Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото по несъстоятелност на Евроманган пред провал

Производството по несъстоятелност на концесионера на мангановата мина край Оброчище „Евроманган“ ЕАД може да бъде спряно заради неизплатени разноски от страна на кредиторите.

Ако това се случи, работниците, които настояваха делото да бъде заведено, няма да могат да кандидатстват във Фонда за гарантиране на вземанията, няма да могат да се запишат и в Бюрото по труда. Заплатите им не са плащани от септември месец 2018 година, а проблемите с недобросъвестния концесионер датират от години.

Няколко пъти Министерството на енергетиката спираше правомощията на концесионера заради неизплатени такси към държавата,многократни бяха протестите на работещите в мината заради неспазване на трудовите им договори, докато не се стигна до момента, в който през март месец тази година Добричкият окръжен съд обяви в несъстоятелност Евроманган по искане на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" - София и "Енерго Про Продажби"АД - Варна.

Какво се случва с една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа и има ли бъдеще за нея чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


Делото по несъстоятелност на Евроманган ЕАД започна с огромно закъснение, но решението на Добричкия окръжен съд от март месец тази година да уважи искането на „Инспекцията по труда“ и Енерго про и да обяви концесионера в несъстоятелност даде най-после надежда на работниците, че ще успеят да си вземат неизплатените възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията. Днес обаче те отново са притеснени, тъй като съдът в Добрич има пълното право да прекрати производството за срок от една година, след като повечето от кредиторите не са внесли съдебните си такси.

Публичните дългове към държавата на „Евроманган” възлизат на над 5 милиона лева, от тях  над 370 хиляди са неразплатените задължения към работниците и близо 200 хиляди към Енерго про. Окръжният съд в Добрич прикани кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество „Евроманган“ да предплатят средства за развитие на производството още на 15 април тази година. Сумата, която всеки от тях трябва да предплати, е съобразена с претендираните им вземания, като най-голямата е за НАП - 24 920 лева. До този момент обаче единствено Енерго про е внесло своята дължима сума от 500 лв., споделя назначеният синдик по делото Иван Манолов.

По думите на Иван Манолов срокът, даден на НАП, да предплати своята част от разноските по делото, вече е изтекъл, а от самата агенция реакция няма.

В този порочен кръг над сто работници – настоящи и бивши остават без изплатени възнаграждения, без възможност да потърсят компенсация от Фонда за гарантиране на вземанията, да се регистрират в Бюрото по труда или да се пенсионират.

Междувременно мината е с прекъснато електроснабдяване от края на февруари месец, което означава, че изпомпването на водата от галериите е прекратено за повече от два месеца. По данни на един от работниците на мината Димитър Иванов за 24 часа са се изпомпвали между 420 и 510 кубика вода. Според него простата аритметика показва, че галериите днес вече са под вода. Затова преди около месец синдикът Иван Манолов предприема следващата стъпка и изпраща писмо до Министерството на енергетиката и областния управител на Добрич с искане да се назначи комисия, която да установи на място какво е състоянието на мината, но до момента всички институции мълчат.

Кога държавата ще прояви нужното уважение към едно от богатствата си, а именно притежанието на една от четирите манганови мини в света, предстои да проследим във времето.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31