Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Щора за прегръдки и шапка с огрoмна периферия помагат да пазим дистанция

| обновено на 02.06.20 в 10:57

Изобретения за спазване на социалната дистанция показват агенциите в последните дни.

С отслабването на карантината в целия свят населението на света е изправено пред ново предизвикателство: поддържане на социална дистанция, съобщи Би Би Си.

Дизайнерите, изобретателите и просто предприемчиви граждани намират различни начини да поддържат дистанцията си от други хора без никакви усилия.

Например създадена е "щора за прегръдки" - всъщност става дума за тънко найлоново фолио, което позволява "безкапкова" прегръдка.

Що се отнася до задължителната социална дистанция, холандски дизайнери създадоха лазерен дистанцометър - той очертава около човек кръгът на безопасното отстояние. Уредът действа както в движение, така и в стационарно положение.

В Щатите човек, искащ да плува в океана, е привързал към раменете си надуваеми пръчки, отмерващи необходимата и във водата дистанция.

Във Великобритания може да се види Hicycle - високият велосипед издига ползвателя си над заразата. Е, трябва малко практика, но пък е полезно за здравето.

В Китай пък учениците носят на главите си картонени шапки, чиито „периферии“ са тесни ленти, стърчащи хоризонтално над раменете на децата, така че да не се доближават едно до друго./БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37. Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“,..

публикувано на 16.05.21 в 11:37

Мотивация за ваксина - от безплатни пици до лотария за един милион долара

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, но все още има хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят...

публикувано на 16.05.21 в 09:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

обновено на 15.05.21 в 13:58

Почистване преди празника Свети Свети Константин и Елена

Доброволци, сред които много младежи, почистиха местността около параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, където се намира и лековито аязмо в местността „Ментешето” край квартал „Владислав Варненчик” във Варна. Идеята е на Духовно-просветния център „Св.Архангел Михаил” и храма „Св.Димитър” в квартала. Целта на акцията е да бъде..

публикувано на 15.05.21 в 13:50

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18