Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха съвместните бойни стрелби "Шабла 2020" /СНИМКИ/

8
В присъствието на президента Румен Радев започнаха съвместните бойни стрелби "Шабла 2020".
Снимка: Румен Сарандев

В присъствието на президента Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни на полигона в "Шабла" започнаха демонстрациите в Деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби "Шабла 2020". Върховният главнокомандващ бе посрещнат на военния полигон с военен ритуал.


В присъствието на президента Румен Радев започнаха съвместните бойни стрелби

На зенитния полигон военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

Демонстрациите на способности, постигнати по време на съвместната подготовка, ще са по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните.

По програма първият елемент е въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана /ПВО/ по самолет-нарушител на въздушното пространство на страната, като за целта ще бъде изпълнен отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета.

Част от сценария е провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията участват самолет Су-25, вертолети "Кугар", Ми-24 и Ми-17.


Според програмата демонстрациите ще завършат с предотвратяване на авиационен удар от противостоящата страна по инфраструктурата в оперативна дълбочина. Формирование за противовъздушна отбрана ще осъществи прикритие по основното направление за влитане, като то е осигурено със зенитна установка ЗУ-23-2 и преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела 2М", които ще осъществят въздействие с огън и маньовър.\БТА

Снимките на фоторепортера на Радио Варна - Румен Сарандев, от военното учение вижте в галерията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

Сто четиридесет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред..

публикувано на 05.08.24 в 08:13

ИТН връща мандата на президента

Днес партия "Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство.  Конституцията предвижда президентът да насрочи  нови избори в двумесечен срок, да назначи  служебен премиер и предложен от него служебен кабинет, след като проведе консултации с парламентарните групи.  Румен Радев решава кой да е служебен..

публикувано на 05.08.24 в 06:38

Адресите без ток на 5 август

На 05.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – част от м-ст Прибой, електрозахранена от ТП 1621. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности..

публикувано на 05.08.24 в 05:49
Есенно море, ноември

Седмицата започва с променлива облачност

Утрото в понеделник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър. Днес ще има променлива облачност, по-значителна след обяд. Главно тогава на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от изток и североизток, който привечер ще се преориентира от изток и югоизток. Максимални температури между 26° и 31°, за..

публикувано на 05.08.24 в 05:47

Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея

Руският президент Владимир Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея за справяне с щетите от скорошните наводнения, предаде Асошиейтед Прес, цитирайки местни медии. Путин изрази своето „дълбоко съчувствие и подкрепа“ на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовността си да предостави незабавна помощ при бедствия, за да помогне на Северна..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Заради чума по преживните животни в Гърция и Румъния, от понеделник ще има дезинфекция за автомобили на всички гранични пунктове

Дезинфекция на всички гранични пунктове ще бъде въведена за автомобили от понеделник заради усложнената епидемична обстановка основно в Гърция и Румъния, както и заради многото регистрирани заболявания на чума по дребните преживни животни. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински. За мярката страната ни е информирала по..

публикувано на 04.08.24 в 16:55

Държавата с мерки по границите ни срещу навлизането на чума по животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави се въвежда дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни, това каза пред журналисти в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински. Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните..

публикувано на 04.08.24 в 16:04