Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Мария Георгиева, ПГГСД "Н. Хайтов": Младите хора трябва да живеят и учат в красива, спокойна и креативна среда

7
ПГ по горско стопанство и дървообработване "Н. Хайтов"
Снимка: ПГГСД-Варна

Много от специалностите и професиите в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" - Варна преливат от изкуство към занаят, от занаят към технологии и промишленост. Интересна в това отношение и много желана специалност е, например, "Реставрация на стилни мебели и дограма".  По държавния план прием след 7 клас за 2020-2021 учебна година ще бъдат приети 26 ученици в нея, които ще придобият в края на средното си образование трета квалификационна степен по професията "Техник-технолог в дървообработването". Със същата професия, но със специлност "Мебелно производство - дуално обучение" ще се обучават също 26 ученици. Училището беше първото професионално във Варна, което въведе дулната форма на обучение (чрез работа) - първоначално експериментално, а вече - като постоянна форма, която се оказа изключително успешна и мотивираща за учениците. Третата специалност, по която ще се обучава една паралелка с разширено изучаване на английски език след 7 клас, е "Интериорен дизайн" и учениците ще завършат с професия "Дизайнер". Директорът на гимназията - инж. Мария Георгиева, споделя, че има отлични впечатления и от учениците, които са избрали професията "Техник-лесовъд" със специалност "Горско и ловно стопанство". По думите и в тази специалност повечето от учениците са момчета от региони от Североизточна България - Шумен, Разград, Силистра, та чак до Обзор, Бяла и Бургас, в които се развива ловен туризъм. Тези ученици имат определен интерес и придобиват много практически умения, свързани с организацията на международен ловен туризъм, включително и нещо толкова специфично и което рядко има къде и от кого да се усвои като измерването на трофеи. Имат и часове по стрелба по време на обучението, изнесено обучение, по време на които наблюдават грижите за дивеча, храненето на животните, как се организират дейностите в ловните домове. Инженер Мария Георгиева сподели още, че училището, е единственото в Североизточна България и на територията на Североизточното държавно предприятие - Шумен. Гимназията получава всякаква подкрепа в практическото обучение на бъдещите лесовъди от 10-те териториални поделения - държавни горски и ловни стопанства, в които изпращат ученици на стаж, а от своя страна предприятията пък правят своя подбор на бъдещи кадри.

"Училището ни е с 95-годишна история, крепи се на традиции и приемственост между поколения и, разбира се, разполага с една прекрасна материално-техническа база и експертен професионален екип от преподаватели. Година и половина продължи ремонтът, който изцяло промени облика на гимназията" - разказва инж. Мария Георгиева. - "Благодарение на Община Варна, след като през 2016 година бяхме трансформирани в общинско училище, бяхме включени в програмата „Региони в растеж“. Това изключително много ни помогна, защото около за една голяма сума от милион и половина милиона лева беше направено много. Извършена е пълна реконструкция на производствения корпус, който се превърна в изключително модерен Център за учене през целия живот. Получихме нови машини за мебелните специалности. Сградата на гимназията, която се състои от три тела, беше санирана и тази година, макар и за кратко, почувствахме, че температурите действително са по-високи вътре. Всички класни стаи бяха реновирани. Училището е прекрасно - сградата е боядисана в жълто и „сьомга“, което подхожда на слънчевото настроение, което лъха и отвътре. Допълнихме и парка и в момента е едно изключително, прекрасно място. По проекта изградихме и розариум в двора на училището - истинско бижу. Под ръководството на учителите част от учениците успяха да възстановят нашите дърворезбени украси и това допълва впечатлението от обновения екстериор и настроението вътре. Смея да кажа, че се създаде един съвременен възрожденски дух. Който влезе в училището, остава с едно добро чувство, с хубаво настроение. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция. Обикновено се обръщам към учениците с думите, че не е важна само специалността и професията – важно е в този период от живота си, когато са тийнейджъри, да живеят в една красива, спокойна и креативна среда. Това променя тяхното мислене и техните взаимоотношения. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29

Общинският съветник Цончо Ганев: Администрацията на Община Варна още не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-та година

В края на този, началото на следващия месец, се очаква да бъде обсъждана и приета макрорамката на бюджета на Община Варна за 2021-а година. Все още обаче администрацията на Община Варна не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-а година. По думите на общинския съветник от ПП „Възраждане” Цончо Ганев за предаването на..

публикувано на 16.01.21 в 14:49

Борислав Хаджиев: Ножарството е съвкупност от занаяти

Всеки ден използваме ножове. Най-често в домакинството. Сигурно малцина се замислят, че ножът може да е и произведение на изкуството, а ножарството – занаят, който изисква познания в различни области и години трупане на знания. Борислав Хаджиев, който от години живее във Варна, е самоук. Не приема, че е майстор, защото, както казва, цял живот..

публикувано на 15.01.21 в 09:15

Васил Василев от Дългопол разказа колекцията си от носии в книга

Книга "Носии от Ченге и Дългопол" със снимки и описание на облеклото от този етнографски регион в Източна Стара планина създаде 24-годишният Васил Василев. Той е роден и израснал в Дългопол, от малък танцува народни танци, а днес понякога свири на тъпан. Студент е шести курс "Ветеринарна медицина" в Старозагорския университет, но вече и..

публикувано на 14.01.21 в 09:50

Вениамин Милев: "1500 километра, 10 планини, 2 национални парка за 50 дни... Пеша..."

Мечтите са за това, за да се преследват. И за да се осъществяват, разбира се. Вениамин Милев почти успява със своята. Един ден решава, че ще направи най-голямото предизвикателство пред пешеходните туристи – маршрутът Ком-Емине. Обаче по свой начин. Не както останалите – качват се на Ком и по билото на Балкана акостират на нос Емине. Не че не е..

обновено на 13.01.21 в 13:48

В бизнеса, както и в брака, е по-добре да си моногамен

Макар и във време на криза, не бива да забравяме, че подобни времена са и едни от най-подходящите за стартиране на бизнес. Още повече, че след последната година видяхме, че голяма част, включително и от най-успешните бизнеси могат и се управляват само online. На практика, пандемията ни "вкара" в нещо, за което в последните няколко години само се..

обновено на 13.01.21 в 07:08

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „ Купи изкуство, подкрепи художник” . Съзадена през миналата година, веднага след първото затваряне заради вируса, целта и беше да помогне на българските творци, за които е важно..

обновено на 11.01.21 в 13:21