Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансират работодатели създаващи условия за работа на инвалиди

Снимка: БГНЕС

С близо 4,2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Предвидено е финансиране и на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, обявиха от социалното министерство. Целта е повишаване на заетостта на хората с увреждания, особено на тези в трудоспособна възраст. Тези хора във Варна са над 20 хиляди, каза Марина Карапетян, председател на варненското Дружество на хората с увреждания "Бриз". 


През 2020 г. Агенция за хората с увреждания /АХУ/ ще финансира и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, насочени към повишаване на заетостта. Те могат да получат до 80 000 лв., като подаването на предложенията започва от 1 юни.

Средствата могат да се използват за технологично обновяване на стопанската дейност, разкриване на нови работни места или преоборудване на вече действащи, както и за изграждане на онлайн платформа за популяризиране на предлаганите услуги и произвежданата продукция.

За осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места, приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места ще се отпускат до 10 000 лв.

На 15 юни АХУ ще стартира втора процедура за набиране и финансиране на проекти по Програма за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Те могат да получат до 20 000 лв. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50 на сто намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Със средствата могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има ток на 10 май

Неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия оставят днес със смущения местността "Св. Константин" и курорта " Св. Св. Константин и Елена" в рамките на деловия ден. Без ток ще са днес в част от Дългопол, Вълчидол, Провадия, Девня, селата Есеница, Изворник, Калоян, Кракра,Искър, Рояк и Партизани. Временни смущения ще има в..

публикувано на 10.05.24 в 06:07

Облачно ще е в петък

Днес ще е облачно, главно над Югоизточна България с валежи от дъжд, които следобед постепенно ще спират. Над североизточна България облачността ще се разкъса и ще е променлива. Ще духа предимно умерен североизточен вятър по крайбрежието с временни по-силни пориви. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето..

публикувано на 10.05.24 в 05:55

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония срещу управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), предава БГНЕС. При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент.  По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство - 61..

публикувано на 09.05.24 в 19:43

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В  момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в..

публикувано на 09.05.24 в 19:31
Снимката е илюстративна

Изтеглят от пазара сокове с наличие на патулин

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016, предаде БГНЕС.  Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска..

публикувано на 09.05.24 в 19:09

Авария оставя без вода хиляди варненци

Авария на магистрален водопровод оставя до 1 часа след полунощ днес абонатите, заключени между бул. "Левски" , ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I" , бул. "Христо Ботев" и ул. Тодор Влайков, съобщиха от ВиК-Варна.   Заради авария без вода от 16 часа днес до отстраняване на проблема на другия ден  остават и в село Черноок. 

публикувано на 09.05.24 в 18:58

Общопрактикуващ лекар: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 18:04