Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уебплатформа на ЕК ще помага за безопасно пътуване в Европа

Европейската Комисията пуска в действие Re-open EU — уебплатформа, която ще способства за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. Тя ще осигурява в реално време информация за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки.

Re-open EU ще съдържа и предоставени от държавите членки практически сведения относно ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността (като спазване на отстояние между хората и носене на предпазни маски), както и друга полезна информация за туристическите оферти в ЕС и в държавите членки.

При планирането на своите почивки и пътувания през лятото и след това европейците ще бъдат добре информирани и ще могат да вземат отговорни решения с оглед на продължаващите рискове, свързани с коронавируса.

Платформата Re-open EU е част от оповестения от Комисията на 13 май пакет от мерки в областта на туризма и транспорта, който има за цел да възстанови увереността у пътуващите и да спомогне за безопасното възобновяване на туризма в ЕС при спазване на необходимите здравни предпазни мерки.

Новата платформа, която има и версия за ползване на мобилни устройства (уебприложение), събира на едно място актуална информация от Комисията и от държавите членки и ще служи като основна отправна точка за всеки, който пътува в ЕС. С помощта на интерактивна карта хората ще могат да намират информация, актуални данни и съвети за всяка държава — членка на ЕС. Достъпът до платформата ще се извършва чрез приложение или уебсайт. Тя ще бъде на разположение на 24-те официални езика на ЕС.

Платформата освен това ще предлага информация относно схемите с ваучери за патронаж: чрез тях потребителите могат да подкрепят своите любими хотели или ресторанти, като си купят ваучери за престой или консумация, които да използват в бъдеще, когато те отново отворят вратите си. По този начин ще се допринесе за възстановяването на сектора, когато ограниченията отпаднат и границите се отворят отново.

Благодарение на ваучерите за патронаж предприятията ще могат да преодолеят затрудненията с паричните потоци и да предоставят услугите на по-късен етап. Платената от клиента сума отива директно при доставчика на услугата. С тази специална страница ЕК иска да улесни връзката между участващите предприятия и заинтересованите потребители, особено при пътувания в чужбина.

От своя страна, европейската цифрова платформа за културно наследство Europeana пуска в действие Discovering Europe — колекция от произведения на изкуството и снимки на някои от най-известните забележителности в Европа. Специален раздел, посветен на туризма, ще бъде създаден и в Europeana Pro. Той ще помага на специалистите в областта на културното наследство да намират инициативи в подкрепа на туризма в целия ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойните кораби на ВМС са отворени за граждани

Варненци и гостите на морската столица могат да разгледат бойните кораби на Военноморските сили /ВМС/, разположени в района на Морска гара. Отворените врати за граждани са по повод 145-та годишнина на ВМС. Плавателните съдове могат да бъдат посетени в събота до 17:00 часа и в неделя между 10:30 и 17:00 часа.

публикувано на 10.08.24 в 10:20
Флотът получи 4 лодки от САЩ

Министърът на отбраната ще участва в честването на ВМС във Варна

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС).   На 10 август (събота) в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Откриха ловния сезон за пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон за отстрел на пъдпъдъци, гургулици, гривяк и горски бекас. Очаква се поне 50 хиляди ловци да излязат в ловните си райони, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България.  Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч през този ловен сезон ще се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални..

публикувано на 10.08.24 в 09:49

Жители на село Попович затварят в събота пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 09:35

Готвачите днес отбелязват своя професионален празник

На 10 август отбелязваме Денят на Свети Лаврентий, патрон и закрилник на готвачите. Поради тази причина тази дата е избрана за професионален празник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи...

публикувано на 10.08.24 в 09:14
Горица Грънчарова–Кожарева

Новият служебен премиер стартира процеса по съставянето на ново правителство

От днес новият служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева започва разговори със сегашните министри и с други експерти за съставяне на правителство. При връчването на мандата тя заяви, че ще сформира кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Президентът Румен Радев даде срок до 19..

публикувано на 10.08.24 в 08:24

Кметът Коцев: Само прокуратурата може да спаси останалите три кедъра в "Аспарухово"

Единствената институция, която може незабавно да спре сечта на останалите три кедъра в "Аспарухово",  е българската прокуратура, която вчера сезирах за съмнения в пороци на ПУП-а, издаден през 2016 г. Това написа в страницата си във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев. Той се надява и собственикът да прояви гражданска съвест. Сега всичко е в..

публикувано на 09.08.24 в 20:44