Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите след 7 клас за професия "Танцьор" в СУХНИ "К. Преславски" с изпит за танцови и музикални умения и физическа дееспособност

| обновено на 16.06.20 в 09:01
Емил Груев, директор на СУХНИ "К. Преславски" - Варна
Снимка: Радио Варна

Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУХНИ) "Константин Преславски" във Варна и тази година приема ученици след 7 клас както в профилирани, така и в професионални паралелки. 

"Профилите традиционно са "Хуманитарни науки", "Обществени науки", "Изобразително изкуство" и "Музика". Във всеки от тях има паралелки с различни профилиращи предмети - например в "Обществени науки" има една паралелка "История" с английски език и втора - "География" с немски език. Повечето паралелки са STEM и учениците имат още два профилиращи предмета - "Математика" и "Информационни технологии", освен останалите и изучават интензивно чужд език." - разказва директорът, Емил Груев. С приема в STEM паралелки гимназията поема предизвикателството да реализира иновативни интердисциплинарни учебни концепции в областта на хуманитаристиката, науката, технологиите и комуникациите, а учебните планове са част от Иновативния проект на училището.

Три са специалностите, по които се обучават учениците в 2 професионални паралелки в гимназията - "Съдебна администрация", "Български танци" и "Модерен танц". "Мисля, че сме единственото училище в България, в което има паралелка, в която са комбинирани двете направления в танцовото изкуство, и това се оказа, че работи много добре, защото и интересите на учениците се допълват по този начин. Доколкото знам, всъщност, сме единствените със специалност "Модерен танц" в професионална паралелка в страната" - коментира Емил Груев за Радио Варна. - "Има конкуренция, кандидатите за новия прием вече са повече от максималния брой - 26 в паралелка, така че изпитите ще са оспорвани. Тази година отново ще приемем 13 ученици с "Модерен танц" и 13 с "Български танци", които ще придобият в края на обучението си трета квалификационна степен по професия "Танцьор". Различното е, че за първи път за професионалната паралелка ще проведем изпит за проверка на музикалните и танцови умения и физическата дееспособност. Изпитът е на 24 юни т.г. и в момента прецизираме изпитните материали. Важно е за тази професия, освен да имат интерес и способности, учениците да са в добро здраве и физическа форма, защото те са много натоварени - освен часовете по хореография, имат допълнителни часове за работа в ансамбъл и пр. Това са много, много часове физическо натоварване. Разбира се, това се отблагодарява с една красива осанка, самочувствие - тези деца се отличават наистина."

Наред с овладяването на танцово-сценичните умения, учениците, избрали професия "Танцьор", получават и пълната общообразователна подготовка по учебния материал от осми до дванадесети клас. Това се отнася в пълна степен и за учениците от втората професионална паралелка в гимназията, които се обучават по специалност "Съдебна администрация" и придобиват трета квалификационна степен по професията "Съдебен сътрудник".

Повече за приема след 7 клас в Хуманитарната гимназия във Варна, чуйте в интервюто с Емил Груев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30