Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорамният път за КК "Златни пясъци" и това лято ще бъде полуизползваем и опасен

| обновено на 03.06.20 в 10:02

За спрени ремонтни дейности в района на плаж ,4Кабакум" ни сигнализираха живеещи в района. Проблемната зона от години е в състояние на рехабилитации и реконструкции, но от много време панорамният път не функционира, а се ползват заобиколни маршрути, за да се стигне до КК "Златни пясъци", което удължава пътя. Сигналите се потвърдиха, екип на Радио Варна не откри на мястото работници, технически лица, строителна техника. Единственото, което подсказва, че там се извършва проект, са разхвърляни тръби, наполовина използваемо пътно шосе и информационна табела за оперативна програма "Околна среда 2014-2020". 
 


Ето и въпросите, които зададохме към Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“- Община Варна: 
- Има ли някаква причина по реконструкцията/рехабилитацията на канализационна мрежа в СО ”Ален мак”, гр. Варна в района на ул. "Боян Бъчваров" и ул. "Д-р Любен Лазаров"  в момента да не се работи? Получаваме сигнали от живеещи в района, че няма дейности по проекта от седмици. На 1.06.2020 наш екип провери мястото и  действително там не се извършва никаква дейност, няма работници, няма технически и надзорни лица. Пътят е изрязан в частта, в която се полагат подземна инфраструктура. Въпреки предупредителните табели, там продължават да влизат коли.
- На информационната табела на обекта е записано, че дейностите са стартирали на 17.10.2019, а срокът на изпълнение е 180 дни. Според разчетите, времето за изпълнение е приключило, обектът не само не е завършен, а по него не се и работи към момента, а сме в началото на летния сезон, което ще създаде съответните трудности не само на почиващи и туристи, но и на живеещите в района.
- Спазени ли са клаузите по договора и ако не са, има ли санкции за фирмата изпълнител?
- Следи ли общинската администрация дали се спазват сроковете и технологиите, които се използват или надзорът е изцяло в ръцете на техническия ръководител и хасковската фирма „ЕН АР Консулт” ЕООД?

Отговорът който получихме: 

Обектът, който се изпълнява в свличищна зона, е спрян временно от началото на месец март. Причината са открити големи скални късове по трасето на канализацията, което възпрепятства изпълнението на първоначално предвидените безизкопни дейности. Наложи се да бъде направена промяна в техническия проект, съгласно ЗУТ. Очаква се след 14 юни промяната на проекта да влезе в сила и строителните дейности да бъдат възобновени – за изграждане на канализационния колектор. Срокът на изпълнение ще бъде удължен, като до октомври се очаква дейностите да бъдат приключени.

Въпросите които възникват: 
Защо никой не информира, че проектът е прекратен и има нов краен срок за приключване? 
Защо живеещите в района са в неведение от месеци и трябва да питат медиите? 
Защо няма информационна табела с новите параметри и срокове? 
Новите обстоятелства около рехабилитацията (скалните късове и удължаването) ще оскъпят ли проекта и за чия сметка? 
Как бяха открити тези скални късове и не се ли прави геодезично проучване, преди да се пристъпи към самата реконструкция?
Кой се грижи за контрола на обекта и как се осъществява той?
На отбивката за панорамния път в средата на ул. "Боян Бъчваров" има подвижна метална ограда, която формално забранява влизането. Реално никой не го възпрепятства. Част от инфраструктурните елементи, които предстои да бъдат положени, са разхвърляни без надзор и възпрепятстват използването на тротоара. До колекторите също се стига безпрепятствено: 




Припомняме, че това не е първият, нито последният сигнал от района. В края на месец април, писахме за оплакване от страна на живеещите, които настояват за отговор, до кога ще продължава перманетното укрепване и липсата на краен срок? Пътят за Кабакум в ремонт от няколко месеца. Докога?

И още по темата, касаещ целия панорамен път за КК "Златни пясъци", който от повече от 20 години се рехабилитира, реконструира, укрепва

В самия край на 31 декември, 2019-та година, кметът на Община Варна Иван Портних поздрави варненци с добра новина, касаеща свлачището "Трифон Зарезан- https://www.facebook.com/ivan.portnih.2017/posts/2595475677233296

Още 15 млн. лв. за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан" са осигурени от МРРБ. Благодарение на тази финансова подкрепа от премиера и правителството, през 2020 година започваме работа за решаване на още един дългогодишен проблем на града. С реализацията на проекта ще бъде възстановен панорамният път Варна - Златни пясъци, който е много важен за туристическите комплекси на север от морската столица. Свлачищните процеси ще бъдат овладяни, ще бъде разтоварен и магистралният път за Златните

Ето как би трябвало да изглежда в завършен вид, панорамният път: 



П.п. Запазваме си правото, в интерес на варненци и гостите на града, и най- вече на морската столица на България, да зададем тези въпроси и да потърсим отговорите. Милионите, които "погълна" това свлачище при шест редовни правителста, приблизително още толкова служебни и няколко кметски мандата, до момента не са направили панорамния път проходим и безопасен. За нещастие, както на хората, които живеят в района, така и за тези, които посещават КК "Златни пясъци" или излизат от комплекса. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50