Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо варненските астрономи се подписаха срещу сателитите на Илон Мъск

От първи юни отваря своите врати за посещения Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна.

Залата ще се пълни само на 30%, съгласно противоепидемичните мерки.

Защо варненските астрономи са се включили в подписка срещу сателитите на Илон Мъск и кога ще наблюдаваме частично лунно и слънчево затъмнение, чуйте в репортажа на Александър Йорданов с Антоанета Аврамова от варненската обсерватория.


В края на април в небето над България десетки светлини преминаха една след друга по небосвода, съобщиха агенциите тогава. Оказа се, че това са сателитите на Илон Мъск от проекта "Старлинк". Този проект  предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и евентуално да достигне до 42 000.
Сателитите бяха забелязани в небето над цяла България - те се намират на 550 км. от Земята и лесно могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око - защо и с какво те пречат на професионално наблюдаващите небето - астрономите?

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоопаркът в Добрич с нова визия и нов сайт

Центърът за Защита на Природата и Животните в Добрич е с ново лого и свежа визия. Вече има и свой уебсайт  https://www.zoocentredobrich.com/ , създаден от приятели на директора на зоопарка Християн Христов, които са професионалисти в тази област.  Изработен е на доброволни начала и показва красотата на местността, свободната среда, в която живеят..

публикувано на 04.07.20 в 17:39

Първият космически турист ще прави и разходка извън Международната космическа станция

Първият космически турист, пожелал да излезе в открития космос, ще може да прекара около 90-100 минути зад борда на МКС, казаха за РИА Новости в руското представителство на Space Adventures. "Това ще бъде излизане за 90-100-минути, което съответства на приблизително една обиколка около Земята...

публикувано на 04.07.20 в 10:09

50 години Лада - спомен, гордост и любов

Тази събота и неделя над 200 любители на култовата автомобилна марка "Лада" се събират в село Аспарухово на традиционния си събор. Те ще отбележат и 50 години от началото на производството на автомобила. На 19 април 1970 г. от монтажната линия излиза първият ВАЗ-2101 "Жигули" - легендарната "копейка", на Волжския автомобилен..

обновено на 04.07.20 в 09:55
С ръце за село

Доброволци от "Фабрика за идеи" помагат безвъзмездно на българското село

Във всяко българско село има много работа за вършене – да се окоси тревата, да се почистят тротоарите, да се поддържат   градинките, да се измаже оградата и... какво ли още не. В много малко села, обаче, има кой да свърши тази работа. Точно затова младежите от Сдружение „Фабрика за идеи“ създадоха инициативата „С ръце за село“ , за да помогнат..

публикувано на 03.07.20 в 15:00

Юли без пластмаса

Този юли Денят без пластмасови торбички е по-специален – остава точно една година до влизането в сила и у нас на общоевропейските ограничения за някои видове еднократна пластмаса. От българското правителство зависи дали ще  предприеме сериозни мерки, вместо обичайното минимално и формално изпълнение на европейските изисквания. С..

публикувано на 03.07.20 в 11:53

Знаменитости масово се снимат в розови одежди

Знаменитости от цял свят връщат на мода розовия цвят, като масово се снимат с одежди в подобни разцветки, пише в. Сън". За родоначалник на тренда е сочена актрисата Джоди Комър от сериала "Убивайки Ийв", станал популярен през 2020 година. В един от епизодите нейната героиня Виланел се появява в ефектен тоалет от тюл в наситен розов цвят...

публикувано на 03.07.20 в 09:56

Формира се нов хавайски остров, но не правете още резервации

Нещо се образува под Тихия океан на около 30 километра от Хаваите, казват учените. Нов остров се оформя на повече от километър под повърхността на океана, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS) в публикация във Фейсбук...

публикувано на 03.07.20 в 09:10