Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик от ПГИ "Иван Богоров" е избран за стажант на годината по международен проект

| обновено на 11.06.20 в 13:53
Ирена Михова (вляво) - директор на ПГИ "Д-р И. Богоров", Мариана Вачкова - зам.-директор УД
Снимка: Радио Варна

Директорът на Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ във Варна - Ирена Михова, сподели в интервю за Радио Варна, че има доста ясна тенденция при избора на училището и на професия да влияят семейната среда, професията и реализацията  на родителите или по-възрастни роднини и добавя: "В много случаи по-големите братя и сестри, които са наши ученици, привличат по-малките в семейството да изберат същата гимназия и дори спецалност. Не на последно място тази тенденция за приемственост е повлияна и от факта, че възпитаниците ни се реализират изключително успешно и като студенти във висши училища, и като професионалисти, защото много бързо и лесно си намират много хубава работа. Местата при нас миналата година бяха запълнени на 100% още при първо класиране и нямаше движение след това и съм сигурна, че и тази година ще имаме много успешен прием."

"ПГИ „Д-р Иван Богоров“ е училище с дългогодишна традиция в обучението по специалности като „Банково дело“, „Бизнес администрация“, "Застраховане" и ние продължаваме тази линия" - допълва заместник-директорът по учебната дейност, Мариана Вачкова, - "но в последните години се насочихме и към IT специалности като „Електронна търговия“, „Икономическо информационно осигуряване“, „Програмно осигуряване“ към които бизнесът има интерес и съответно - и учениците вече ги търсят."

Държавният план-прием за учебната 2020-2021 година включва паралелки, в които учениците ще усвоят професиите „Финансист“ - със специалност „Банково дело“ и разширено изучаване на английски език, „Офис-мениджър“ - със специалност „Бизнес администрация“ и английски език, „Организатор интернет приложения“ - със специалност „Електронна търговия“ и „Оператор информационно осигуряване“ – със специалност „Икономическо информационно осигуряване“ и английски език. Две от общо шестте паралелки осми клас ще бъдат с професия „Програмист“ – със специалност „Програмно осигуряване“ и с разширено изучаване съответно на английски и немски език.

Училището работи изключително успешно и по проглама Еразъм+, благодарение на която през настоящата учебна година като част от международен проект 30 ученици проведоха своята учебна практика в Лондон и Дъблин, в реална бизнес среда в чуждестранни фирми и банки. Варненските ученици се представиха се отлично и неслучайно за стажант на годината по този проект в конкуренция с представители на няколко държави е избран ученик от 11 клас от ПГИ "Д-р Иван Богоров".
Чуйте цялото интервю в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна военноморско учение "Морски щит 2021"

Започна едностранното, двустепенно разпределено командно-щабно учение на Военноморските сили „Морски щит 2021“, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните и противоепидемични мерки, свързани с неразпространението на COVID-19. Учението се провежда от днес до 16 април 2021 г. в командването на ВМС , като част от обучаемия състав е развърнат и..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Уникалната експозиция от картини, скулптури и дървени сувенири е заплашена от унищожение

Добри Енев, или както предпочита да се нарича „ Добри Д/е/ Добрич ” е художник, роден в Добрич, който е живял и работил в Лос Анджелис. Връща се в България и се установява във Варна. Тук създава школа за обучение по рисуване на деца, но от година заради кризата, остава без работа и в невъзможност да плаща наема на къщата, в която живее и..

обновено на 12.04.21 в 16:50

ОбС решава извънредно за ремонта на панорамния път Варна - Златни пясъци

За   14.04.2021 г. (сряда)  от  10:30 часа  е насрочено извънредно заседание на Общински съвет - Варна. То отново ще се проведе онлайн и ще бъде предавано пряко чрез YouTube канала на местния парламент.  В дневния ред на заседанието има три точки, като в първата ще бъде разгледано предложението на кмета Иван Портних за подписването на споразумение за..

публикувано на 12.04.21 в 16:41

Безплатна QA академия за варненски младежи

Безплатна QA академия за варненски младежи организират за трети път. Обучението ще е online, на този етап сме се фокусирали върху младежи, каза за Радио Варна Кристина Горялова от компанията организатор - "Ментор мейт". Кандидастването е отворено до 16 април. Всеки софтуерен продукт и приложение, което ползваме задължително преминава през контрол на..

публикувано на 12.04.21 в 16:34

Варна настига Пловдив по население в страната

6 916 548 души е населението на България към 31 декември 2020г.. В сравнение с 2019г. населението на страната намалява с 34 934 души, или с 0.5%. Мъжете са 3 349  715(48.4%), а жените -3 566 833(51.6%), или на 1 000 мъже се падат 1065 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 54 години. С нарастването на възрастта се увеличават..

публикувано на 12.04.21 в 16:07
Проф. Костадин Ангелов

Ангелов: Експертните ни съвети ще кажат какво да правим с „Астра Зенека”

Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на "Астра Зенека" . Интересът към тази ваксина спадна значително. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция, предаде репортер..

публикувано на 12.04.21 в 16:00

289 души са прегледани в ковид зоните в общинските ДКЦ-та за седмица

289 души са прегледани в ковид зоните в общинските ДКЦ-та през миналата седмица, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Най-много - 176 души с грипоподобни оплаквания, са посетили ДКЦ III. Направени са им антигенни тестове, от които 87 са дали положителен резултат. 25 човека са насочени за рентгенография на бял дроб, като при 18 от..

публикувано на 12.04.21 в 15:49