Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черният лешояд Ултрон - жертва на бракониери

| обновено на 27.05.20 в 10:25
5
Борбата за живота на Ултрон продължава 18 дни

Черният лешояд Ултрон е бил убит от бракониери, съобщи природозащитната организация "Зелени Балкани". В този много рядък мъжки екземпляр бе заложена надеждата да допринесе за завръщането на защитения вид в България като създаде първата гнездяща двойка, добавят от организацията. Видът се счита за изчезнал като гнездящ в България от 100 г. В Испания и в Източните Рододпи в Гърция са последните му естествени колонии в Европа. 
Прострелването не е случайно
Рядката птица е голяма, характерна и с размах на крилете 2.80 метра, така че няма как някой при лов на друг дивеч да се е объркал и да я е прострелял, още повече, че това се е случило извън ловния сезон. Тя е била простреляна на 31-ви март или в дните преди тази дата каза пред за Радио Варна Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на „Зелени Балкани“. Тогава от природозащитната организация получават сигнал от сателитния предавател, с който е била оборудвана птицата. Локализират птицата на териорията на Ловно стопанство "Женда". 
Петно за България, както и унищожението на червеногушата гъска в Добруджа
Петното, което се нанася на страната ни с бракониерския отстрел на Ултрон, се нанася в продължение на 20 години в ситуацията на червеногушата гъска. Цялата сетовна популация на този изчезващ вид зимува на територията на Добруджа. И страната ни повече от 20 години вече не намери нужната воля да създаде нормални условия за пребиваването й в рамките на два месеца през зимата, когато почти цялата световна популация на вида се изсипва в крайморска Добруджа. Буквално пред очите ни един вид изчезва от лицето на Земята, каза Ивелин Иванов. Хищните птици, конкретно Ултрон, обикновено ги убиват за да ги препарират, а гъските в Добруджа може би просто от ловна или колекционерска страст, а не рядко и защото били вкусни. Мотивите на всеки вдигнал пушката срещу тези изчезващи от лицето на Земята видове са различни, но крайният резултат е един и същ, добави Иванов. 
Прокуратурата и РИОСВ разследват случая
Окръжна прокуратура-Кържали да установи дали прострелването й се е случило на територията на стопанството. "Сезирали сме за случая както прокуратурата, така и РИОСВ-Хасково. Често ни обвиняват, че ние от НПО-тата сме свикнали само да вдигаме шум, затова този път първо се консултирахме с юрист и действахме съгласно българското законодателство, а след това оповестихме новината пред медиите. До момента нямаме обратна информация от институциите. Чувстваме се нечути и неразбрани за тази ситуация", каза още природозащитникът. 
18 дни борба за живот
Борбата за живота на рядката птица продължава 18 дни във Ветеринарния факултет на Тракийския университет в Стара Загора и експерти на "Зелени Балкани". Чрез видео връзка в процеса се включват и специалисти от Франция и Испания, но птицата умира.
Черният лешояд е защитен вид и от "Зелени Балкани" се надяват да намерят отговорните за престъплението по данните на сателитния предавател на крака на Ултрон. Природозащитната организация моли всеки, който има допълнителна информация, да се свърже с разследващите.
Младата птица Ултрон беше дарена на България от белгийския зоопарк Plankedael. Освободена е заедно с друга птица, дарена от Франция, на официално събитие на което присъстват наши гости от чужбина, заедно с екипите, които са се грижили за двата черни лешояда в родните им зоопаркове. Марлийн Хю - координатор на Европейската мрежа за защитени видове за черния лешояд изнася реч, заедно с Йован Андевски, представител на Фондацията за опазване на лешоядите https://www.4vultures.org/.
Снимките са предоставени на редакцията ни от "Зелени Балкани".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47