Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция бележи ръст в търсенето на каравани

Снимка: Ива Делчева

Почиващите, които избягват пренаселени с хора места поради пандемията от коронавирус, предпочитат почивката с каравани и къмпингуването, заяви служител на Националната федерация за къмпинг и каравани.

Лейла Оздаг, изпълнителен директор на единствената оторизирана федерация за туризъм с каравани, заяви че търсене на оборудване за къмпинг и каравани под наем е нарснало неимоверно по време на пандемията.

„COVID-19 увеличи неколкократно търсенето на туристически каравани“, каза тя.

Караваните, използвани за пътуване, отдих и настаняване са уникален туристически продукт, който насърчава посещенията дори към дестинации, където няма хотели.

Броят на къмпингите  обаче намалява непрекъснато след 1990 г.

„Турция имаше много места за къмпингуване през 90-те години на миналия век, особено покрай плажовете в южната провинция Анталия, но те бяха предоставени за строежи на хотели с течение на времето. Министерството на културата и туризма трябва да създаде маршрут за караваните, за да се възползва от силен сезон на този туризъм”, каза тя.

Почивките на къмпинг с каравана са истинско лятно удоволствие. Напълно оборудваните каравани често се наемат в големите градове на Турция за екскурзии до провинцията.

Националната федерация за къмпинг в Турция настоява за подобряване на стандартите в местата за почивка с каравани, предаде Анадолската агениця. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници не приеха актуализацията на план-сметка "Чистота"

С 16 гласа "за", 0 "против" и 28 "въздържали се" актуализацията на план-сметка "Чистота" не беше приета на редовното заседание на Общинския съвет във Варна.  В предложението беше предвидено закупуването на 20 съда и разполагането им в райони, вилни зони и населени места, в които липсва изградена система за тяхното разделно събиране. Компенсираната..

публикувано на 29.08.24 в 14:05

Инспектор „Строителен контрол“ във Варна със спрени права за три години заради взет подкуп

Бившият инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна Камен Ел-Хаббал  се изправи пред Варненския окръжен съд по внесен обвинителен акт за поискан и приет подкуп чрез злоупотреба със служебното си положение. Според обвинението, на 30 януари тази година мъжът проверил незаконен строеж на тераса. За да не изготви констативен протокол и заповед за..

публикувано на 29.08.24 в 13:08

Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация за продажбата на енергиен прах, т. нар. „енергиен сниф“. Проверките ще се реализират съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите. Междувременно експерти на..

публикувано на 29.08.24 в 13:06

Предлагат с допитване да се реши кога да е празникът на Варна

Да се направи допитване до варненци дали празникът на Варна да бъде на 15 август или на друга дата. Това предлагат от групата "Експертен център" в местния парламент. Искането беше представено от Христо Атанасов  в началото на днешното заседание на Общинския съвет в морската столица.  Решението за настоящата дата за празник на града е взето от Общинския..

публикувано на 29.08.24 в 12:58
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Нужен е друг начин за формиране на пенсиите

Хроничен недостиг на средствата за пенсии прогнозират от Националния осигурителен институт в доклада си за тази година.  Там е посочено, че постоянното им увеличение в последните години, не съответства на демографските реалности. Пред Радио Варна икономистката Мика Зайкова коментира:   "Няма пари, защото над 50% се вземат от бюджета,..

публикувано на 29.08.24 в 12:31

Над 400 ученици ще ползват новите класни стаи в VII СУ „Найден Геров“

Над 400 ученици от 2, 3 и 4 клас ще влязат в чисто нови, модерни класни стаи в новата пристройка на VIIСУ „Найден Геров“. Тя е на четири етажа с РЗП от 6 553 кв. м.  Пристройката беше изградена по проект ”Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на територията на Община Варна” по Програма на МОН...

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Доган за изключването на Пеевски: Беше крайно време това да се случи

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по случай изключването на Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан..

публикувано на 29.08.24 в 08:59