Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност

Снимка: Архив

Заради страха от зараза те спряха да посещават своите лекари, имат повече оплаквания, чувстват се по-зле. Всеки ден или през ден в кабинетите ни идват точно такива пациенти. Изводът е на лекарите е от проведената он-лайн среща на общопрактикуващи лекари и кардиолозипо темата: „Пътят на пациента със сърдечна недостатъчност – проблеми и решения“. Предстои поредица от дискусии по инициатива на Института за здравно образование, а първата беше със специалисти от Варна.

Да има амбулаторна процедура за отпимизиране на лечението на сърдечната недостатъчност, за да не се налага излишен прием в болница; да се разширят критериите на Здравната каса за включване на пациенти в нови терапии; личният лекар да има правото по-често да изпраща тези пациенти на високоспециализирани изследвания – напр. ехокардиография, бяха само част от предложенията на варненските медици за подобряване пътя на пациента със сърдечна недостатъчност.

Другите бяха свързани с обучението на пациента за неговото заболяване, за поставяне на конкретни задачи, така че той да се чувства ангажиран да следи състоянието си, както и включване на по-млади членове на семейството в този процес.

През летните месеци пациентите често спират или намаляват дозите, в които приемат предписаните им медикаменти, което води до влошаване на оплакванията на тези болни. Пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да се придържат към дадените препоръки за лечение и съвети относно начина на хранене и физическата активност. При появата на следните симптоми: кашлица, подуване на стъпалата, задух, намалена диуреза (по-малко отделена урина) трябва незабавно да се обърнат към своя лекар.

Предложенията ще бъдат предоставени на Дружеството на кардиолозите в България, за да се позиционира сърдечната недостатъчност като ключов здравен приоритет.

Един от кардиолозите, участвали в първата дискусия е д-р Ирена Русинова, кардиолог с амбулаторна практика във Варна. За Радио Варна тя сподели, че много често сърдечната недостатъчност е резултат на нелекувана хипертония, затова е много важно да се правят профилактични прегледи:

Информация за заболяването и данни за Област Варна

Негативното влияние на сърдечната недостатъчност върху отделния индивид и върху общественото здраве е съизмерима, а в някои случаи превишава това на онкологичните заболявания. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Основното предизвикателство, пред което са изправени институциите и лицата, отговорни за предоставянето на здравни грижи и определянето на политиката, е как да се удължат годините на живот в запазено здраве. Нужна е по-добра информираност на пациентите и техните близки за сърдечната недостатъчност и живота с нея. Инвестициите в нови здравни технологии, които доказано намаляват смъртността и удължават преживяемостта, водят до подобряване както на  здравните, така и на демографските показатели в национален план.

Болните със сърдечна недостатъчност се диспансеризират при личен лекар или кардиолог. В Област Варна това са 6700 души, като по-голямата част от тях се проследяват при своите лични лекари. 90% от болните със сърдечна недостатъчност са над 60 години. Мъжете и жените са разпределени почти поравно – 3086 мъже срещу 3577 жени. През 2019 г. варненски болници отчитат 4660 случая на приети пациенти по повод Сърдечна недостатъчност.

Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лв. от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната. Най-много хоспитализации са отчетени в болниците в София и Пловдив, а най-малко – в областите Добрич, Видин и Търговище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Екатерина Йорданова и проф. Хассан Шамати

Край Варна учени дискутират нови материали и технологии

Международният форум „Съвременни постижения в областта на новите материали и тяхното приложение“ се провежда от днес в Международния дом на учените край Варна. Организатор на 23-тото му издание е Институтът по физика на твърдото тяло на Българската академия на науките /БАН/. В програмата са включени доклади на лектори от 14 държави на..

публикувано на 26.08.24 в 14:21

846 лева средно харчи българинът при пътуване в чужбина, 40% отиват за храна

През второто тримесечие на 2024 г. 1.2 млн. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 71.3%, са пътували само в страната, 22.6% - само в чужбина, а 6.1% са пътували както в страната , така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 26.08.24 в 13:39

Ниски добиви на слънчоглед в област Добрич заради липсата на валежи

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич според данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините Тервел и Крушари. В началото на жътвата на слънчоглед най-висок добив се отчита в общините Добричка-185 кг/дка и Добрич- 180 кг/дка. По 160 кг/дка..

публикувано на 26.08.24 в 13:38

Подписка и в село Дропла срещу ветрогенераторите

Подписка против ветрогенераторите и общо събрание за създаване на местна гражданска инициатива срещу перките организират в балчишкото село Дропла. Датата е 27 август от 18.00 часа в читалището в центъра на селото. Тя е провокирана от сесията на Общински съвет – Балчик на 1 август т.г., на която точките за одобряване на подробни устройствени планове за..

публикувано на 26.08.24 в 13:04

Франко Неро: Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато се снима в реклами

Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато започне да се снима в реклами. Един актьор не може да очаква, че ще бленуват за него, когато представят някакви продукти. Това коментира италианският актьор Франко Неро във Варна, който е специален гост на Международния фестивал "Любовта е лудост", където бе представен последният филм с негово участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:35

Пожар горя в депото за неопасни отпадъци в с. Въглен, огънят е овладян

Пожар е възникнал в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен. Сигнал за инцидента е подаден около 2 часа през нощта на 26 август.  Пожарът първоначално е обхванал площ около един декар.  Огънят е овладян, извършена и е и проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и общината в Аксаково...

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05