Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Жечев: Законът за устройството на Черноморското крайбрежие ни устройва, особено с влизане в сила на наредбата

На плаж "Крапец Север“ е поставена указателна табела, забраняваща разполагането върху дюните на МПС. Конституционният съд отхвърли искането на бившия омбудсман Мая Манолова да обяви за противоконституционна забраната за нерегламентираното къмпингуване в страната, която беше въведена през юли 2019 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Остават в сила разпоредбите на законовите текстове, чрез които се налагат ограничения за дивото къмпингуване, както и орегулиране начините и местата, на които могат да бъдат разполагани каравани, кемпери и палатки.

„Има проект на наредба, очакваме скоро да излезе за обществено обсъждане и след необходимия срок тя да бъде приета. В нея се определят правилата, в които един терен може да бъде ползван за свободно къмпингуване, необходимите изисквания това да се случва, санитарно-хигиенни, охранителни и други правила ще се уреждат. Собствениците на имоти, които желаят да ги предоставят за този вид туризъм, могат да заявят пред общините и те да разрешат. В зоните ще има организирано сметопочистване, охрана и химически тоалетни, както и такса за това”, коментира за Добрич Онлайн кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

Къмпингуващите ще ползват обособените за този вид туризъм терени, ще заплащат предоставяните им услугите, в които се включва и сметоизвозването на отпадъците. По този начин ще бъде решен проблемът с  генерираните отпадъци от нерегламентирано къмпингуващите на плаж „Крапец Север“, които община Шабла почиства за собствена сметка. 

„Мисля, че законът в този му вид ни устройва, особено с влизане в сила на наредбата“, подчерта Мариян Жечев.

Най-големият и посещаван плаж „Крапец Север“ обхваща 595 декара, картирани като дюни. Там вече е поставена указателна табела, забраняваща разполагането върху дюните на моторни превозни средства. 

„Плажът не е наш, единствено е на наша територия, но за да я няма тази колизия – аз не знам, къде пише. Заради това слагаме табелите, за да е ясно за всички“, посочи още кметът на Община Шабла.

До този момент нито Регионалната инспекция по околната среда и водите, нито Министерството на туризма, са поставили указателни табели, забраняващи разполагането върху дюните на моторни превозни средства. Заради това тази година с ангажимента се е заела Община Шабла, съвместно с Областната дирекция на МВР.

Източник: www.dobrichonline.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34