Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подготвят нов икономически профил на Варна

Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Проект за нов икономически профил на Варна бе представен днес пред кмета Иван Портних и представители на академичната общност в града.

Той е изготвен от екип на Института за пазарна икономика (ИПИ), по поръчка на Община Варна.

Целта е да бъде извършено ребрандиране на региона, с цел привличане на инвеститори и на млади хора, създаване на нови работни места и на възможности за развитието на Варна като зелен и умен град.

Представени бяха показатели, свързани с профила на града и възможностите му за развитие като образователна и бизнес дестинация, с данни за макроикономическия, демографския профил, за пазара на труда.

В презентацията се включиха Светла Костадинова, изпълнителен директор на института, Лъчезар Богданов, главен икономист и Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Всички препоръки и идеи, които бяха отправени по време на срещата от представителите на университетите във Варна, ще бъдат разгледани и обобщени. 

Документът ще бъде представен официално представен след окончателното му завършване.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва „Бриз 2020“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа..

публикувано на 09.07.20 в 16:46

Концесионерът на варненския централен плаж алармира за замърсяване с отпадъци от кораби

Поредна година плажа на Варна се замърсява с хартиени кърпички и други отпадъци, които изхвърля морето, а концесионерът Красимир Мирев и неговите служители почистват всеки ден. "Почти съм убеден, че замърсяването на плажа е от корабите". Това каза пред БНР  Красимир Мирев - концесионер на централния плаж във Варна. "При появата на кораби, които..

публикувано на 09.07.20 в 16:41
И във Великобритания вече тренират кучета да откриват коронавирус

Кучета откриват коронавирус в ОАЕ

Министерството на вътрешните работи на ОАЕ използва кучета, за да разкрие наличието на коронавирусна инфекция, съобщи днес телевизия „Ал Арабия“. Министерството е провело успешно няколко полеви изпитания в рамките на които полицейски кучета са определили с висока..

публикувано на 09.07.20 в 16:18
Иван Портних

Портних: Въпреки трудностите летният сезон във Варна започна

Получаваме информация от туристическия бранш, че след 15 юли и през август има динамика на записванията и резервациите. Въпреки всички трудности летният сезон започна, каза кметът Иван Портних пред журналисти. Той коментира ситуацията с връщането на някои ограничителни мерки, във връзка с увеличаването на заразените с COVID19 като посочи, че..

публикувано на 09.07.20 в 16:17
Emill Karanikollov

Караниколов: Първа копка на новата индустриална зона на Варна се очаква до края на годината

Нов закон за индустриалните зони ще стимулира инвеститорите у нас, сроковете са съкратени максимално, но отговарят на европейските регламенти. Т ова заяви във Варна министърът на икономиката  Емил Караниколов, който участва  в работна среща, посветена на инвестициите и индустриалните зони.Той каза още,че заради липсата на такъв закон и терени,..

обновено на 09.07.20 в 15:18

Обжалват присъди за преработка на марихуана в конопено масло

Подсъдими за държане с цел разпространение на наркотични вещества, използвани като „лекарство“, обжалват присъдите си пред Апелативния съд Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд. Казусът засяга..

публикувано на 09.07.20 в 14:39
Доц. Атанас Мангъров

Лекари дават доц. Мангъров на Етичната комисия

Доц. Атанас Мангъров , който е основен критик на действията и мерките на Националния оперативен щаб, днес отново се изказа критично към случващото се в здравната ни система . Детският инфекционист обвини болниците, че целенасочено хоспитализират повече пациенти с коронавирус, за да източват Здравната каса, след като цената на клинична..

публикувано на 09.07.20 в 14:28