Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фикционалните ситуации влязоха в живота ни

Зрелостниците днес писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния  въпрос от матурата по български език и литература. Mиналата година отново се падна творба на Елин Пелин - "Косачи".

Това са разкази, които са дело на един автор, но са много различни, каза в ефира на предаването "На светло" преподавателят по български език и литература в Математическата гимназия във Варна Кристиана Стоянова:

"Това е един изключително красив разказ с философска проблематика, която според мен е възможно леко да затрудни някои зрелостници. Иначе самото произведение разглежда популярна житейска позиция като добро-зло, с нейните синонимни противопоставяния божествено-дяволско, заблуда-прозрение, праведно-греховно, дух-материя. Това са проблеми, които не биха затруднили един пораснал човек, какъвто е зрелостникът,  да може да ги провиди в текста и да ги интерпретира."

В този разказ Елин Пелин представя модернистична интерпретация на християнските догми, отхвърляйки тезата за спасението на душата чрез бягство от земните съблазни.  Авторът утвърждава идеята, че какъвто и свят човек да обитава, той си остава човек и измерва своите дела чрез душата си.

В литературата има много произведения, в които героите са поставени пред изключителни препятствия, преодоляването им показва силата на личността:

"Сега ни се наложи едни фикционални до този момент ситуации да бъдат наша реална съдба. И както в литературните текстове изпитанията са възможност човек да открие собствената си сила, да прояви най-доброто от себе си , в настоящата ситуация децата, а и ние успяхме да сторим това - да калим устойчивостта и на характера си, и на знанията си. "

Разговорът с преподавателя по български език и литература в Математическата гимназия във Варна Кристиана Стоянова чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоопаркът в Добрич с нова визия и нов сайт

Центърът за Защита на Природата и Животните в Добрич е с ново лого и свежа визия. Вече има и свой уебсайт  https://www.zoocentredobrich.com/ , създаден от приятели на директора на зоопарка Християн Христов, които са професионалисти в тази област.  Изработен е на доброволни начала и показва красотата на местността, свободната среда, в която живеят..

публикувано на 04.07.20 в 17:39

Първият космически турист ще прави и разходка извън Международната космическа станция

Първият космически турист, пожелал да излезе в открития космос, ще може да прекара около 90-100 минути зад борда на МКС, казаха за РИА Новости в руското представителство на Space Adventures. "Това ще бъде излизане за 90-100-минути, което съответства на приблизително една обиколка около Земята...

публикувано на 04.07.20 в 10:09

50 години Лада - спомен, гордост и любов

Тази събота и неделя над 200 любители на култовата автомобилна марка "Лада" се събират в село Аспарухово на традиционния си събор. Те ще отбележат и 50 години от началото на производството на автомобила. На 19 април 1970 г. от монтажната линия излиза първият ВАЗ-2101 "Жигули" - легендарната "копейка", на Волжския автомобилен..

обновено на 04.07.20 в 09:55
С ръце за село

Доброволци от "Фабрика за идеи" помагат безвъзмездно на българското село

Във всяко българско село има много работа за вършене – да се окоси тревата, да се почистят тротоарите, да се поддържат   градинките, да се измаже оградата и... какво ли още не. В много малко села, обаче, има кой да свърши тази работа. Точно затова младежите от Сдружение „Фабрика за идеи“ създадоха инициативата „С ръце за село“ , за да помогнат..

публикувано на 03.07.20 в 15:00

Юли без пластмаса

Този юли Денят без пластмасови торбички е по-специален – остава точно една година до влизането в сила и у нас на общоевропейските ограничения за някои видове еднократна пластмаса. От българското правителство зависи дали ще  предприеме сериозни мерки, вместо обичайното минимално и формално изпълнение на европейските изисквания. С..

публикувано на 03.07.20 в 11:53

Знаменитости масово се снимат в розови одежди

Знаменитости от цял свят връщат на мода розовия цвят, като масово се снимат с одежди в подобни разцветки, пише в. Сън". За родоначалник на тренда е сочена актрисата Джоди Комър от сериала "Убивайки Ийв", станал популярен през 2020 година. В един от епизодите нейната героиня Виланел се появява в ефектен тоалет от тюл в наситен розов цвят...

публикувано на 03.07.20 в 09:56

Формира се нов хавайски остров, но не правете още резервации

Нещо се образува под Тихия океан на около 30 километра от Хаваите, казват учените. Нов остров се оформя на повече от километър под повърхността на океана, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS) в публикация във Фейсбук...

публикувано на 03.07.20 в 09:10