Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Риболовци се вдигат на протест срещу тровенето и пресушаването на реките

Снимка: Радио ВИДИН

Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките. Това каза на пресконференция в националния пресклуб на БТА председателят на сдружението "Балканка" Иван Пандъков.

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, а никой не поема отговорност. Освен тровенето, друг голям проблем, по техните думи, е пресушаването им, извършвано от множество малки ВЕЦ. Около 2000 км речни участъци са безвъзвратно съсипани, а над 10 са изчезналите популации на редки видове риба, каза Пандъков. Същевременно, приносът на тези централи към електроенергетиката според официални данни е под 2 процента, допълни той. Пропуск, според него, е, че липсва методика за минималния допустим отток след водовземане.

Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002" разказа за случай на спиране на водното течение на река Въча от страна на НЕК заради ремонт на турбини, като спирането на водите е продължило три нощи. По думите му, в тъмните часове вода е нямало, а сутринта към 5.00 ч. тя е тръгвала. Рибарите, след като установили проблема, обикаляли пресушеното корито, за да събират рибките, за да оживеят. Според Янев е недопустимо по такъв начин да се избива рибата в реките. Той поясни, че рибните ресурси са публична държавна собственост, но от години държавата не прави зарибяване, а то се извършва на доброволни начала от рибарските сдружения. Янев посочи, че р. Въча може да носи от риболов такива приходи на страната, каквито един ВЕЦ не може да осигури. Риболовецът допълни, че морският туризъм е три месеца, а риболовният може да е 11 месеца.

Риболовният туризъм по света носи милиарди приходи. Този отрасъл е напълно пренебрегнат в националната ни икономика, а реките биват съсипвани, смятат рибарите. Те поясниха, че това е устойчива дейност, която може да подпомага селския туризъм и същевременно да запазва природата.

Симеон Рангелов от асоциацията "Парковете в България" посочи, че не е помислено за възстановяване на реките и горите, а налаганите за замърсяване глоби "потъват" в държавния бюджет.

На протеста, който ще е тази вечер от 18.30 ч. пред Министерския съвет, риболовците ще настояват за разследване на всички случаи на замърсяване и на пресушаване на реки в страната. Те смятат, че санкциите трябва да станат пропорционални на щетата и да са неизбежни.\БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

35 дни протести във Варна, пуснаха движението по Аспарухов мост след кратка блокада /обновява се/

По-рано през деня стана ясно, че шествието тази вечер ще бъде в посока Аспарухов мост и блокадата там на място ще продължи около 40-50 минути. Полицията е известена, в социалната мрежа също има информация за това. На живо може да проследите и във фейсбук страницата на РАДИО ВАРНА . Очакваше се проявите да започнат по традиция след 18:30 пред общината...

обновено на 13.08.20 в 20:46

Чакаме ли вече туристите от Израел

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащите от България По информация на българското посолство в Тел Авив израелските власти отменят изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България граждани, съобщиха от МВнР. Решението влиза в сила от 16..

публикувано на 13.08.20 в 19:51

Варненското училище "Найден Геров" ще има нов физкултурен салон

Министър Кралев посети ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово заедно с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, където предстои да бъде изградено ново спортно съоръжение в двора на училището. На заседание на Министерски съвет в сряда бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ММС на стойност 840 000 лв...

публикувано на 13.08.20 в 18:16

МУ – Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. намали увеличените с изменението на Закона за висшето образование такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане по чл.21, ал.2 от ЗВО, приети в предходни години. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и устойчивата подкрепа на..

публикувано на 13.08.20 в 18:10
Филиал на МУ - Шумен

Намалиха таксите за платено обучение на приетите в предходни години студенти в МУ-Варна

Академичният съвет на Медицински университет – Варна намали увеличените такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, приети в предходни години , съобщават от учебното заведение за Moreto.net. До повишаването на таксите се стигна с изменението на Закона за висшето образование. Последваха бурни реакции сред студентите в страната...

публикувано на 13.08.20 в 17:55

Община Варна с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения, в добра кредитна кондиция

Община Варна е в стабилно финансово състояние, изпълнението на приходите до края на юни е 56 процента, за същия период на миналата година то е 53 процента -това заяви по време на представянето на анализа на изпълнението на бюджета до 30 юни Стефка Господинова -директор на дирекция "Бюджет и финанси" . Тя каза също, че е запазен и дългосрочния..

публикувано на 13.08.20 в 16:25

Времето от петък до петък по Черноморието

В петък ще преобладава слънчево време, но около и след обяд ще има условия за развитие на купеста облачност и на изолирани места над северните райони не е изключено слабо да превали. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизток и юг. Минимални температури от 16 до 21 градуса. Максимални температури във вътрешността между 29 и 34 градуса, по..

обновено на 13.08.20 в 16:04