Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За водното спасяване по плажовете край Варна /обновена/

Плаж без водно спасяване
Снимка: Галена Ковчазова

През това лято във Варна и областта ще има плажове, които ще останат без  концесионер и наематал.

За тяхното обезпечаване с водни спасители ангажимент има  държавата.

21 от плажовете до момента са без стопани.

За 17 от тях държавата ще осигури спаситетели. Останалите 4 ще  останат неохранявани, тк достъпът е по-труден  до тях, като този на Галата например, каза  за радио Варна пред Даниела Стойнова областният управител Стоян Пасев.

Отново Камчия остава без наемател, тк е един от най-големите плажове в района, уточни той. Само за плажа пред СОК "Камчия"  има договор за 5 години.  За Шкорпиловци вече има наемател. Различен е концесионерът за следващите  20 години от тази. Това са често посещавани плажове  и трябва да имат задължително водни спасители, каза Пасев.  Това е именно обезпечаването от държавата. 10%  от акциите оставата задължително за водното спасяване при областните управители.

Пасев сподели още, че се надява тази година осигуравонето със спасители да е по-лесно, тк през миналата заплатите им са достигнали до 1 500 лв и е било трудно да се осигури такъв персонал.

Тази година БЧК са направили два пъти повече курсове за водно спасяване, излязла е вече и Наредбадата за водното спасяване по комплексите и Пасев е оптимист, че ще намерят такива работници. До 20 юни би трябвало да има осигурени спасители според областния управител.

Чадърите сега са по-нарядко, припомни той, очакват се и по-малко хора на плажа и затова спасителните постове  са през 150 метра,  уточни Пасев.

Най-посещаваните плажове край Варна са големите дълги плажни ивици на Камчия и Шкорпиловци. Освен тях още Кабакум и централните градски плажове във Варна.

Процедурата за плаж Кабакум е приключила в министерството и се очаква до края на седмицата да стане известен кой е концесионера.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37