Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Екологична бомба и знак за пълно безхаберие е аварията в езерото /обновена/

| обновено на 03.06.20 в 15:08
8
Мая Манолова пред скъсания тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро
Снимка: Румен Сарандев

Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест
Мая Манолова е на посещение във Варна като председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ , за да представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с коронавируса
Преди Манолова  посети района на Варненския залив, където е аварирала канализационна тръба.
Екологична бомба и знак за пълно безхаберие на институциите нарече председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ"  Мая Манолова ситуацията с аварията на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро.  Манолова се срещна с граждани и посети района на аварията.  Тя информира, че заедно с някои от тях са решили да подарят на премиера Бойко Борисов ваучер от 210 лева,  за да се изкъпе там в началото на сезона - чуйте в звуковия файл още от записа на Даниела Стойнова :


До края на деня от „Изправи се.БГ“ ще съберем 210 лв. за ваучер за премиера Борисов да отиде и да се изкъпе във Варненския залив, допълват от пресцентъра на Манолова. 210 лв. са ваучерите, които правителството ще даде на хората на първа линия за почивка на българското Черноморие. Борисов да дойде и да открие сезона.
И още от прессъобщението: Ако управляващото мнозинство отново се опита да отмени машинното и електронното гласуване за следващите избори, излизаме на протест. Това ще са следващите големи протести. Няма да седя и да гледам как властта отново ще открадне изборите от хората.

Този път има алтернатива, има опонент.  Борисов е свикнал да играе на уреден мач, с една врата. Специално за местните избори машинното гласуване беше отменено, за да си нагласят резултатите в страната, допълни Манолова.

В съобщението от „Изправи се.БГ“ припомнят, че са започнали  обиколка в страната на 23 май след протеста и ще приключат обиколката в края на юли на същото място – пред Министерския съвет. Дотогава ще имаме ясен план как ще се явим на избори. Засега няма да правим партия, не правим партийно строителство и не виждам гражданския ни субект в политическа дреха, категорична бе Манолова пред медиите във Варна.

Имаме партньори в Севлиево, в Габрово, в Пещера, в Смолян, във Видин, в Стара Загора, в Шумен, в Добрич, във Варна. Това са хора, с които ще продължим да работим. В субекта, който ще създадем, на преден план ще бъдат гражданските организации и инициативните комитети. Какъв ще е окончателният формат ще решим заедно, каза тя.

Манолова подчерта, че близо 12 млрд. евро, които се чакат от Европейския съюз от Фонда за възстановяване, няма да бъдат дадени, ако няма представени от правителството програма и план за възстановяване на икономиката.

Поех ангажимент, че с гражданите ще станем първа политическа сила. Предложенията на Изправи се.БГ не са леви или десни, проблемите на хората не са леви или десни, каза Манолова, а са свързани с липсата на работа.

Ние предлагаме 19 мерки, в центъра на които е Националната програма „Работа за всеки“, с която малки и семейни фирми ще бъдат подпомагани от държавата, за да създават нови работни места. Предлагаме програма „България е моето вкъщи“ за връщане на сезонните работници в България. Предлагаме и Националната програма „Семейни стопанства“, с която България да подпомогне малките стопанства, обясни Манолова.

Тя представи още социално-икономическите мерки, сред които безплатна детска градина и ясла за всяко дете, подкрепа за самотните родители, както и преизчисляване на пенсиите.

Борисов предлага милостиня, ние предлагаме работа. Той предлага кредити, ние предлагаме заплати, каза Манолова.

Пред медиите във Варна Манолова представи законопроекта за регламентиране дейността на колекторските фирми, който внесе в Народното събрание на 1 юни 2020 г.   Със законопроекта от „Изправи се.БГ“ въвеждат регистър на колекторските фирми, изискване фирмата да има поне 500 000 лв. капитал, както и санкции при нерегламентирани действия от страна на колекторите.

Забранява се на колекторските фирми да посещават дома на длъжниците и работните им места, да звънят през нощта и в празнични и почивни дни. ВиК-дружества, топлофикации и енергоразпределителните дружества няма да имат право да дават дълговете на потребителите на колектори, обясни Манолова.

Тя се срещна и с работниците от фирма „Еър Виа“. 200 пилоти и работници от фирмата не могат да си вземат заплатите, а бездействието на институциите затруднява подаването на документи на работниците за взимането на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12

Създават филиал на Медицинския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Добрич

Подробностите от Мая Райнова:   Министрите на здравеопазването и образованието д-р Галя Кондева и проф. Галин Цоков са изпратили писмо до ректора на висшето училище проф. Христо Бозов, в което се уточнява, че е извършена предварителна оценка на въздействието върху степента на съответствие на териториалната и профилната структура на висшето..

публикувано на 12.10.24 в 13:30

Коцев присъства на 140 години от създаването на варненския Осми пехотен приморски полк

Кметът на Варна Благомир Коцев присъства на тържественото отбелязване на 140 години от създаването на знаменития варненски Осми пехотен приморски полк. Годишнината беше почетена с церемония по полагане на венци и цветя и военен ритуал пред портал-паметника на Осми пехотен приморски полк. Свещеници от Варненската и Великопреславска света..

публикувано на 12.10.24 в 12:41

Наградиха участници в конкурса „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“

Шестима участници в Националния младежки конкурс на НСОРБ „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“, посветен на празника на българските общини-12 октомври, бяха наградени в сградата на Радио Варна от Силвия Георгиева-изпълнителен директор на НСОРБ. Това се случи в присъствието на кметовете на Варна-Благомир Коцев, на Аксаково-Атанас..

публикувано на 12.10.24 в 12:30

ХХХII Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили

Днес и утре в Националния Музей „Земята и хората“ се провежда ХХХII-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили, съобщиха от Музея. Участие са заявили 70 изложители. Това са фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини,..

публикувано на 12.10.24 в 10:00
Българска академия на науките

БАН чества 155 години

Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет, съобщиха от Академията. Поканени да присъстват на празника са представители на Министерския съвет, Народното събрание, дипломатическия корпус, местната власт,..

публикувано на 12.10.24 в 09:55

Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

До днес гражданите, които имат регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да..

публикувано на 12.10.24 в 09:26