Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Уникален за Източна България Център за управление на интелектуалната собственост е създаден в ТУ-Варна

доц. д-р Беанета Василева
Снимка: личен архив

Беанета Василева е юрист по образование, защитава докторската си степен в Института за държавата и правото при БАН, хабилитира се през 2014 година в Технически университет - Варна и преподава на бъдещите инженери и инженер-мениджъри правни дисциплини, сред които от 10 години важно място заема и "Закрила на интелектуалната собственост". Инициатор е за създаването и ръководител на университетския Център за управление на интелектуалната собственост (ЦУИС), утвърден в структурата на Технически университет - Варна с решение на Академичния съвет от юли 2019 година.

Центърът е единствен в Източна България, а ТУ - Варна е един от трите университета у нас - партньори на Патентното ведомство на Република България, заедно с УНСС и ТУ-София, показва справка в сайта на институцията.

"Целите на Центъра за управление на интелектуалната собственост в ТУ-Варна са в няколко направления. Включват подкрепа на академичната общност и на бизнеса чрез информация и съдействие при подготовка на документацията за защита на патенти и полезни модели, консултантски услуги по предмета на дейност, медиация при възникнали спорове и мн. др. Основна ще е ролята му за създаване на законосъобразни условия университетът да капитализира резултата от научните изследвания и приложните разработки и да реализира приход както за изобретателя, така и за висшето училище - нещо, което е залегнало и в Постановление 61 на МС от 02.04.2020г. Нормативната база предвижда да могат да се създават търговски дружества от университетите именно с цел да създават добавена стойност от развойната работа по професионални направления." - обобщава доцент Василева. - "Една от задачите е и превенция и предотвратяване на академичната измама във всичките и форми на проявления като се започне от преписването и подсказването на изпитите, неточното цитиране и позоваване в курсови, дипломни и други писмени работи и се стигне до тежкото плагиатство, което се санкционира строго и от Закона за развитие на академичния състав в Република България. Има идея да бъде закупен и софтуер за удостоверяване на авторството на писмените работи. Ще създадем и пълен регистър на студентските дипломни работи и разработки, за да се чувстват и те защитени и да няма злоупотреби с труда на младите хора."

В интервю за Радио Варна доцент Василева сподели и за най-новите възможности за бърза онлайн предварителна защита на едно изобретение - чуйте още в звуковия файл.


"Последните месеци бяха време на активно структуриране на звеното, подготовка на вътрешноуниверситетската нормативна база за работа на Центъра и съгласуването и с националното законодателство в тази област, инициране на партньорства и запознаване на академичната общност с целите ни" - споделя доц. д-р Беанета Василева. - "Идеята ми и концепцията за този университетски център имат доста дълга предистория. Интересът ми към тази област на правото не е случаен и е пряко свързан с работата ми в ТУ-Варна. Винаги съм смятала, че е недопустимо бъдещите инженери да не бъдат обучени как да защитят бъдещите си разработки и изобретения, полезни модели, инженерен дизайн и т.н." - разказва доцент Василева. - "През 2012 година имах възможност да участвам в първото Сдружение на преподавателите по интелектуална собственост. Беше учредено в София с участието на водещи преподаватели от всички университети и под егидата на Патентното ведомство. Участваха и представители на Европейската патентна академия, на Академията на Световната организация по интелектуална собственост. Получихме изключително интересни материали, идеи, насоки за обучението на студенти в тази посока. Друг ключов момент беше промяната в Закона за висшето образование (ЗОВ) през 2016 година, свързана и с патентната дейност в университетите. Промените в нашето законодателство бяха иницирани във връзка с Резолюция на Европейската Комисия, приета още на 10.04.2008 година, в която се акцентира върху това, че държавните висши училища трябва да капитализират резултатите от научните изследвания. Така през 2016 година в ЗВО беше създаден новият чл. 17 ал. 2 т. 10, където се уточнява, че трябва всяко едно държавно висше училище и по-конкретно - университет, да има обучение по закрила на интелектуалната собственост и да създаде система за защитата и. Промените в закона са в сила от 2017 година и тогава започнах още по-активно да работя по концепцията за центъра. Радвам се, че новото ръководство на ТУ-Варна прие идеята и Центърът за управление на интелектуалната собственост е факт. В момента работим върху окончателния вариант на Правилник за работа на Центъра и когато бъде утвърден от Академичния съвет, ще започне същинската ни работа, свързана вече с обекта на  дейност. Планираме и много чисто информационни събития за преподаватели и студенти, за граждани, за партньори от бизнеса, защото е наложително да се работи за правната култура на обществото в тази посока."ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45

Арх. Христо Топчиев: Нека варненската общественост реши, високи сгради навсякъде или обособени в определена зона

Високите сгради във Варна пораждат високи страсти. И не защото до сега не е имало такива в морската столица. Страстите дори не касаят въпроси свързани както със сигурността, така и с безопасността. По скоро споровете са в посока естетика и функционалност. Периодично в общественото пространство възниква напрежение, предимно за начина по..

обновено на 21.11.20 в 14:41

Д-р Десислав Тасков: Нямаме пациенти в състояние, което не изисква хоспитализация

При разкрити 219 легла, до тази сутрин настанените с коронавирусна инфекция в усложнено състояние в шуменската болница са 256, съобщи за Радио Варна, депутат от БСП за България, доброволец в в Шуменската болница. Нямаме пациенти, в състояние, което не изисква хоспитализация. Болшинството от настанените в болницата са неадекватно или недостатъчно..

обновено на 21.11.20 в 14:40

Рорик, Елица и Яна разказват „Семейната история на едно куче”

Елица Парушева е на 15. В София учи и живее от една година. В столицата носи любовта към морето и брега на Варна, любопитството за всичко, което се създава в по-големия град, и...кучето си. Представя си как помага на дакела да намери достойно място сред кучетата-инфлуенсъри. „От Рорик би станал страхотен инфлуенсър”, казва Елица. А той вече е в..

публикувано на 20.11.20 в 13:44