Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БЧК: По-голямото отстояние между спасителите крие риск за живота на хората

Водно спасяване
Снимка: бгнес

Заради ограниченията свързани с разпространението на короновируса през този сезон постовете на спасителите по плажовете ще са на отстояние от 150, а не от 100 метра и спасителите ще са по един, а не по двама. Това създава опасност за туристите и вероятно ще се увеличи броят на удавянията,  коментираха от БЧК. 

По-голямото отстояние носи много рискове за здравето на плажуващите, а при възникване на инцидент във водата, е нереалистично само един сапсител да се спарви със ситуацията, коментира пред Радио Варна Илия Раев, председател на областната организация на БЧК във Варна. На 100 метра трябва да има по двама спасители, ако стане нещо, веднага единият влиза в морето, а другият помага с въжета и със спасителни пояси. Един човек не може да се справи, категоричен е Раев.

Той обърна внимание и на друг проблем в сектора - фалшивите сертификати за практикуване на водноспасителна дейност. Раев подчерта, че само БЧК може да издава документи за практикуване на професията.

Даниела Стойнова разговаря с Илия Раев, председател на областната организация на БЧК във Варна по темите:ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитализация и автоматизация ще преодолеят кризата за кадри в туризма

За последните 10 години студентите, които се обучават в туристически специалности у нас са намалели с 40 процента. През 2010 г. са били около 10 хил., понастоящем са около шест хиляди. Това коментират проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна и доц. Мая Иванова - също преподавател във ВУМ. Сред факторите..

публикувано на 01.03.21 в 12:00

Адреси без вода в понеделник

Варна:  кв."Младост" бл.141  до около 17 ч.; кв."Чайка", около пазарчето от 9ч. до около 14ч. Добрич: - с. Самуилово, с. Крагулево, с. Ген. Колево, с. Карапелит Балчик:  вилна зона Белите скали, с. Гурково Каварна: с. Българево Ген. Тошево:   с. Великово Шабла:  с. Горичане, с. Пролез

публикувано на 01.03.21 в 09:13

Ваксинационните кабинети във Варна с нормално работно време днес

326 дози от ваксината на AstraZeneca получиха в неделя Регионалната здравна инспекция във Варна. Информацията е на д-р Дочка Михайлова-директор на инспекцията. Това означава, че близо 3260 души ще бъдат ваксинирани с първа доза от ваксината. ДНЕС ваксинационните кабинети в РЗИ и ДКЦ-тата във Варна ще работят с нормално работно време,..

публикувано на 01.03.21 в 08:34

Адреси без ток в понеделник

Варна и региона От 09:00 ч. до 16:00 ч. временно ще са без ток абонатите в с. Синдел,  с. Тръстиково, с. Разделна,  с. Манастир От 08:00 ч. до 17:00 ч. , без ток ще са в с. Любен Каравелово и с. Слънчево. От 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности без ток ще остане част от с. Каменар. От 09:00 ч. до 16:30..

публикувано на 01.03.21 в 06:42

Граждани излизат на пореден протест против бетона по морето

Национален протест против унищожаването на природата по Черноморието свиква коалиция „За да остане природа в България” и инициативата „Зелени закони” на 1 март. Протестиращите настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Според тях новата..

публикувано на 01.03.21 в 06:37

Започват проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в страната

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и..

публикувано на 01.03.21 в 06:35

От днес стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“

Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.  За приема е разпределен бюджет от 5 млн. лв. Кандидатстването е до 12 март 2021г. По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от..

публикувано на 01.03.21 в 06:30