Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Мария Георгиева, ПГГСД "Н. Хайтов": Младите хора трябва да живеят и учат в красива, спокойна и креативна среда

7
ПГ по горско стопанство и дървообработване "Н. Хайтов"
Снимка: ПГГСД-Варна

Много от специалностите и професиите в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" - Варна преливат от изкуство към занаят, от занаят към технологии и промишленост. Интересна в това отношение и много желана специалност е, например, "Реставрация на стилни мебели и дограма".  По държавния план прием след 7 клас за 2020-2021 учебна година ще бъдат приети 26 ученици в нея, които ще придобият в края на средното си образование трета квалификационна степен по професията "Техник-технолог в дървообработването". Със същата професия, но със специлност "Мебелно производство - дуално обучение" ще се обучават също 26 ученици. Училището беше първото професионално във Варна, което въведе дулната форма на обучение (чрез работа) - първоначално експериментално, а вече - като постоянна форма, която се оказа изключително успешна и мотивираща за учениците. Третата специалност, по която ще се обучава една паралелка с разширено изучаване на английски език след 7 клас, е "Интериорен дизайн" и учениците ще завършат с професия "Дизайнер". Директорът на гимназията - инж. Мария Георгиева, споделя, че има отлични впечатления и от учениците, които са избрали професията "Техник-лесовъд" със специалност "Горско и ловно стопанство". По думите и в тази специалност повечето от учениците са момчета от региони от Североизточна България - Шумен, Разград, Силистра, та чак до Обзор, Бяла и Бургас, в които се развива ловен туризъм. Тези ученици имат определен интерес и придобиват много практически умения, свързани с организацията на международен ловен туризъм, включително и нещо толкова специфично и което рядко има къде и от кого да се усвои като измерването на трофеи. Имат и часове по стрелба по време на обучението, изнесено обучение, по време на които наблюдават грижите за дивеча, храненето на животните, как се организират дейностите в ловните домове. Инженер Мария Георгиева сподели още, че училището, е единственото в Североизточна България и на територията на Североизточното държавно предприятие - Шумен. Гимназията получава всякаква подкрепа в практическото обучение на бъдещите лесовъди от 10-те териториални поделения - държавни горски и ловни стопанства, в които изпращат ученици на стаж, а от своя страна предприятията пък правят своя подбор на бъдещи кадри.

"Училището ни е с 95-годишна история, крепи се на традиции и приемственост между поколения и, разбира се, разполага с една прекрасна материално-техническа база и експертен професионален екип от преподаватели. Година и половина продължи ремонтът, който изцяло промени облика на гимназията" - разказва инж. Мария Георгиева. - "Благодарение на Община Варна, след като през 2016 година бяхме трансформирани в общинско училище, бяхме включени в програмата „Региони в растеж“. Това изключително много ни помогна, защото около за една голяма сума от милион и половина милиона лева беше направено много. Извършена е пълна реконструкция на производствения корпус, който се превърна в изключително модерен Център за учене през целия живот. Получихме нови машини за мебелните специалности. Сградата на гимназията, която се състои от три тела, беше санирана и тази година, макар и за кратко, почувствахме, че температурите действително са по-високи вътре. Всички класни стаи бяха реновирани. Училището е прекрасно - сградата е боядисана в жълто и „сьомга“, което подхожда на слънчевото настроение, което лъха и отвътре. Допълнихме и парка и в момента е едно изключително, прекрасно място. По проекта изградихме и розариум в двора на училището - истинско бижу. Под ръководството на учителите част от учениците успяха да възстановят нашите дърворезбени украси и това допълва впечатлението от обновения екстериор и настроението вътре. Смея да кажа, че се създаде един съвременен възрожденски дух. Който влезе в училището, остава с едно добро чувство, с хубаво настроение. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция. Обикновено се обръщам към учениците с думите, че не е важна само специалността и професията – важно е в този период от живота си, когато са тийнейджъри, да живеят в една красива, спокойна и креативна среда. Това променя тяхното мислене и техните взаимоотношения. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45