Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Риболовци се вдигат на протест срещу тровенето и пресушаването на реките

Снимка: Радио ВИДИН

Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките. Това каза на пресконференция в националния пресклуб на БТА председателят на сдружението "Балканка" Иван Пандъков.

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, а никой не поема отговорност. Освен тровенето, друг голям проблем, по техните думи, е пресушаването им, извършвано от множество малки ВЕЦ. Около 2000 км речни участъци са безвъзвратно съсипани, а над 10 са изчезналите популации на редки видове риба, каза Пандъков. Същевременно, приносът на тези централи към електроенергетиката според официални данни е под 2 процента, допълни той. Пропуск, според него, е, че липсва методика за минималния допустим отток след водовземане.

Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002" разказа за случай на спиране на водното течение на река Въча от страна на НЕК заради ремонт на турбини, като спирането на водите е продължило три нощи. По думите му, в тъмните часове вода е нямало, а сутринта към 5.00 ч. тя е тръгвала. Рибарите, след като установили проблема, обикаляли пресушеното корито, за да събират рибките, за да оживеят. Според Янев е недопустимо по такъв начин да се избива рибата в реките. Той поясни, че рибните ресурси са публична държавна собственост, но от години държавата не прави зарибяване, а то се извършва на доброволни начала от рибарските сдружения. Янев посочи, че р. Въча може да носи от риболов такива приходи на страната, каквито един ВЕЦ не може да осигури. Риболовецът допълни, че морският туризъм е три месеца, а риболовният може да е 11 месеца.

Риболовният туризъм по света носи милиарди приходи. Този отрасъл е напълно пренебрегнат в националната ни икономика, а реките биват съсипвани, смятат рибарите. Те поясниха, че това е устойчива дейност, която може да подпомага селския туризъм и същевременно да запазва природата.

Симеон Рангелов от асоциацията "Парковете в България" посочи, че не е помислено за възстановяване на реките и горите, а налаганите за замърсяване глоби "потъват" в държавния бюджет.

На протеста, който ще е тази вечер от 18.30 ч. пред Министерския съвет, риболовците ще настояват за разследване на всички случаи на замърсяване и на пресушаване на реки в страната. Те смятат, че санкциите трябва да станат пропорционални на щетата и да са неизбежни.\БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за дейността си в Близкия изток

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за работата си по нормализирането на отношенията между Израел и Рабат, съобщи за Ройтерс високопоставен правителствен представител на Вашингтон. На частна церемония в Овалния кабинет принцеса Лала Джумала Алауи, която е посланик на Мароко в САЩ, връчи на Тръмп "Ордена на..

публикувано на 16.01.21 в 20:30

Испания изключва нов локдаун в борбата срещу третата вълна на CОVID-19

Испанското правителство засега изключва нов локдаун в борбата срещу третата вълна на COVID-19, но би могло да даде възможност на регионите да налагат комендантски час, съобщи днес министърът на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от Франс прес. Не планираме в момента никакво затваряне по домовете, заяви Иля на пресконференция. Тази стратегия..

публикувано на 16.01.21 в 19:20
Турският държавен глава Реджеп Ердоган анонсира новото турско газово находище в Черно море. 21 август, 2020 г.

За последните 18 години: Турция е увеличила тройно производството си на електроенергия

Производството на електроенергия е фактор, без който не е възможно Турция да постига напредък в своето развитие. За изминалите 18 години добивът на еленергия в нашата страна бе увеличен три пъти и достигна 96 хиляди мегaвата. Нашата цел е да имаме водещи позиции не само в производството, но и в технологиите за възобновяема енергия, заяви днес турският..

публикувано на 16.01.21 в 18:45

Европа обезпокоена от производството в Иран на метален уран

В събота европейските сили изразиха дълбока загриженост относно плановете на Иран да произвежда метален уран, предупреждавайки, че Техеран "няма надеждна гражданска употреба" за този елемент. „Производството на метален уран има потенциално сериозни военни последици“, заявиха външните министри на..

публикувано на 16.01.21 в 18:15
Модел на коронавируса, причиняващ Covid-19, и на протеина (на преден план), образуващ „шиповете“ на повърхността му, който осъществява  инвазията -позволява на вируса да навлезе и зарази човешките клетки. На  модела се вижда, че повърхността на вируса (синя) е покрита с „шипови“ протеини (червени).

Учени: Идат суперщамове

Заради глобалния ръст на заразените с COVID-19 вирусът ще започне да мутира по-активно и ще се появят суперщамове, предупредиха учени, цитирани от британския в. “Дейли мейл”. Напоследък се съобщава средно за 230 000 новозаразени дневно в света, което увеличава шансовете на вируса да се променя, за да пробие имунната система на хората с хронична..

публикувано на 16.01.21 в 21:35

МВнР ограничава издаването на паспорти с привилегии

Министерството на външните работи инициира промени в Закона за българските лични..

публикувано на 16.01.21 в 17:30
Бил Гейтс

Бил Гейтс усилено се занимава със … селско стопанство

Основателят на Microsoft Бил Гейтс сега е собственик на най-много земеделски земи в САЩ, твърдят от Land Report. Изследователите на Land Report стигнаха до извода, че Гейтс, сега четвъртият най-богат човек в света, и съпругата му Мелинда притежават 242 000 акра (близо 980 000 декара) земеделска земя...

публикувано на 16.01.21 в 17:10