Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Възобновяваме преговорите за новите кораби на ВМС

Снимка: Радио Варна

На 16 юни се възобновяват преговорите за изграждането на новите многоцелеви патрулни кораби за ВМС. Останалите проекти за модернизация - за авиацията и сухопътните войски, също продължават. Това увери във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров” на ритуала в Деня на курсантското  самоуправление, при който петокурсници поемат управлението на на най-старото военно училище у нас.

Освен модернизацията на армията Каракачанов коментира и повишаването на заплатите на военните догодина с 10 процента, както и предвидeното  увеличение на бюджета за военните училища.

Парите за проекти и заплати в армията няма да бъдат намалени въпреки кризата, породена от Covid-19, заяви министърът и потвърди, че от догодина възнагражденията на всички военни ще бъдат увеличени: 

"В бюджета за следващата година ще има 10% увеличение за военнослужещите и сме предвидили увеличаване на бюджета на военните училища, защото, както виждате, тук се създават бъдещите офицери".

Министър Каракачанов се надява преговорите по детайлите на договора за новите патрулни кораби за флота да минат успешно, като обясни, че забавянето на разговорите с фирмата-победител е заради пандемията от коронавирус.

Той коментира и състоянието на авиацията.  

Докато не се превъоръжим с нови изтребители, МиГ-29  остава основният вариант, посочи той. Няма да позволим авиацията ни да бъде приземена, категоричен е Каракачанов.

По-късно министър Каракачанов  откри Център за обучение с корабни спасителни средства на Висшето военноморско училище.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с министър Красимир Каракачанов:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31

Прекратяват разследване срещу Благомир Коцев за назначаване на юристи, докато е областен управител

Варненският окръжен съд прекратява разследването срещу Благомир Коцев за назначаване на допълнително юристи в Областна управа, докато е на поста областен управител.  Предмет на разследването, започнало на 4 януари 2023 година, е била сключена сделка от длъжностно лице, за която е имало съмнения, че е неизгодна и от нея са произлeзли значителни вреди..

публикувано на 19.07.24 в 16:02

Испания ни праща два самолета срещу пожарите

Испания ни изпраща два самолета с вместимост 6 тона срещу пожарите, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  „По Механизма за гражданска защита на ЕС получихме отговор от Испания, която има възможност и ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона. Имаме потвърждение, че до края на днешния ден летателните машини ще..

публикувано на 19.07.24 в 15:10

Актуализация на антивирусна програма на Microsoft е причината за IT срива

Авиокомпаниите, банките, телевизионните канали и други предприятия по света се опитваха да се справят с един от най-големите ИТ сривове през последните години. Проблемът очевидно беше причинен от актуализация на антивирусна програма на Microsoft. Големите американски авиокомпании първоначално преустановиха всички полети заради проблем с комуникацията...

публикувано на 19.07.24 в 14:47
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Кабинетът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е буквално "изтърбушен"

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заедно с депутати и активисти, лоялни на почетния председател на партията, влязоха в сградата на партията, предаде БНР.  Пред журналисти Чакъров обясни, че от кабинетите липсват документи.  "Всичко е изнесено, всички кабинети са празни и най-важното - кабинетът на почетния председател Ахмед Доган е буквално..

публикувано на 19.07.24 в 14:32

Обявиха дарителска кампания в помощ на пострадалите от пожарите в община Болярово

Община Болярово обяви дарителска сметка за пострадалите от пожарите в последните дни.  „Отправяме молба за съпричастност към всички които могат да помогнат", каза кметът на пострадалата от огнената стихия община. Той благодари на всички, които помагат на терен и на всички, които помагат с хранителни продукти и вода.  Поклон пред вас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:13

Предстои третото издание на земеделското изложение "Ден на полето"

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение „Ден на полето“. Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и селскостопанска техника. Тази година форумът ще се проведе в землището на село Попгригорово от 23 до 25 юли...

публикувано на 19.07.24 в 14:10