Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Автор:

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия.

„Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията на родените след 1959 година в универсален пенсионен фонд за втора пенсия са претърпели корекции, които са ги намалили, отбеляза той. Спадовете, дори сривовете на фондовите борси по света са довели до тези негативи, допълни Стойков.

Причината в момента е много пазарно обоснована. Средствата по индивидуалните партиди се инвестират от управляващите ги пенсионни фондове и когато има такива драстични спадове на фондовите борси, се регистрира отрицателна доходност. Няма как отрицателните явления на капиталовите пазари да не се отразят върху доходността в индивидуалните партиди за втора пенсия, поясни анализаторът.

Ефектът е ясно видим – половин милиард от тези средства вече не съществува. Това е сумата, която сумарно са загубили всички, които правят отчисления за втора пенсия. За всеки индивидуално наличността по партидата се намалява по различен начин.

Излизащите от трудовия сектор догодина ще бъдат най-засегнати откъм натрупванията за втора пенсия.

Прехвърлилите партидите си от универсален пенсионен фонд в НОИ от днешна гледна точка може би са взели добро решение и са направили полезен ход, защото към момента се оказва така, че прехвърлените партиди в НОИ до някаква степен са били запазени, защитени, подчерта Иван Стойков.

Но при равни други условия средствата в НОИ не биха могли да се увеличават интензивно, да се възползва държавата от ръста на пазарите, за да може да увеличи средствата по партида на осигуряваното лице.“

Ситуацията е динамична, решения се взимат ден за ден, затова е трудно да се дават общовалидни препоръки, изтъкна Стойков.

Из интервю на Таня Милушева с Иван Стойков за програма  „Хоризонт“ на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21