Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от земеделците, искащи субсидии за обвързана подкрепа, с опити за измами

Директорът на фонд "Земеделие" Васил Грудев и министър Десислава Танева на извънреден брифинг в министерството на земеделието
Снимка: БГНЕС

Почти една четвърт от земеделците, които миналата година са подали заявление за субсидии по схемата за обвързана подкрепа, не са получили парите заради опити за измами. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на фонд "Земеделие" Васил Грудев.

Брифингът беше в отговор на публикуван запис от среща между земеделския министър Десислава Танева и производителите на плодове и зеленчуци, в която среща Танева съветва за придържане към твърдението, че няма установени измами по схемите за обвързана подкрепа за да не спре Брюксел финансирането.

Танева беше категорична, че репликата е извън контекста и че на практика няма никаква възможност Брюксел да не е уведомен за проверките и нарушенията. Едва след като Европейската комисия получи тази информация, тя разрешава на фонд "Земеделие" плащанията по схемата.

Според Танева политически интереси стоят зад тази атака.

Министърът изрази опасения, че атаката може да застраши получаването на обвързана подкрепа през следващия програмен период.

По-рано днес пресцентърът на агроведомството разпространи съобщение, в което се подчертава, че министерството на земеделието е информирало редовно Европейската комисия за резултатите от всички извършвани проверки по европейските схеми, които се финансират с национални и европейски средства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дъждовно време

Временно утре преди обяд валежите спират

През нощта валежите на много места ще спрат, а облачността ще се разкъса и ще е променлива.  Само по Южното Черноморие все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и главно на юг от Бургас са възможни по-значителни сумарни количества. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от север-северозапад. Преобладаващи минимални..

публикувано на 31.08.24 в 15:26

До седмица ще приключи ремонтът на три улици в района на м. „Ален мак“

До седмица ще приключи ремонтът на улиците „Янко Славчев“, „Проф. Петър Минков“ и „Петър Попов“ в района на местност „Ален мак“, стана ясно по време на редовната среща в Общината, на която участваха кметът Благомир Коцев, експерти от администрацията, представители на ВиК дружеството и на фирмата - изпълнител. Ремонтът на трите улици се..

публикувано на 31.08.24 в 14:41

Унгария подкрепя пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове. Това заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси. По време на кръгла маса,..

публикувано на 31.08.24 в 14:17

Евростат: Българите и румънците водят европейската класация- "неспособност да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома"

Румъния и България са на първо и второ място по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома" на Евростат. Данните на Евростат показват значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз. 60 процента от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят, в..

публикувано на 31.08.24 в 11:21

За една година в Бургаска област за шофиране след употреба на алкохол или наркотици са отнети 646 моторни превозни средства

Въпреки постоянните проверки в Бургас, броят на водачите, качили се в автомобилите си след употреба на алкохол или наркотици, не намалява. Напротив, отбелязва се ръст на такива случаи и през месец август. Тъкмо в сезона на отпуските, ръстът на заловените пияни и дрогирани водачи, седнали зад волана. Това каза пред Нова ТВ инспектор Пламен..

публикувано на 31.08.24 в 10:29

Отново атака с нож в Германия, а властите призовават хората "да не говорят за терористично нападение"

Нападателка рани с хладно оръжие петима души в автобус в западния германски град Зиген, предаде ДПА, като се позова на изявление на германската полиция от вчера вечерта. Трима от ранените са в критично състояние. 32-годишната заподозряна за нападението е арестувана. Най-малко 40 души са били в автобуса, превозващ хора към градски фестивал в..

публикувано на 31.08.24 в 09:21

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, вече се охранява от НСО и МВР

Сигнал за нуждата от това е изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност". Той е подаден от г-н Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган. Незабавно му  е осигурена охрана от НСО и МВР. В същото време стана ясно, че до месец прокуратурата трябва да извърши проверка по казуса с имотите, свързани с Ахмед Доган в столичния..

публикувано на 31.08.24 в 08:33