Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха създаването на „Държавна петролна компания“

архив
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха създаването на „Държавна петролна компания“. Това стана с гласуване на първо четене на промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, които депутатите, предаде  БГНЕС.

От гласувалите 148 народни представители, за бяха 143, 1 беше против, 4 се въздържаха.

Идеята е на Министерски съвет и минава през промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси. Засега се предвижда създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост – държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото.

Още в началото на дебатите стана ясно, че БСП ще подкрепи закона за създаването на "Държавната петролна компания". Това каза Петър Кънев от БСП за БЪЛГАРИЯ, предаде а БГНЕС.

„Не крия, че имахме сериозни дебати в групата. Не крия, че отдавна сме коментирали, че държавния монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частния монопол. Чрез този закон държавата ще се опита да ограничи монопола на няколко много сериозни петролни структури в България, в също време предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на потребителите”, заяви Кънев и добави, че дебатите в групата са били сериозни.

Кънев допълни, че големият успех на този закон са данъчните складове, въпреки че е песимист за това „какво може да направи държавата като регулатор със 100 бензиностанцийки’.

„ПГ на "Воля" подкрепи законопроекта, защото както знаете, идеята за държавна верига бензиностанции, която да осигури справедливи цени на горивата за българите, е на нашия лидер Веселин Марешки още от 2017 г.”, каза Боряна Георгиева. „В случая най-важното за нас като автори на тази идея е тя да не бъде изкривена и опорочена, затова ще следим внимателно действията на бъдещето ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на г-н Марешки”, заяви още тя и каза, че са готови да помагат, за да са сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са съперниците за старта на сезона в Супер Волей

Вечните съперници Левски и ЦСКА ще се срещнат още в първия кръг на новия сезон в Ефбет Супер Волей. Двата гранда определиха шампиона, като „сините" се наложиха с 3:0 победи във финалната серия. На специално събитие, състояло се днес в студиата на Max Sport, жребият беше изтеглен от европейските шампионки за девойки под 18 години - Виктория Нинова..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Първите ни олимпийци заминаха за Париж

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж. От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика. От името на БОК олимпийците получиха националния трибагреник с пожеланието да имат поводи да го развяват, а..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

Във Варна се открива новия сезон в Първа футболна лига

Днес започва новият сезонв в efbet. Стартът ще бъде даден във Варна. Черно море приема ЦСКА 1948 на "Тича". Главен съдия ще бъде Георги Гинчев, а срещата е от 18:45 часа. Черно море, и "червените" изиграха по шест контроли през паузата.  От тима на черно море си тръгнаха Иван Дюлгеров, Атанас Илиев, Пабло Гарсия, Мишаел Алвеш и Мартин Дичев, а..

публикувано на 19.07.24 в 08:15

Две европейски шампионки получиха покана за тима до 20 г

Борислав Крачанов, треньорът на женския национален отбор под 20 години, повика две от новите европейски шампионки. След Балканиадата в Албания към тима ще се присъединят Димана Иванова и Виктория Нинова. Двете направиха изключителни игри на Европейското първенство под 18 години в Гърция и Румъния, където нашите спечелиха първо място. Иванова..

публикувано на 19.07.24 в 08:11

"Крумовград" приема "Славия" днес

Втората среща от стартиращото днес първенство по футбол в елитната ни група е между Крумовград и Славия. Мачът е от 21:15 часа. Отборът на Крумовград в послединя момент се раздели с насхтавника Станислав Генчев, който пое Левски. Начело на състава е Атанас Рибарски.

публикувано на 19.07.24 в 08:10

Никол Радева - балерина, която избра стрийт фитнеса

Стрийт фитнес е модерно улично изкуство и набира все повече популярност у нас.Една балерина от Силистра се премести да живее и работи във Варна, като точно стрийт фитнесът е основното й занимание. Никол Радева е на 21 години и е изключително активна в тази дисциплина. Явява се на състезания и печели. Тя ни разказва за своето увлечение...

публикувано на 18.07.24 в 11:55

Ботев /Пловдив/ гостува на Марибор

Ботев (Пловдив) днес гостува на словенския Марибор в среща-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Мачът е от 21:15ч. на стадион „Людски врът“.В първата среща българите спечелиха с 2:1 на „Колежа“ след голове на Антъни Уджа и Никола Илиев.  Победителят от сблъсъка се изправя срещу Панатинайкос.

публикувано на 18.07.24 в 11:50