Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Мария Георгиева, ПГГСД "Н. Хайтов": Младите хора трябва да живеят и учат в красива, спокойна и креативна среда

7
ПГ по горско стопанство и дървообработване "Н. Хайтов"
Снимка: ПГГСД-Варна

Много от специалностите и професиите в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" - Варна преливат от изкуство към занаят, от занаят към технологии и промишленост. Интересна в това отношение и много желана специалност е, например, "Реставрация на стилни мебели и дограма".  По държавния план прием след 7 клас за 2020-2021 учебна година ще бъдат приети 26 ученици в нея, които ще придобият в края на средното си образование трета квалификационна степен по професията "Техник-технолог в дървообработването". Със същата професия, но със специлност "Мебелно производство - дуално обучение" ще се обучават също 26 ученици. Училището беше първото професионално във Варна, което въведе дулната форма на обучение (чрез работа) - първоначално експериментално, а вече - като постоянна форма, която се оказа изключително успешна и мотивираща за учениците. Третата специалност, по която ще се обучава една паралелка с разширено изучаване на английски език след 7 клас, е "Интериорен дизайн" и учениците ще завършат с професия "Дизайнер". Директорът на гимназията - инж. Мария Георгиева, споделя, че има отлични впечатления и от учениците, които са избрали професията "Техник-лесовъд" със специалност "Горско и ловно стопанство". По думите и в тази специалност повечето от учениците са момчета от региони от Североизточна България - Шумен, Разград, Силистра, та чак до Обзор, Бяла и Бургас, в които се развива ловен туризъм. Тези ученици имат определен интерес и придобиват много практически умения, свързани с организацията на международен ловен туризъм, включително и нещо толкова специфично и което рядко има къде и от кого да се усвои като измерването на трофеи. Имат и часове по стрелба по време на обучението, изнесено обучение, по време на които наблюдават грижите за дивеча, храненето на животните, как се организират дейностите в ловните домове. Инженер Мария Георгиева сподели още, че училището, е единственото в Североизточна България и на територията на Североизточното държавно предприятие - Шумен. Гимназията получава всякаква подкрепа в практическото обучение на бъдещите лесовъди от 10-те териториални поделения - държавни горски и ловни стопанства, в които изпращат ученици на стаж, а от своя страна предприятията пък правят своя подбор на бъдещи кадри.

"Училището ни е с 95-годишна история, крепи се на традиции и приемственост между поколения и, разбира се, разполага с една прекрасна материално-техническа база и експертен професионален екип от преподаватели. Година и половина продължи ремонтът, който изцяло промени облика на гимназията" - разказва инж. Мария Георгиева. - "Благодарение на Община Варна, след като през 2016 година бяхме трансформирани в общинско училище, бяхме включени в програмата „Региони в растеж“. Това изключително много ни помогна, защото около за една голяма сума от милион и половина милиона лева беше направено много. Извършена е пълна реконструкция на производствения корпус, който се превърна в изключително модерен Център за учене през целия живот. Получихме нови машини за мебелните специалности. Сградата на гимназията, която се състои от три тела, беше санирана и тази година, макар и за кратко, почувствахме, че температурите действително са по-високи вътре. Всички класни стаи бяха реновирани. Училището е прекрасно - сградата е боядисана в жълто и „сьомга“, което подхожда на слънчевото настроение, което лъха и отвътре. Допълнихме и парка и в момента е едно изключително, прекрасно място. По проекта изградихме и розариум в двора на училището - истинско бижу. Под ръководството на учителите част от учениците успяха да възстановят нашите дърворезбени украси и това допълва впечатлението от обновения екстериор и настроението вътре. Смея да кажа, че се създаде един съвременен възрожденски дух. Който влезе в училището, остава с едно добро чувство, с хубаво настроение. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция. Обикновено се обръщам към учениците с думите, че не е важна само специалността и професията – важно е в този период от живота си, когато са тийнейджъри, да живеят в една красива, спокойна и креативна среда. Това променя тяхното мислене и техните взаимоотношения. Винаги съм казвала и пак ще повторя, че училището е не само образователна, но и културна институция."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28