Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мая Манолова: Екологична бомба и знак за пълно безхаберие е аварията в езерото /обновена/

| обновено на 03.06.20 в 15:08
8
Мая Манолова пред скъсания тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро
Снимка: Румен Сарандев

Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест
Мая Манолова е на посещение във Варна като председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ , за да представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с коронавируса
Преди Манолова  посети района на Варненския залив, където е аварирала канализационна тръба.
Екологична бомба и знак за пълно безхаберие на институциите нарече председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ"  Мая Манолова ситуацията с аварията на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро.  Манолова се срещна с граждани и посети района на аварията.  Тя информира, че заедно с някои от тях са решили да подарят на премиера Бойко Борисов ваучер от 210 лева,  за да се изкъпе там в началото на сезона - чуйте в звуковия файл още от записа на Даниела Стойнова :


До края на деня от „Изправи се.БГ“ ще съберем 210 лв. за ваучер за премиера Борисов да отиде и да се изкъпе във Варненския залив, допълват от пресцентъра на Манолова. 210 лв. са ваучерите, които правителството ще даде на хората на първа линия за почивка на българското Черноморие. Борисов да дойде и да открие сезона.
И още от прессъобщението: Ако управляващото мнозинство отново се опита да отмени машинното и електронното гласуване за следващите избори, излизаме на протест. Това ще са следващите големи протести. Няма да седя и да гледам как властта отново ще открадне изборите от хората.

Този път има алтернатива, има опонент.  Борисов е свикнал да играе на уреден мач, с една врата. Специално за местните избори машинното гласуване беше отменено, за да си нагласят резултатите в страната, допълни Манолова.

В съобщението от „Изправи се.БГ“ припомнят, че са започнали  обиколка в страната на 23 май след протеста и ще приключат обиколката в края на юли на същото място – пред Министерския съвет. Дотогава ще имаме ясен план как ще се явим на избори. Засега няма да правим партия, не правим партийно строителство и не виждам гражданския ни субект в политическа дреха, категорична бе Манолова пред медиите във Варна.

Имаме партньори в Севлиево, в Габрово, в Пещера, в Смолян, във Видин, в Стара Загора, в Шумен, в Добрич, във Варна. Това са хора, с които ще продължим да работим. В субекта, който ще създадем, на преден план ще бъдат гражданските организации и инициативните комитети. Какъв ще е окончателният формат ще решим заедно, каза тя.

Манолова подчерта, че близо 12 млрд. евро, които се чакат от Европейския съюз от Фонда за възстановяване, няма да бъдат дадени, ако няма представени от правителството програма и план за възстановяване на икономиката.

Поех ангажимент, че с гражданите ще станем първа политическа сила. Предложенията на Изправи се.БГ не са леви или десни, проблемите на хората не са леви или десни, каза Манолова, а са свързани с липсата на работа.

Ние предлагаме 19 мерки, в центъра на които е Националната програма „Работа за всеки“, с която малки и семейни фирми ще бъдат подпомагани от държавата, за да създават нови работни места. Предлагаме програма „България е моето вкъщи“ за връщане на сезонните работници в България. Предлагаме и Националната програма „Семейни стопанства“, с която България да подпомогне малките стопанства, обясни Манолова.

Тя представи още социално-икономическите мерки, сред които безплатна детска градина и ясла за всяко дете, подкрепа за самотните родители, както и преизчисляване на пенсиите.

Борисов предлага милостиня, ние предлагаме работа. Той предлага кредити, ние предлагаме заплати, каза Манолова.

Пред медиите във Варна Манолова представи законопроекта за регламентиране дейността на колекторските фирми, който внесе в Народното събрание на 1 юни 2020 г.   Със законопроекта от „Изправи се.БГ“ въвеждат регистър на колекторските фирми, изискване фирмата да има поне 500 000 лв. капитал, както и санкции при нерегламентирани действия от страна на колекторите.

Забранява се на колекторските фирми да посещават дома на длъжниците и работните им места, да звънят през нощта и в празнични и почивни дни. ВиК-дружества, топлофикации и енергоразпределителните дружества няма да имат право да дават дълговете на потребителите на колектори, обясни Манолова.

Тя се срещна и с работниците от фирма „Еър Виа“. 200 пилоти и работници от фирмата не могат да си вземат заплатите, а бездействието на институциите затруднява подаването на документи на работниците за взимането на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленият морски двор във Варна отново очаква своите посетители

След четири месечно прекъсване Зеленият морски двор на Варна посреща отново посетители при мерки за сигурност, съобразени с епидемичната ситуация. Според плана за противоепидемични мерки в Зеления морски двор има възможност да влязат едновременно 20 деца. ​Специалистите от Медицински университет Варна ще очакват своите малки гости всеки вторник от 13..

публикувано на 04.07.20 в 17:59

Детска занималня за деца със СОП отваря врати в Добрич

Детски център, който се намира в  Народното читалище „Добрич 2017” в ж.к. „Дружба” в града, сформира полудневна група за деца със специални образователни потребности(СОП). Тя ще заработи от 6-ти юли. Заниманията ще започват от 8.30 ч. и ще продължат до 12.30 ч., като идеята е децата да се социализират и забавляват с подходящи за тях занимания...

публикувано на 04.07.20 в 17:36

426 проверки за спазване на карантина във Варна

Във Варна и областта са проверени 426 лица за спазване на наложената им задължителна домашна карантина. За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 426 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации...

публикувано на 04.07.20 в 16:50
Тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков, стана на бул.

Съдебно заседание по делото за катастрофата с Милен Цветков - следващата седмица

За 8 юли (сряда) от 11 часа е насрочено съдебно заседание по молба за изменение на мярката за неотклонение на Кристиан Николов, обвинен за причиняване на катастрофата с Милен Цветков , при която тв водещият загина. Това съобщиха от Софийския градски съд. Журналисти ще бъдат допускани до сградата само при предварителна заявка от съображения..

публикувано на 04.07.20 в 14:58

Испания отваря от днес границите си за 12 страни извън ЕС

Испанските медии подчертават, че принципът на реципрочност не е спазен от страни като Китай, Алжир и Мароко. Само четири от 12-те държави извън Евросъюза, за които Испания отвори границите си, разрешават влизането на испански граждани - Сърбия, Черна гора, Тунис и Южна Корея. Само около една четвърт от обичайния брой полети от чужбина приемат..

публикувано на 04.07.20 в 14:39

Социологът Димитър Ганев: Навлизаме в етап на нормализиране на живота у нас

"Навлизаме в етап на нормализиране на живота у нас", това коментира в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" социологът Димитър Ганев от "Тренд". "66% от хората, които анкетирахме, през юни вече се бяха върнали към нормалния си начин на живот. Оттук обаче въпросите са повече от отговорите. На есен трябва да пазим тази "мазнинка", както..

публикувано на 04.07.20 в 14:22

Предстои създаването на още една група за специални операции, каза министър Каракачанов

Предстои създаването на още една група от Силите за специални операции в София, каза в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след церемонията по връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и честване на празника на Гарнизон Пловдив. Според министър Каракачанов това е..

публикувано на 04.07.20 в 13:21