Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Русия вече има ваксина срещу COVID-19 и започва ваксинирането на хора

Академик Александър Гинцбург

Русия започва тестове за ваксина срещу COVID-19

Всички разработчици, които са участвали в създаването на ваксината, доброволн вече са се ваксинирали.

Първият ваксиниран в Русия е ръководителят на вирусологична лаборатория акад. Ал. Гинцбург.

Разбирайки  безопасността на ваксината, а и заради отговорността, която има работата им в момента - лекарите от лабораторията не могат да си позволят самоизолация или да се разболеят - те трябва да са на мястото си сега, счита екипа.

Не само антителата, но и наличието на протективните антитела, т.нар. вирусонеутрализиращи антитела, са проверени на всички ваксинирани в  лабораторията.

Същината на ваксината:

учените са взели клетки от аденовирус, който живее в сливиците, в носоглътката  и където има аденотъкан, после го лишават от способността да се размножава, вътре в него са поставили частица от РНК на коронавируса. По такъв начин клетката аденоверус става контейнерът, с който в организма се доставя коронавирус, и попадайки в лимфната тъкан той стартира цялата имунна защита на човешкия организъм.

Така нагледно обясниха в популярно здравно предаване  по  обществения руски Първи телевизионен канал създаването на първата руска ваксина срещу КОВИД 19.

В началото тази ваксина е тествана върху лабораторни животни, върху мишки, проследено е влиянието и върху всички  вътрешни ограни и тн. Ваксиниран е вече широк кръг клинически сътрудници, които участват и подпомагат проучванията, изследванията и производството.

Цялата процедура на място в лабораторията демонстрира и обясни ръководителят  акад. Александър Гинцбург.

Лекарят-журналист по време на репортажа от лабораторията беше в пълно защитно облекло, а акедемик Гинцбург и останалите лаборанти бяха без маски, шлемове и тн, а в обичайното си служебно облекло и ръкавици.

Антителата във ваксиниран човек се изграждат за два дни, а не както обикновено за две седмици, обясни академикът. Антителата се формират за два дни , подчерта той.

Очаква се в масова употреба ваксината да влезе през месец септември.

Днес в централната си емисия канал 1 на руската телевизия огласи, че започва тестването  на ваксината върху военни доброволци.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Избори за кмет в с. Слънчево днес

Предсрочни избори за кмет на варненското село Слънчево, общ. Аксаково се провеждат днес. Изборите започнаха нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ирина Добрева. 765 са жителите на селото с право на глас, които ще избират между трима кандидати – Георги Михалев от ГЕРБ, Мария Данкова от БСП и Добринка Йорданова от..

обновено на 28.02.21 в 09:31

Държава ще финансира наемането на 15 000 безработни тази година

Тази година близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г. Част от тях ще продължат работата си от миналата година, тъй като имаме програми, които осигуряват заетост по две години, но около 10 000 нови безработни ще могат..

публикувано на 28.02.21 в 09:25

Решават за възстановяването на "зелените коридори"

Днес до обяд ще решим дали да възстановим зелените коридори за масови ваксинации, съобщи тази сутрин здравният министър Костадин Ангелов. Общо 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха тази сутрин в Националния център по заразни и паразитни болести. Флаконите ще бъдат разпределени в 28-те..

обновено на 28.02.21 в 09:13

Отбелязваме Световния ден на редките болести

В последния ден на февруари по традиция се отбелязва Световния ден на редките болести. Тази година инициативата ще премине под мотото “Редките са много. Редките са силни. Редките са горди.” („Rare is many. Rare is Strong. Rare is Proud.”), съобщават от Националната пациентска организация. По данни на Европейската асоциация за редки болести..

публикувано на 28.02.21 в 08:23

Референдум за отделянето на Обзор от община Несебър днес

Референдум за отделянето на Обзор и шест села от Община Несебър днес. Той се свиква със заповед на областния управител на Бургас по искане на Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър". Допитването ще се проведе при строги противоепидемични мерки и е един вид генерална репетиция за предстоящите парламентарни избори, които ще се..

обновено на 28.02.21 в 07:23

Как пандемията промени Германия

Пандемията показа, че Германия не се справя така добре, както все още вярват много германци. Време е за реформи, твърди анализаторът на „Дойче Веле“ Йенс Турау в свой коментар по актуалното състояние и перспективите на страната. Имаше време, когато Германия се..

публикувано на 28.02.21 в 07:10

Броят на излекуваните надвишава новите 1 079 случаи на COVID-19

1079 са новите случаи на COVID-19 по данни на Единния информационен портал при направени общо 8476теста. Процентът на положителните е 12,7%. Най-много са положителните резултати в София – 322, следвани от Бургас – 148 и Пловдив – 790. От 28-те области в страната..

публикувано на 28.02.21 в 06:12