Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школите и занималните за деца отварят врати от 1 юни

| обновено на 28.05.20 в 19:00
Време за детство, време за ваканция
Снимка: Личен архив, ДЦ "Слънце"

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 юни е разрешено отново да се провеждат всички извънкласни дейности с деца в занимални, клубове, центрове и школи при определените в документа условия. Как се подготвят във Варна, как ще спазват противоепидемичните мерки за дистанция и дезинфекция, как ще обяснят на децата за очакваното от тях поведение в ситуация на пандемия - попитахме Яна Стоянова, ръководител на Детски център "Слънце" и Светлана Михова от Сдружението за творческа дейност и интеграция "Арт-визия".

"Ние разполагаме с голяма база - шест големи помещения и няма да е проблем да осигурим необходимите 4 кв.м на дете, съгласно заповедта, но много от дейностите ще отпаднат, за да спазваме дистанцията. Обмисляме работа в малки групи, които да се сменят при различните преподаватели и така да има разнообразие за децата. Не знам само как ще се случват игрите, настолните особено, които децата толкова обичат. И, разбира се, при всяка възможност ще сме навън, на открито в двора." - сподели Яна Стоянова. - "Важно е да не плашим децата прекалено за ситуацията с епидемията, защото някои от тях са прекалено чувствителни и родителите споделят, че вече реагират с много голям страх и тревожност. Просто ще им обясним, че това е една игра, чиито правила ще спазваме през следващите няколко месеца." Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Сдружение "Арт-визия" организира в очакване на отпадане на карантинните мерки онлайн конкурс за детска рисунка, посветен на 24 май и 1 юни, на тема "Нарисувай името си". Децата, които желаят да участват, трябва да изпратят хубава снимка на рисунката си до 30 май, заедно с две имена, възраст и телефон за връзка на  e-mail: artvision_snc@abv.bg. Рисунките ще бъдат качени в страницата на срдужението във фейсбук и ще може да се гласува за тях от 1 юни, а на 6 юни в 18 часа ще бъдат обявени и наградените шест рисунки. Награди осигуряват организаторите и техни приятели от артцентър “Хиперион” и сладкишница “Тортелино”.
"Децата чакат с нетърпение да се върнат в ателието и се подготвяме да отворим. Имаме възможност да осигурим пространство на всяко дете - ще рисуват по две деца във всяко от трите помещения на школата по график, който е удобен за тях и най-вече - за родителите. Дезинфекция на помещенията и на повърхностите ще правим след всяко занятие преди следващите художници да влязат - за сигурност и спокойствие и на деца, и на родители, а и на нас - учителите. Ще излизаме да рисуваме и на открито, на чист въздух, ще си правим любимите на децата градски пленери" - разказа за подготовката Светлана Михова. - "По-малко ще са децата, което означава и по-малки финансови приходи, но това е приемливо компромисно решение, приемаме го и и сме готови да се съобразим." Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Приказка за лято

Какво ще кажете да му посветим приказка? Преди да си е тръгнало. Имам предвид лятото. Днес си представях моята приказка за лято... Докато колелцата на куфара весело потракваха по тротоара, чайките добавяха към безгрижната мелодия своето класическо соло, а оркестърът на вълните поддържаше ритъма, както го е правил винаги... Чаровно да озвучава..

публикувано на 26.08.24 в 15:39

Франко Неро: Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато се снима в реклами

Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато започне да се снима в реклами. Един актьор не може да очаква, че ще бленуват за него, когато представя някакви продукти. Това коментира италианският актьор Франко Неро във Варна, който е специален гост на Международния фестивал "Любовта е лудост", където бе представен последният филм с негово участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:35
Държавна психиатрична болница в с. Царев брод

Спешна помощ и за психиатричната помощ у нас

Нужна е спешна промяна на психиатричната помощ. За това призоват в отворена позиция съдии, адвокати, лекари и социални работници. В момента, психиатричната помощ е дефинирана в глава 5 от Закона за здравето. ПП-ДБ искат спешни мерки за предотвратяване на пожари с жертви в болници Психиатричната асоциация и Лекарският съюз със становища..

публикувано на 26.08.24 в 09:30

26 август - Световен ден на кучето

На 26 август светът отбелязва Деня на кучето. Празникът води началото си от Съединените американски щати.  Международният ден на кучето се чества за първи път през 2004 г., а предложението идва от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж.  Във Варна празникът ще бъде отбелязан с мирно шествие за популяризиране на осиновяването на..

публикувано на 26.08.24 в 08:33

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32