Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Уникален за Източна България Център за управление на интелектуалната собственост е създаден в ТУ-Варна

доц. д-р Беанета Василева
Снимка: личен архив

Беанета Василева е юрист по образование, защитава докторската си степен в Института за държавата и правото при БАН, хабилитира се през 2014 година в Технически университет - Варна и преподава на бъдещите инженери и инженер-мениджъри правни дисциплини, сред които от 10 години важно място заема и "Закрила на интелектуалната собственост". Инициатор е за създаването и ръководител на университетския Център за управление на интелектуалната собственост (ЦУИС), утвърден в структурата на Технически университет - Варна с решение на Академичния съвет от юли 2019 година.

Центърът е единствен в Източна България, а ТУ - Варна е един от трите университета у нас - партньори на Патентното ведомство на Република България, заедно с УНСС и ТУ-София, показва справка в сайта на институцията.

"Целите на Центъра за управление на интелектуалната собственост в ТУ-Варна са в няколко направления. Включват подкрепа на академичната общност и на бизнеса чрез информация и съдействие при подготовка на документацията за защита на патенти и полезни модели, консултантски услуги по предмета на дейност, медиация при възникнали спорове и мн. др. Основна ще е ролята му за създаване на законосъобразни условия университетът да капитализира резултата от научните изследвания и приложните разработки и да реализира приход както за изобретателя, така и за висшето училище - нещо, което е залегнало и в Постановление 61 на МС от 02.04.2020г. Нормативната база предвижда да могат да се създават търговски дружества от университетите именно с цел да създават добавена стойност от развойната работа по професионални направления." - обобщава доцент Василева. - "Една от задачите е и превенция и предотвратяване на академичната измама във всичките и форми на проявления като се започне от преписването и подсказването на изпитите, неточното цитиране и позоваване в курсови, дипломни и други писмени работи и се стигне до тежкото плагиатство, което се санкционира строго и от Закона за развитие на академичния състав в Република България. Има идея да бъде закупен и софтуер за удостоверяване на авторството на писмените работи. Ще създадем и пълен регистър на студентските дипломни работи и разработки, за да се чувстват и те защитени и да няма злоупотреби с труда на младите хора."

В интервю за Радио Варна доцент Василева сподели и за най-новите възможности за бърза онлайн предварителна защита на едно изобретение - чуйте още в звуковия файл.


"Последните месеци бяха време на активно структуриране на звеното, подготовка на вътрешноуниверситетската нормативна база за работа на Центъра и съгласуването и с националното законодателство в тази област, инициране на партньорства и запознаване на академичната общност с целите ни" - споделя доц. д-р Беанета Василева. - "Идеята ми и концепцията за този университетски център имат доста дълга предистория. Интересът ми към тази област на правото не е случаен и е пряко свързан с работата ми в ТУ-Варна. Винаги съм смятала, че е недопустимо бъдещите инженери да не бъдат обучени как да защитят бъдещите си разработки и изобретения, полезни модели, инженерен дизайн и т.н." - разказва доцент Василева. - "През 2012 година имах възможност да участвам в първото Сдружение на преподавателите по интелектуална собственост. Беше учредено в София с участието на водещи преподаватели от всички университети и под егидата на Патентното ведомство. Участваха и представители на Европейската патентна академия, на Академията на Световната организация по интелектуална собственост. Получихме изключително интересни материали, идеи, насоки за обучението на студенти в тази посока. Друг ключов момент беше промяната в Закона за висшето образование (ЗОВ) през 2016 година, свързана и с патентната дейност в университетите. Промените в нашето законодателство бяха иницирани във връзка с Резолюция на Европейската Комисия, приета още на 10.04.2008 година, в която се акцентира върху това, че държавните висши училища трябва да капитализират резултатите от научните изследвания. Така през 2016 година в ЗВО беше създаден новият чл. 17 ал. 2 т. 10, където се уточнява, че трябва всяко едно държавно висше училище и по-конкретно - университет, да има обучение по закрила на интелектуалната собственост и да създаде система за защитата и. Промените в закона са в сила от 2017 година и тогава започнах още по-активно да работя по концепцията за центъра. Радвам се, че новото ръководство на ТУ-Варна прие идеята и Центърът за управление на интелектуалната собственост е факт. В момента работим върху окончателния вариант на Правилник за работа на Центъра и когато бъде утвърден от Академичния съвет, ще започне същинската ни работа, свързана вече с обекта на  дейност. Планираме и много чисто информационни събития за преподаватели и студенти, за граждани, за партньори от бизнеса, защото е наложително да се работи за правната култура на обществото в тази посока."ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Удължаването на смените е в ущърб на моряците

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00