Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи, екскурзоводи и туроператори готвят национален протест

| обновено на 08.06.20 в 15:16
Снимка: БГНЕС-архив

Превозвачи, екскурзоводи и туроператори подготвят втори национален протест, който ще се проведе в София. Първоначално планираната дата е 15-и юни. Те очакват спешно да бъдат изготвени правила за работата им за предстоящия туристически сезон, както и финансова помощ, за да не фалират.

Недоволството сред бранша расте. От сдружението на превозвачите „Случаен превоз“ настояват за и среща с премиера Бойко Борисов, предаде БНР.

Две седмици след протестите на превозвачи, които с автошествия преминаха по улиците на пет областни града в страната, проблемите в сектора остават нерешени.

За тези две седмици след първия протест диалогът с министерството на транспорта се възстанови, заяви председателят на Сдружението на превозвачите в Бургас Добромир Симов. Лошото е, че от разговорите с министър Росен Желязков няма реален резултат, подчерта той.

Според Евелина Пулева, собственик на туристическа агенция, браншът се чувства уязвим, защото българите са готови да пътуват, но никой не иска да стои с маска в автобус в продължение на 3-4 часа. Забавя се и изготвянето на указания за работата.

В протестна готовност са както превозвачи, така екскурзоводи и туроператори. Седем искания са посочили в изготвено от тях писмо. Те са за безвъзмездна финансова помощ, безлихвени заеми за оборотни средства, 800 лева безвъзмездна месечна финансова помощ за екскурзоводите за срок от една година, визови облекчения и правила за пътуване от и към трети страни, както и рекламна кампания за популяризиране на българския културен туризъм.

Предстои подготвянето на протестна декларация, която ще бъде изпратена до Министерския съвет и до премиера Бойко Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централен плаж Варна

Хотелиер: Безумно е да правим каквито и да е намаления през септември

Вече е септември и традиционно започваме да се „ослушваме“ за по-изгодни предложения за почивка по нашето Черноморие. Доскорошната жега отстъпи, тълпите от хора понамаляха и може по-спокойно да си прекараме броените дни край морето. За родните хотелиери и това лято не беше леко – продължават проблемите с липсата на кадри, потокът от туристи не е..

публикувано на 02.09.24 в 08:00

Започва регистрацията на партиите за поредните предсрочни избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  Всеки работен ден от 2 септември до 11 септември от 9:30 до 17 часа партиите и коалициите може да подават заявление. До 11 септември ЦИК следва да регистрира партиите и коалициите за..

публикувано на 02.09.24 в 06:51

Облачно с краткотрайни валежи

Днес облачността ще е променлива, сутринта по крайбрежието по-значителна, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Локално са възможни по-интензивни валежи. През деня валежите постепенно ще спрат, последно по южното крайбрежие, където са възможни и по-значителни сумарни количества дъжд. Около и след обяд ще има повече слънце,..

публикувано на 02.09.24 в 06:02

Адресите без ток

На 02.09.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Оборище. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 10:30 ч. и от 15:00 ч. до 16:00 ч. в районите на с. Генерал Киселово, с. Бояна, с. Звънец,..

публикувано на 02.09.24 в 05:00

Гръмотевични бури и градушки обхванаха Гърция

Силни гръмотевични бури и градушки обхванаха голяма част от Гърция през последните три дни, предаде ЕРТ. Бурите се преместиха от северна в централна Атика. Граждани съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в северните предградия на столицата Атина. На..

публикувано на 01.09.24 в 16:08
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП

Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев бяха изключени от БСП, съобщи БНТ. Решението беше взето с над 100 гласа на Националния съвет на партията. По-рано днес привърженици на Нинова и на временното ръководство на БСП, начело с Атанас Зафиров, влязоха в пререкания пред централата на партията на "Позитано" 20. Бившият..

публикувано на 01.09.24 в 15:48

Папата Франциск поема на най-дългото и най-далечното си пътуване

Утре, на 2 септември, папа Франциск поема на 12-дневна обиколка из четири отдалечени азиатски държави. Това е най-продължителното и най-далечно пътуване, което 87-годишния Франциск предприема, откакто оглави Римокатолическата църква през 2013 г., припомнят Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтер. Обиколката е смела стъпка, целяща отчасти да..

публикувано на 01.09.24 в 15:40