Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4 млн евро от ЕС ще получат образователните институции в област Варна

Проекти на варненски учебни заведения и образователни организации на обща стойност 3 671 853 евро са одобрени за финансиране по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“.

Поканата за приемна проектни предложения беше публикувана през февруари, а резултатите станаха ясни на 12 юни тази година, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

В сектор „Висше образование“ финансиране по програмата ще получат проектите на:

ВСУ „Черноризец храбър“ (149 630 евро),

ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ (837 490 евро),

Висше училище по мениджмънт (420 515 евро),

Икономически университет-Варна (570 085 евро),

Медицински университет-Варна (203 370 евро),

Технически университет-Варна (823 075 евро).

В списъка на одобрените в сектор „Международно измерение във висшето образование“ са намерили място проектите на четири варненски университета. Икономическият университет ще получи общо 203 000 евро, за да осъществи пътувания на свои кадри до Черна гора, Албания, Армения, Украйна, Руската федерация, Индия, Казахстан и Нигерия. Техническият университет е с одобрено финансиране в размер на 36 030 евро за визита в Албания. Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ ще посети Украйна и Грузия, а разходите са на стойност 29 610 евро. 177 100 евро са привлечените средства от Висшето училище по мениджмънт, което планира да пътува до Иран, Филипините, Таджикистан и Фиджи.

Забелязва се слаба активност сред представителите на средните учебни заведения в областта, показва анализът на ОИЦ-Варна. В сектор „Училищно образование“ са класирани само два проекта. СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в Синдел е спечелило финансиране в размер на 7 860 евро за проекта си „Интеркултурно взаимодействие в професионалното обучение“. Варненската ДГ 44 „Валентина Терешкова“ ще получи 20 005 евро, за да реализира проекта си „За здрави, щастливи и успешни деца в детската градина“.

Сред одобрените проекти в сектор „Професионално образование и обучение“ са: „Усвояване на практически подходи в обучението и прилагане на международни стандарти  в строителството, архитектурата и геодезията“ на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“- Варна (54 255 евро), „Европейски опит - за успешен старт в живота“ на Професионалната гимназия по селско стопанство „Иван Владимирович Мичурин“ в Долни чифлик (58 438 евро) и „Европейската  практика - път към успешната професионална реализация“ на ПГ по текстил и моден дизайн – Варна  (72 780 евро).

В сектор „Образование за възрастни“ е одобрен само един варненски проект – „Включване в обучения: същност на устойчивостта“ на СНЦ „Регионален Клъстър Североизток“. Той е на стойност 8 610 евро, добавиха от Областния информационен център-Варна.

„Еразъм+“ е програма на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Тя предоставя шанс на милиони европейци да пътуват, да се обучават и да придобият опит в чужбина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40