Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

22 юни - Ден на памет и скръб. Русия си спомня за жертвите на войната

| обновено на 22.06.20 в 13:45
3
Новопостроеният главен храм на руските въоръжени сили „Възкресение Христово“, който бе открит от президента Владимир Путин

В днешния Ден на паметта и скръбта в Русия си спомнят за 27-те милиона жертви, дадени по време на Великата отечествена война. Тя започва на 22 юни 1941 г. с нападението на нацистка Германия над Съветския съюз.


В 12:15 ч. на територията на цялата страна бе обявена минута мълчание в памет на жертвите на войната.

Сутринта президентът Владимир Путин откри в Московска област новопостроения главен храм на руските въоръжени сили „Възкресение Христово“, а патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи молебен в памет на жертвите на войната.

Храмът беше построен по случай юбилейната 75-годишнина от победата. Към него води „Алеята на паметта“ с дължина 1418 крачки  - колкото са дните на Великата отечествена война.

В сряда е насрочен и традиционният Парад на победата на Червения площад в Москва, който трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят късометражен филм за петолевката

Ежедневно държим в ръцете си пари, но не винаги знаем чии образи са изобразени върху тях.  Така например на петолевката можем да видим лика на Иван Милев.  Той е известен художник, майстор на акварелната и темперната техника в българското изобразително изкуство.  Подробности от репортажа на Ваня Славова: Българската народна банка пусна в обращение..

обновено на 15.01.21 в 10:46

СУ "Гео Милев" с редица инициативи и виртуален празничен концерт, посветени на своя патрон

Ученици и учители на СУ "Гео Милев" с редица инициативи и виртуален празничен концерт по повод 126-годишнината от рождението на своя патрон. Възпитаниците на школото влязоха в ролята на журналисти, режисьори, фотографи и художници.  По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст- паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията участват..

публикувано на 15.01.21 в 10:44
Лебеди на Варненския бряг

Броят на лебедите във Варненския залив

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира 45-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на дружеството обединяват усилията си в повече от 40 екипа. До края на седмицата те ще посетят всички големи водоеми в страната – това са над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие,..

обновено на 14.01.21 в 15:12

В Добрич търсят най-доброто домашно вино от реколта 2020

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2020 година, обявява община Добрич. В конкурса могат да участват производители само със собствени вина. От общината ще избират победителите сред три категории – за червени, бели вина и розе, като производителите могат да участват в повече от една категория. В конкурса не могат да участват вина, които са..

публикувано на 14.01.21 в 15:12

Варненският шегаджия Росен Марков каза „Чао” на Великобритания

Близо година след Брекзит, в типичния си шеговит стил, варненецът Росен Марков изрази недоволството си от раздялата между Великобритания и Европейския съюз. Той привлече погледите на минувачите на входа на Морската градина, седнал на тоалетна чиния, държейки огромен надпис “GOODBYE ENGLAND”. Марков пожела на британците „на добър път”, търкулвайки..

публикувано на 14.01.21 в 13:00
Николай Георгиев

История от Равна за Пробития камък, чичо Кольо и неговото малко стадо

Да уловиш изгрева на слънцето през отвора на Пробития камък – това знаят как да направят много малко хора в България. Сред тях са жителите на провадийското село Равна, защото точно до тяхното село е тази природна забележителност. Мястото е мистично и за него се разказват различни легенди. Според едната през Пробития камък хората в..

обновено на 13.01.21 в 12:27

"Тренд": 27% от българите с роднини в чужбина получават помощ от тях

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. 22% от интервюираните посочват, че имат познат/роднина, които се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България. 31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, докато 44% са на обратното мнение. Това показват данните от..

публикувано на 13.01.21 в 10:24