Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Мария Георгиева, ПГГСД "Н. Хайтов": Младите хора трябва да живеят и учат в красива, спокойна и креативна среда

7
ПГ по горско стопанство и дървообработване "Н. Хайтов"
Снимка: ПГГСД-Варна

Много от специалностите и професиите в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" - Варна преливат от изкуство към занаят, от занаят към технологии и промишленост. Интересна в това отношение и много желана специалност е, например, "Реставрация на стилни мебели и дограма".  По държавния план прием след 7 клас за 2020-2021 учебна година ще бъдат приети 26 ученици в нея, които ще придобият в края на средното си образование трета квалификационна степен по професията "Техник-технолог в дървообработването". Със същата професия, но със специлност "Мебелно производство - дуално обучение" ще се обучават също 26 ученици. Училището беше първото професионално във Варна, което въведе дулната форма на обучение (чрез работа) - първоначално експериментално, а вече - като постоянна форма, която се оказа изключително успешна и мотивираща за учениците. Третата специалност, по която ще се обучава една паралелка с разширено изучаване на английски език след 7 клас, е "Интериорен дизайн" и учениците ще завършат с професия "Дизайнер". Директорът на гимназията - инж. Мария Георгиева, споделя, че има отлични впечатления и от учениците, които са избрали професията "Техник-лесовъд" със специалност "Горско и ловно стопанство". По думите и в тази специалност повечето от учениците са момчета от региони от Североизточна България - Шумен, Разград, Силистра, та чак до Обзор, Бяла и Бургас, в които се развива ловен туризъм. Тези ученици имат определен интерес и придобиват много практически умения, свързани с организацията на международен ловен туризъм, включително и нещо толкова специфично и което рядко има къде и от кого да се усвои като измерването на трофеи. Имат и часове по стрелба по време на обучението, изнесено обучение, по време на които наблюдават грижите за дивеча, храненето на животните, как се организират дейностите в ловните домове. Инженер Мария Георгиева сподели още, че училището, е единственото в Североизточна България и на територията на Североизточното държавно предприятие - Шумен. Гимназията получава всякаква подкрепа в практическото обучение на бъдещите лесовъди от 10-те териториални поделения - държавни горски и ловни стопанства, в които изпращат ученици на стаж, а от своя страна предприятията пък правят своя подбор на бъдещи кадри.

"Училището ни е с 95-годишна история, крепи се на традиции и приемственост между поколения и, разбира се, разполага с една прекрасна материално-техническа база и експертен професионален екип от преподаватели. Година и половина продължи ремонтът, който изцяло промени облика на гимназията" - разказва инж. Мария Георгиева. - "Благодарение на Община Варна, след като през 2016 година бяхме трансформирани в общинско училище, бяхме включени в програмата „Региони в растеж“. Това изключително много ни помогна, защото около за една голяма сума от милион и половина милиона лева беше направено много. Извършена е пълна реконструкция на производствения корпус, който се превърна в изключително модерен Център за учене през целия живот. Получихме нови машини за мебелните специалности. Сградата на гимназията, която се състои от три тела, беше санирана и тази година, макар и за кратко, почувствахме, че температурите действително са по-високи вътре. Всички класни стаи бяха реновирани. Училището е прекрасно - сградата е боядисана в жълто и „сьомга“, което подхожда на слънчевото настроение, което лъха и отвътре. Допълнихме и парка и в момента е едно изключително, прекрасно място. По проекта изградихме и розариум в двора на училището - истинско бижу. Под ръководството на учителите част от учениците успяха да възстановят нашите дърворезбени украси и това допълва впечатлението от обновения екстериор и настроението вътре. Смея да кажа, че се създаде един съвременен възрожденски дух. Който влезе в училището, остава с едно добро чувство, с хубаво настроение. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция. Обикновено се обръщам към учениците с думите, че не е важна само специалността и професията – важно е в този период от живота си, когато са тийнейджъри, да живеят в една красива, спокойна и креативна среда. Това променя тяхното мислене и техните взаимоотношения. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15