Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

| обновено на 30.05.20 в 15:53

Родопа планина ражда хора!

И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение.

Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян.

По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф.


С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир.

И продължава с търпение да върви, дори когато е извън родината.

В джунглата. Нищо не го отказва от поетия път, даже червените парещи мравки, които с охота се впиват в тялото му. Просто ги отстранява и с неповторим мерак стига до крайната точка на своето пътешествие. Зареждат го новите светове, уникалната природа, тишината на местата, извън туристическите дестинации. Обича животните.


Автор е на няколко книги - "Експедиция "Речен път": Как да прекосим България за 25 дни" и "Експедиция "Железен път".

С пътеписите си той отваря очите на читателите към необятната сила и красота на природата, среща ги с интересни хора и техните истории, запознава ги с екстремните си преживявания.

Извървява пеша пътя от София до Варна, следвайки ЖП линията, а с всяка измината крачка, се приближава до различни човешки съдби, открива скрити кътчета. Изминава още хиляди километри в търсене на непознатото, отвъд границите на Европа, среща се различни култури и народи. Казва, че винаги е искал да види как живеят хората по различните краища на света. 

 Вилиан споделя, че дядо му разпалва любовта му към природта и пътешествията още от детска възраст. Още от малък ме водеше из огромната шир на Родопа планина. Колкото повече пораствах, толкова повече това желание за приключения растеше в мен. Започнах да обикалям, започнах да си записвам всичко видяно в блогове и статии. Давах ценна информация за местата, през които преминавам. Развих и фотографските си умения, реших да снимам всички места, на които е стъпвал кракът ми, разказва още авантюристът.


Последното му странстване го отвежда в седем държави.

Започва пътуването си с влак от София до Истанбул. От Истанбул се отправил към централанта част на Турция. За първи път бях в Турция, впечатлен бях от самия начин, по който ме приеха местните. Държаха се съвсем приятелски, щом разбраха, че съм българин, споделя Вилиан.

Пътуването ми там обче беше по-скоро екстремно, защото не се придържах към големите градове, където мога да преспя в някой хотел, или да се порадвам на малко лукс. По-скоро се отдадох на лукса на планината - спане на палатака, нощувки под звездите, дори на палжа на брега на Черно море. Търсих уединение, разказва още той.

Следващата му спирка е Грузия. Там прекарва цял месец. Влюбва се в страната от пръв поглед.Опознавах тези непознати за мен земи, видях различни забележителности, пещери, музеи. Видях скулптури, останали от едно време, средновековни замъци и крепости.

Грузия е страна с голямо културно-историческо наследство, отбелязва Стефанов. Стига й до „болката на грузинците“- Южна Осетия.  Там също имах много приклчения. Селцата са малки, с малко жители и предимно възрастни хора. Не се развива никакъв туризъм, а всеки случен, който мине от там, се приема като шпионин, спомни си още авантюристът.

Подробности от разговора на Ваня Славова с Вилиан Стефанов чуйте в звуковия файл:

Седем държави за 103 дни.
Вилиан за Азърбайджан:

Какво му трябва на човек, осем килограма багаж и огромна смелост за дългия път.
Слава Богу без проблем и в Тайланд:

Вилиан Стефанов вече е на път из любимите Родопи.
С воля и с огромно желание се постига всичко, смята той.
Дълго говорихме с него, затова очаквайте продължение. За усещането да си в джунглата на остров Борнео. За храната на местните, за комуникацията с индонезийците, за малкото пътища и за селфитата с белия човек, който там се радва на огромно внимание, поради факта, че туристите са на остров Бали.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Преждевременно станахме големи оптимисти

Две трети от българите очакват да се върнат към нормалността до края на годината. За мнозинството от сънародниците ни ситуацията с коронавируса изглежда е под контрол. Това сочат данни на "Галъп интернешънъл" към началото на месец юни.  Числата за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени в..

обновено на 01.07.20 в 18:42

С 15 минути четене на глас всеки ден правим най-доброто за бъдещето на децата ни

Вал Стоева е от хората, за които всъщност не си даваме сметка колко много работа вършат в социален и просветителски аспект. Тя е сред онези будители, за които не се чува всеки ден, но делото им остава трайна следа в живота на десетки малчугани. И за тях това е може би най-важната среща в детството - с истината за буквите, с мъдростта на четенето и..

публикувано на 30.06.20 в 17:56

Скоро ще можем да пием виното на траките от лоза на повече от 3000 години

Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгва на пазара скоро. Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който успява да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей край Варна. Античната лозичка била открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, край..

публикувано на 29.06.20 в 12:34
Клуб

Хармония с природата в един клуб за здраве, доверие и екзотика

Всеки ден сами избираме дали ще посегнем към ябълката или към цигарите. Дали ще пием вода или алкохол. Дали ще излезем сред природата, за да дишаме чист въздух, да спортуваме и откриваме нейните чудеса, или ще включим скарата на поляната и ще се излегнем на тревата с илюзията, че сме сред природата. Това интервю е с познатия не само у..

публикувано на 25.06.20 в 19:33
Георги Шопов

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив. Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради..

обновено на 25.06.20 в 15:05
Проект

От юли в ТУ-Варна стартира ефективно проектът "Студентски практики - 2"

Технически университет – Варна е един от първите университети, участвали в проекти за практическото обучение.  Още преди стартирането на първата фаза на проекта през 2008г. висшето училище печели проект „Иновационно практическо обучение на студенти от техническите университети в модерна бизнес-среда” към МОН за практическо обучение на студентите..

обновено на 25.06.20 в 12:26

Алеона де Кама:Третата книга идва с любов, провокация, актуалност и широк спектър от емоции

Усмихвам се - първо на себе си Творя - с желанието за красота Споделям - с когото е възможно Откривам - нещо ново днес Ако успеем днес и всеки друг ден да изпълним тези четири неща, щастието ни ще е гарантирано! Млада и красива дама. Български автор.  Творец, с две издадени книги до момента / "Избирам теб любов" и "Страст за..

обновено на 24.06.20 в 10:01