Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна с нищожен брой глоби за преградени тротоари

Как се контролира презастрояването във Варна и ползват ли се тротоарите и зелените площи по предназначение – тези въпроси са обект на дело по Закона за достъп до обществена информация.  Делото е от 2017 година. Тъй като ищецът вече е покойник, неговите наследници го продължават в негова памет.

Делото вече е гледано веднъж в Административен съд–Варна, но тогава жалбата е била отхвърлена. Поради множеството допуснати нарушения, Върховният административен съд връща делото на друг състав на Административен съд-Варна. На насроченото за днес заседание не бе даден ход на делото заради пропуски в предоставените от община Варна документи, информира адвокат Мария Димитрова, която представлява жалбоподателите:

"За периода 2012 - 2016 година са съставени малък брой актове и наказателни постановления. Нищожни са и платените глоби за ползване на тротоарите не по предназначение. Няма достатъчно инфраструктура за новопостроените сгради, дори няма и за вече построените, да не говорим за планираните и за тези, които започват да се строят. Инфраструктурата във Варна е за сградите към 1989 година. Това ни е един от въпросите - дали община Варна взима предвид недостига на паркоместа още преди да издаде разрешително за строеж. Отговорът на общината по този въпрос е много формален. Не може по този начин да се презастроява градът."

Делото се гледа при закрити врати. Следващото заседание  е насрочено за 26 август от 10.30 часа в Административен съд-Варна.

Чуйте повече в прикачения файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цанко Цанков

Над 220 плувци в маратона Галата-Варна

Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“, със съдействието на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Победителите тази година ще си разпределят награден фонд от 9100 лв. Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 900 лв.; ІІІ място – 700 лв.; ІV място – 600 лв.; V място – 500 лв.;..

публикувано на 04.08.24 в 11:19

Франция призовава гражданите си в Ливан да напуснат възможно най-скоро

Франция призова своите граждани в Ливан да напуснат страната "възможно най-скоро" на фона на опасенията от всеобща война между Израел и Хизбула и по-широк регионален конфликт, предаде АФП. "В контекста на силно нестабилна ситуация в областта на сигурността отново обръщаме внимание на френските..

публикувано на 04.08.24 в 10:25
Варна и морето

Два бала вълнение на морето, водата между 25-28 градуса

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Североизточна България и крайните южни части на района ще превали и прегърми.  Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който следобед ще се обърне от североизток.  Максимални температури между 28° и 33°, за..

публикувано на 04.08.24 в 09:58

Отбелязваме Деня на железничаря

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г...

публикувано на 04.08.24 в 09:54
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът по граничните пунктове

Интензивен е трафикът за леки и товарни автомобили на част от граничните пунктове по границата с Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин. На границата с Румъния трафикът е интензивен на  ГКПП "Кардам", ГКПП "Оряхово" и ГКПП "Никопол" на изход за товарни..

публикувано на 04.08.24 в 09:49

Ватиканът заяви, че е „натъжен“ от сцената с Тайната вечеря

Ватиканът заяви, че е натъжен от сцената, приличаща на пародия на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, която бе представена на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж, предаде Ройтерс. "Светият престол беше натъжен от някои сцени по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се..

публикувано на 04.08.24 в 09:34

Няколко огнища горят в района на Невестино

Над 900 дка са изгорели в пожара край Невестино . Огънят е стигал буквално до къщите на хората в село Илия, Кюстендилско, информира NOVA . „ До вчера вечерта тук беше огнен ад. Тази сутрин в 06:00 часа 7 горски стопанства са тук в района, основно от северната част на фронта на пожара”, заяви Кирил Иванов , директор на Държавното горско стопанство..

публикувано на 04.08.24 в 09:31