Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

| обновено на 30.05.20 в 15:53

Родопа планина ражда хора!

И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение.

Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян.

По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф.


С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир.

И продължава с търпение да върви, дори когато е извън родината.

В джунглата. Нищо не го отказва от поетия път, даже червените парещи мравки, които с охота се впиват в тялото му. Просто ги отстранява и с неповторим мерак стига до крайната точка на своето пътешествие. Зареждат го новите светове, уникалната природа, тишината на местата, извън туристическите дестинации. Обича животните.


Автор е на няколко книги - "Експедиция "Речен път": Как да прекосим България за 25 дни" и "Експедиция "Железен път".

С пътеписите си той отваря очите на читателите към необятната сила и красота на природата, среща ги с интересни хора и техните истории, запознава ги с екстремните си преживявания.

Извървява пеша пътя от София до Варна, следвайки ЖП линията, а с всяка измината крачка, се приближава до различни човешки съдби, открива скрити кътчета. Изминава още хиляди километри в търсене на непознатото, отвъд границите на Европа, среща се различни култури и народи. Казва, че винаги е искал да види как живеят хората по различните краища на света. 

 Вилиан споделя, че дядо му разпалва любовта му към природта и пътешествията още от детска възраст. Още от малък ме водеше из огромната шир на Родопа планина. Колкото повече пораствах, толкова повече това желание за приключения растеше в мен. Започнах да обикалям, започнах да си записвам всичко видяно в блогове и статии. Давах ценна информация за местата, през които преминавам. Развих и фотографските си умения, реших да снимам всички места, на които е стъпвал кракът ми, разказва още авантюристът.


Последното му странстване го отвежда в седем държави.

Започва пътуването си с влак от София до Истанбул. От Истанбул се отправил към централанта част на Турция. За първи път бях в Турция, впечатлен бях от самия начин, по който ме приеха местните. Държаха се съвсем приятелски, щом разбраха, че съм българин, споделя Вилиан.

Пътуването ми там обче беше по-скоро екстремно, защото не се придържах към големите градове, където мога да преспя в някой хотел, или да се порадвам на малко лукс. По-скоро се отдадох на лукса на планината - спане на палатака, нощувки под звездите, дори на палжа на брега на Черно море. Търсих уединение, разказва още той.

Следващата му спирка е Грузия. Там прекарва цял месец. Влюбва се в страната от пръв поглед.Опознавах тези непознати за мен земи, видях различни забележителности, пещери, музеи. Видях скулптури, останали от едно време, средновековни замъци и крепости.

Грузия е страна с голямо културно-историческо наследство, отбелязва Стефанов. Стига й до „болката на грузинците“- Южна Осетия.  Там също имах много приклчения. Селцата са малки, с малко жители и предимно възрастни хора. Не се развива никакъв туризъм, а всеки случен, който мине от там, се приема като шпионин, спомни си още авантюристът.

Подробности от разговора на Ваня Славова с Вилиан Стефанов чуйте в звуковия файл:

Седем държави за 103 дни.
Вилиан за Азърбайджан:

Какво му трябва на човек, осем килограма багаж и огромна смелост за дългия път.
Слава Богу без проблем и в Тайланд:

Вилиан Стефанов вече е на път из любимите Родопи.
С воля и с огромно желание се постига всичко, смята той.
Дълго говорихме с него, затова очаквайте продължение. За усещането да си в джунглата на остров Борнео. За храната на местните, за комуникацията с индонезийците, за малкото пътища и за селфитата с белия човек, който там се радва на огромно внимание, поради факта, че туристите са на остров Бали.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52