Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото по несъстоятелност на Евроманган пред провал

Производството по несъстоятелност на концесионера на мангановата мина край Оброчище „Евроманган“ ЕАД може да бъде спряно заради неизплатени разноски от страна на кредиторите.

Ако това се случи, работниците, които настояваха делото да бъде заведено, няма да могат да кандидатстват във Фонда за гарантиране на вземанията, няма да могат да се запишат и в Бюрото по труда. Заплатите им не са плащани от септември месец 2018 година, а проблемите с недобросъвестния концесионер датират от години.

Няколко пъти Министерството на енергетиката спираше правомощията на концесионера заради неизплатени такси към държавата,многократни бяха протестите на работещите в мината заради неспазване на трудовите им договори, докато не се стигна до момента, в който през март месец тази година Добричкият окръжен съд обяви в несъстоятелност Евроманган по искане на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" - София и "Енерго Про Продажби"АД - Варна.

Какво се случва с една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа и има ли бъдеще за нея чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


Делото по несъстоятелност на Евроманган ЕАД започна с огромно закъснение, но решението на Добричкия окръжен съд от март месец тази година да уважи искането на „Инспекцията по труда“ и Енерго про и да обяви концесионера в несъстоятелност даде най-после надежда на работниците, че ще успеят да си вземат неизплатените възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията. Днес обаче те отново са притеснени, тъй като съдът в Добрич има пълното право да прекрати производството за срок от една година, след като повечето от кредиторите не са внесли съдебните си такси.

Публичните дългове към държавата на „Евроманган” възлизат на над 5 милиона лева, от тях  над 370 хиляди са неразплатените задължения към работниците и близо 200 хиляди към Енерго про. Окръжният съд в Добрич прикани кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество „Евроманган“ да предплатят средства за развитие на производството още на 15 април тази година. Сумата, която всеки от тях трябва да предплати, е съобразена с претендираните им вземания, като най-голямата е за НАП - 24 920 лева. До този момент обаче единствено Енерго про е внесло своята дължима сума от 500 лв., споделя назначеният синдик по делото Иван Манолов.

По думите на Иван Манолов срокът, даден на НАП, да предплати своята част от разноските по делото, вече е изтекъл, а от самата агенция реакция няма.

В този порочен кръг над сто работници – настоящи и бивши остават без изплатени възнаграждения, без възможност да потърсят компенсация от Фонда за гарантиране на вземанията, да се регистрират в Бюрото по труда или да се пенсионират.

Междувременно мината е с прекъснато електроснабдяване от края на февруари месец, което означава, че изпомпването на водата от галериите е прекратено за повече от два месеца. По данни на един от работниците на мината Димитър Иванов за 24 часа са се изпомпвали между 420 и 510 кубика вода. Според него простата аритметика показва, че галериите днес вече са под вода. Затова преди около месец синдикът Иван Манолов предприема следващата стъпка и изпраща писмо до Министерството на енергетиката и областния управител на Добрич с искане да се назначи комисия, която да установи на място какво е състоянието на мината, но до момента всички институции мълчат.

Кога държавата ще прояви нужното уважение към едно от богатствата си, а именно притежанието на една от четирите манганови мини в света, предстои да проследим във времето.ВИЖТЕ ОЩЕ
Общ изглед на Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с полуостров Крим през Керченския проток, архив.

Украйна съобщи за пореден потопен кораб от руския Черноморски флот

Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че в резултат на атака на морски безпилотни апарати "Магура V5" е потопен руският патрулен кораб от Черноморския флот на Русия "Сергей Котов" край Керченския пролив, съобщи вестник "Украинска правда", цитиран от БНР.  Украйна съобщи, че е потопила голям..

публикувано на 05.03.24 в 09:50

Борисов представя проекта за споразумение с ПП-ДБ

Политическият актив на ГЕРБ се събира на национално съвещание. Лидерът Бойко Борисов ще представи проекта за Споразумение за съвместно управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.  Форумът се свиква ден преди датата, на която се очаква премиерът Николай Денков и кабинета му да подадат оставка, за да започне процедурата по ротацията. Ще еволюира ли..

публикувано на 05.03.24 в 09:12

ЦИК: Поне три месеца уседналост, за да гласуваме на евроизборите

На предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат на 9 юни тази година, се изисква уседналост като условие за упражняване на вота, информират от Централната избирателна комисия. Право да избират българските евродепутати имат гражданите, които са "живели най-малко през последните три месеца в..

публикувано на 05.03.24 в 08:27

Земетресение от 4,9 по Рихтер в Турция

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер беше регистрирано в Турция в окръг Йенидже на Чанаккале , предаде Анадолската агенция. Според информацията на уебсайта на президентството за управление на бедствия и аварии (AFAD) е регистрирано земетресение с магнитуд 4,9, чийто епицентър е бил район Йенидже. Установено е, че земетресението е станало на..

публикувано на 05.03.24 в 08:19

Адресите без ток на 5 март

На 05.03.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Шипка 2, 4; бул. Княз Борис 15, 17. На 05.03.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията..

публикувано на 05.03.24 в 06:46

Отличават най-значимите инвестиционни проекти у нас

Официалната церемония по връчването на наградите "Инвеститор на годината 2023" на Българската агенция за инвестиции ще се проведе днесв София. За 18-ти път ще бъдат отличени фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места и заложили на внедряването на високи технологии...

публикувано на 05.03.24 в 06:40

ЕК предлага да има стимули за оръжейното производство в Европа

Европейската комисия ще предложи начини, по които ЕС да стимулира оръжейната си промишленост, за да може да премине към "режим на военна икономика" в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.Тиери Бретон, европейският комисар по промишлеността, ще изложи предложения за насърчаване на страните от ЕС да купуват повече оръжия заедно от европейски..

публикувано на 05.03.24 в 06:21