Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на д-р Борис Добрев - основоположник на родилната помощ в Балчик

| обновено на 14.06.20 в 19:08

Една от най-хубавите улици в Балчик се намира в центъра и неслучайно носи името „Д-р Борис Добрев“. Още в началото й стои домът на доктора, един от най-известните и уважавани лекари в Белия град. През 2020-а се навършват 120 години от рождението му и 40 години от кончината му.д-р Борис Добрев 

Д-р Борис Добрев е роден през 1900 година в село Иди­риз кую­су (Ца­ри­чи­но). След пър­ва­та анек­сия на Юж­на Доб­руд­жа от Ру­мъ­ния през 1913 г. Бо­рис оти­ва да учи в Дър­жав­на­та мъж­ка гим­на­зия "Фер­ди­нанд І" във Вар­на. Ме­ди­ци­на след­ва в Ме­ди­цин­ския уни­вер­си­тет в Грац (Ав­стрия), който завършва с отличие, а още в чет­вър­ти курс ре­шава да спе­циа­ли­зи­ра аку­шер­ство. За­поч­ва тру­до­ва­та си дей­ност през 1928 г. ка­то об­щоп­рак­ти­ку­ващ ле­кар в Бал­чик, по то­ва вре­ме в пре­де­ли­те на Ру­мъ­ния.

За делото на лекаря, който близо четири десетилетия лекува поколения балчиклии, ни разказва патологът проф. Ан­гел Ангелов, който е съвременник и свидетел на част от жиз­не­ния път на д-р Доб­рев, а хобито му е да събира истории за Балчик и Каварна.

"През 40-те го­ди­ни за­чес­ти­ли смър­тни­те слу­чаи на ро­дил­ки в Бал­чиш­ка око­лия. По­ра­ди то­ва д-р Доб­рев по лич­на ини­циа­ти­ва и със соб­стве­ни сред­ства ос­но­ва­ва Ро­ди­лен дом в сгра­да­та на бив­ше­то гръц­ко кон­сул­ство. В на­ча­ло­то за­поч­ва са­мо с ед­на са­ни­тар­ка. Под­по­мог­нат е съ­що от жен­ско­то дру­жес­тво "По­дем" и мес­тна­та власт. По-къс­но Вар­нен­ска­та об­щи­на се включ­ва в на­чи­на­ние­то и из­пра­ща осем лег­ла. Съб­ра­ни са нуж­ни­те са­ни­тар­ни по­со­бия, ин­стру­мен­та­риум и ме­ди­ка­мен­ти. Тър­жес­тве­но­то му офи­циал­но от­кри­ва­не ста­ва през 1943 г., разказва съвременникът му проф. Ангелов. През целия си професионален път доктор Борис не е допуснал майчина смъртност, а случаят със спасяването на новородено, тежащо 650 грама, е уникален за времето си.

Си­нът му д-р За­ха­ри Доб­рев (Зар­ко) (1939 - 2004 г.) тръг­ва по ба­щи­ния си път. За­вър­шва ме­ди­ци­на и спе­циа­ли­зи­ра аку­шер­ство. Той и съп­ру­га­та му д-р Ро­си­ца Доб­ре­ва на свой ред от­да­ват над три де­се­ти­ле­тия от жиз­не­ния си път на май­чи­но­то и дет­ско здра­вео­паз­ва­не в Бал­чик.

Д-р Бо­рис Доб­рев по­чи­ва на 80 г. през 1980 г., на 14 юни. На пок­ло­не­ние­то в не­го­вия дом се из­вър­вя­ва поч­ти це­лият град, спомня си още проф. Ангелов. Целия репортаж на Албена Иванова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журито на 81-вото издание на кинофестивала във Венеция ще обяви победителите тази вечер

Международният филмов фестивал във Венеция ще раздаде отличията си на церемония тази вечер, предадоха осведомителните агенции. Френската актриса Изабел Юпер и оглавяването от нея жури се събират в събота, за да връчат отличието "Златен лъв" за най-добър филм, както и останалите призове на форума. След десетдневна надпревара ще стане ясен..

публикувано на 07.09.24 в 14:22

84 години от връщането на Южна Добруджа

На днешния ден се навършват 84 години от подписването на Крайовската спогодба, която нормализира отношенията между Царство България и Кралство Румъния, връщайки Южна Добруджа на България, припомня БГНЕС. Българи и румънци в продължение на векове са живели в мир и добри отношения помежду си. Между..

обновено на 07.09.24 в 13:58

ВМС почетоха паметта на загиналите за Освобождението на Добруджа

На 7 септември4по случай 108-та годишнина от Добричката епопея, представителна част от Военноморските сили участва във военен ритуал на Мемориала в памет на загиналите от пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа, издигнат край с. Козлодуйци, Добричка община. Строят на почетния караул беше приет от капитан ранг Борислав..

публикувано на 07.09.24 в 12:25

Адел предпочете семейството пред 200 млн. долара

Британската поп дива Адел е отказала потенциална заплата от 200 милиона долара, което може да се окаже едно от най-големите предложения в кариерата й, съобщи „Дейли мейл“. Предложението е от Китай, където искаха да я наемат за представления в казино в Макао, а концертите щяха да бъдат подобни на нейните поредица от изпълнения Weekends With..

публикувано на 07.09.24 в 09:25

Продават пиратския кораб "Св. Николай"

Продават пиратския кораб "Св. Николай", видя репортер на Радио Варна. Обявената цена е 70 хиляди евро. Корабът е построен през 1942 година във Варна по хърватски проект. Използван е за военни цели. ​ В края на Втората световна война немското командване издава заповед военната флота на България да бъде подпалена и потопена, за да не..

публикувано на 06.09.24 в 15:55

Четири села празнуват в община Добричка

Денят на Съединението е празник и за четири населени места в община Добричка, съобщават от местната администрация. Това са селата Батово, Божурово, Златия и Овчарово.  Тържествата в село Батово ще се проведат на площада. Участие в тях ще вземат малчугани от детска градина „Зорница“ в населеното място, фолклорни самодейни състави от читалището в..

публикувано на 06.09.24 в 10:53

Документи за Съединението във Варненския архив

В Държавен архив - Варна се пазят малко документи, свързани с Деня на Съединението - 6 септември 1885 година. Въпреки това черноморският град има съществено значение за този исторически акт поради факта, че именно тук официално е оповестено Съединението на България. Това разказва Донка Николова - началник на Архива. П о това време княз Александър..

публикувано на 06.09.24 в 08:05