Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панорамният път за КК "Златни пясъци" и това лято ще бъде полуизползваем и опасен

| обновено на 03.06.20 в 10:02

За спрени ремонтни дейности в района на плаж ,4Кабакум" ни сигнализираха живеещи в района. Проблемната зона от години е в състояние на рехабилитации и реконструкции, но от много време панорамният път не функционира, а се ползват заобиколни маршрути, за да се стигне до КК "Златни пясъци", което удължава пътя. Сигналите се потвърдиха, екип на Радио Варна не откри на мястото работници, технически лица, строителна техника. Единственото, което подсказва, че там се извършва проект, са разхвърляни тръби, наполовина използваемо пътно шосе и информационна табела за оперативна програма "Околна среда 2014-2020". 
 


Ето и въпросите, които зададохме към Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“- Община Варна: 
- Има ли някаква причина по реконструкцията/рехабилитацията на канализационна мрежа в СО ”Ален мак”, гр. Варна в района на ул. "Боян Бъчваров" и ул. "Д-р Любен Лазаров"  в момента да не се работи? Получаваме сигнали от живеещи в района, че няма дейности по проекта от седмици. На 1.06.2020 наш екип провери мястото и  действително там не се извършва никаква дейност, няма работници, няма технически и надзорни лица. Пътят е изрязан в частта, в която се полагат подземна инфраструктура. Въпреки предупредителните табели, там продължават да влизат коли.
- На информационната табела на обекта е записано, че дейностите са стартирали на 17.10.2019, а срокът на изпълнение е 180 дни. Според разчетите, времето за изпълнение е приключило, обектът не само не е завършен, а по него не се и работи към момента, а сме в началото на летния сезон, което ще създаде съответните трудности не само на почиващи и туристи, но и на живеещите в района.
- Спазени ли са клаузите по договора и ако не са, има ли санкции за фирмата изпълнител?
- Следи ли общинската администрация дали се спазват сроковете и технологиите, които се използват или надзорът е изцяло в ръцете на техническия ръководител и хасковската фирма „ЕН АР Консулт” ЕООД?

Отговорът който получихме: 

Обектът, който се изпълнява в свличищна зона, е спрян временно от началото на месец март. Причината са открити големи скални късове по трасето на канализацията, което възпрепятства изпълнението на първоначално предвидените безизкопни дейности. Наложи се да бъде направена промяна в техническия проект, съгласно ЗУТ. Очаква се след 14 юни промяната на проекта да влезе в сила и строителните дейности да бъдат възобновени – за изграждане на канализационния колектор. Срокът на изпълнение ще бъде удължен, като до октомври се очаква дейностите да бъдат приключени.

Въпросите които възникват: 
Защо никой не информира, че проектът е прекратен и има нов краен срок за приключване? 
Защо живеещите в района са в неведение от месеци и трябва да питат медиите? 
Защо няма информационна табела с новите параметри и срокове? 
Новите обстоятелства около рехабилитацията (скалните късове и удължаването) ще оскъпят ли проекта и за чия сметка? 
Как бяха открити тези скални късове и не се ли прави геодезично проучване, преди да се пристъпи към самата реконструкция?
Кой се грижи за контрола на обекта и как се осъществява той?
На отбивката за панорамния път в средата на ул. "Боян Бъчваров" има подвижна метална ограда, която формално забранява влизането. Реално никой не го възпрепятства. Част от инфраструктурните елементи, които предстои да бъдат положени, са разхвърляни без надзор и възпрепятстват използването на тротоара. До колекторите също се стига безпрепятствено: 
Припомняме, че това не е първият, нито последният сигнал от района. В края на месец април, писахме за оплакване от страна на живеещите, които настояват за отговор, до кога ще продължава перманетното укрепване и липсата на краен срок? Пътят за Кабакум в ремонт от няколко месеца. Докога?

И още по темата, касаещ целия панорамен път за КК "Златни пясъци", който от повече от 20 години се рехабилитира, реконструира, укрепва

В самия край на 31 декември, 2019-та година, кметът на Община Варна Иван Портних поздрави варненци с добра новина, касаеща свлачището "Трифон Зарезан- https://www.facebook.com/ivan.portnih.2017/posts/2595475677233296

Още 15 млн. лв. за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан" са осигурени от МРРБ. Благодарение на тази финансова подкрепа от премиера и правителството, през 2020 година започваме работа за решаване на още един дългогодишен проблем на града. С реализацията на проекта ще бъде възстановен панорамният път Варна - Златни пясъци, който е много важен за туристическите комплекси на север от морската столица. Свлачищните процеси ще бъдат овладяни, ще бъде разтоварен и магистралният път за Златните

Ето как би трябвало да изглежда в завършен вид, панорамният път: П.п. Запазваме си правото, в интерес на варненци и гостите на града, и най- вече на морската столица на България, да зададем тези въпроси и да потърсим отговорите. Милионите, които "погълна" това свлачище при шест редовни правителста, приблизително още толкова служебни и няколко кметски мандата, до момента не са направили панорамния път проходим и безопасен. За нещастие, както на хората, които живеят в района, така и за тези, които посещават КК "Златни пясъци" или излизат от комплекса. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Български робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да проходят, се бори за световно признание

Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света . Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27 януари. Сред множеството претенденти в общо деветте категории, има двама български участника. Освен I Rise Mechanics,..

обновено на 18.01.21 в 11:31
negen_chovek

Световен ден на Снежния човек

На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц, който 30 години събира снежни човеци и колекцията му от над 3000 бр. е записана в Книгата на Гинес. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Най-простият снежен..

публикувано на 18.01.21 в 09:05

Ремонт на жилище - по-малко данъци

От тази година хората, които ремонтират свой жилищен имот, имат право на данъчно облекчение. При деклариране на доходите си през 2022 година, те ще могат да си приспаднат направените разходи за ремонт през настоящата година. Максималната сума от 2 хиляди лева ще бъде приспадната от годишната  данъчна основа, а дължимият данък общ доход ще..

публикувано на 18.01.21 в 09:03

Празнуваме Атанасовден

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра. Светецът е роден в края на III век в Александрия. На 28-годишна възраст е бил ръкоположен за архиерей. Участвал е в Първия Вселенски събор, проведен в Никея през 325 година, където се показал като..

публикувано на 18.01.21 в 06:25
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 08:15

2021 ще има най-късите дни от десетилетия

Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г. Земята се въртеше по-бързо от „нормалното“ и има изчисления, които показват, че през 2021 г. планетата ще следва същата тенденция на ускорение. Не сте го забелязали и няма да го забележите, тъй като тези промени в..

публикувано на 17.01.21 в 08:07

9 съвета как да отгледате щастливо дете в XXI в

Родителството се промени през последните 10-15 години. Изискванията към съвременните майки и бащи са по-високи. И децата станаха различни, ускорени във всичко. Така се раждат. Те се развиват по-бързо, овладяват всичко по-бързо, чувстват се по-фини. Именно в това трябва да вложите труд, време, любов, да посеете..

публикувано на 17.01.21 в 07:56