Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Русия вече има ваксина срещу COVID-19 и започва ваксинирането на хора

Академик Александър Гинцбург

Русия започва тестове за ваксина срещу COVID-19

Всички разработчици, които са участвали в създаването на ваксината, доброволн вече са се ваксинирали.

Първият ваксиниран в Русия е ръководителят на вирусологична лаборатория акад. Ал. Гинцбург.

Разбирайки  безопасността на ваксината, а и заради отговорността, която има работата им в момента - лекарите от лабораторията не могат да си позволят самоизолация или да се разболеят - те трябва да са на мястото си сега, счита екипа.

Не само антителата, но и наличието на протективните антитела, т.нар. вирусонеутрализиращи антитела, са проверени на всички ваксинирани в  лабораторията.

Същината на ваксината:

учените са взели клетки от аденовирус, който живее в сливиците, в носоглътката  и където има аденотъкан, после го лишават от способността да се размножава, вътре в него са поставили частица от РНК на коронавируса. По такъв начин клетката аденоверус става контейнерът, с който в организма се доставя коронавирус, и попадайки в лимфната тъкан той стартира цялата имунна защита на човешкия организъм.

Така нагледно обясниха в популярно здравно предаване  по  обществения руски Първи телевизионен канал създаването на първата руска ваксина срещу КОВИД 19.

В началото тази ваксина е тествана върху лабораторни животни, върху мишки, проследено е влиянието и върху всички  вътрешни ограни и тн. Ваксиниран е вече широк кръг клинически сътрудници, които участват и подпомагат проучванията, изследванията и производството.

Цялата процедура на място в лабораторията демонстрира и обясни ръководителят  акад. Александър Гинцбург.

Лекарят-журналист по време на репортажа от лабораторията беше в пълно защитно облекло, а акедемик Гинцбург и останалите лаборанти бяха без маски, шлемове и тн, а в обичайното си служебно облекло и ръкавици.

Антителата във ваксиниран човек се изграждат за два дни, а не както обикновено за две седмици, обясни академикът. Антителата се формират за два дни , подчерта той.

Очаква се в масова употреба ваксината да влезе през месец септември.

Днес в централната си емисия канал 1 на руската телевизия огласи, че започва тестването  на ваксината върху военни доброволци.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП поема контрола над хазарта

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене промени в Закона за хазарта , предаде репортер на БГНЕС. Дейността на сегашната Агенция по хазарта ще се прехвърли на Националната агенция по приходите. „В крайна сметка това са приходи, това е контрол. НАП има достатъчно сериозен персонал, който е разположен на територията на цялата..

публикувано на 16.07.20 в 17:11

Калин Вельов става депутат, влиза в парламента на мястото на Джема Грозданова

Музикантът Калин Вельов влиза в парламента като народен представител от ГЕРБ на мястото на подалата оставка Джема Грозданова. Това гласи решението на Централната избирателна комисия, предаде БНР. Пред "Хоризонт" Калин Вельов потвърди, че ще заеме мястото на Грозданова в Народното събрание. По-рано днес парламентът прекрати правомощията..

публикувано на 16.07.20 в 17:06

„Галъп интернешънъл“: 58% от българите приемат, че е нужна оставка на правителството, 32% са против

58% от българите приемат, че е нужна оставка на правителството, а 32% са против. Останалите не могат да преценят. Данните са от независим експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 13 юли сред 700 души. Около 300 хиляди души или 6% твърдят, че вече са ходили на протест срещу правителството, 36% казват, че биха участвали в протест..

публикувано на 16.07.20 в 16:55

Без прекъсване в изплащането на инвалидните пенсии

Депутатите удължиха с 2 месеца валидността на всички ТЕЛК-решения за трайна нетрудоспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка , предаде репортер на БГНЕС. За да го направят максимално бързо, предложението влезе за обсъждане чрез преходните и заключителни..

публикувано на 16.07.20 в 16:40

Предимно млади хора са сред новозаразените във Варна с COVID-19

Предимно млади хора са сред новозаразените във Варна и региона с COVID 19, причината са честите посещени в увеселителни заведения. Това заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който е получил доклад от РЗИ с обобщение на ситуацията. По думите му проверки се извършват навсякъде, но опасността идва от нощните заведения, където..

публикувано на 16.07.20 в 16:25

Ученици мерят сили в състезанието „Какво, къде, кога“ във Варна

Отбори на клубовете на знаещите от Варна, Силистра, София, Добрич и Русе ще участват в 14-то издание на Националното младежко интелектуално състезание по евристично мислене „Какво? Къде? Кога?”. Събитието ще се проведе на 18-ти юли от 16:00 часа в лятната градина на пицария в града, съобщават от общинската пресслужба. Организатори на проявата са..

публикувано на 16.07.20 в 15:33

Почина полицай, охранявал протестите в столицата

Полицейски служител е починал след  операция в лечебно заведение в столицата, предаде БНР. Той е участвал в охраната на протестите преди дни. След края им, при опит да прескочи парапет, се наранява. Откаран е в болница, а след установена фрактура на крака, е бил опериран. Няколко часа след интервенцията се е почувствал зле и въпреки усилията на..

публикувано на 16.07.20 в 15:25