувано на 26.09.23 в 08:05