Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската мечта на 18-годишната Валерия Германова се сбъдва с пълна стипендия за Университета на Пенсилвания

| обновено на 23.06.20 в 10:38
Валерия Германова
Снимка: Личен архив

Валерия Германова завършва гимназия тази година с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити, общ успех в дипломата за средно образование "Отличен 6" и златна значка на нейното училище. Възпитаничката на ГПЧЕ "Йоан Екзарх" - Варна е в очакване на изпращането на абитуриентите и трескаво се готви да поеме към своята американска мечта. В нейния случай тя е олицетворена от един от най-престижните университети от Бръшляновата лига и може би най-мощният изследователски академичен център с бюджет 1 милиард за научни изследвания.

"Винаги съм си мечтаела да уча в университет в Америка и това е на път да се превърне в реалност." - споделя Валерия. - "Приета съм в Пенсилванския университет във Филаделфия. В момента се занимавам усилено с организиране на пътуването до САЩ, с визи, документи - всичко, което е необходимо. Университетът прави всичко възможно в моя случай да се чувствам добре приета и да се представя още по-добре като техен студент. Получих огромна за моите представи стипендия, пълна стипендия, която покрива таксата за обучение, общежитието, храната. Остават малки допълнителни разходи, които семейството ми трябва да поеме. Стипендията направи възможно за моето семейство аз да замина и да уча в този престижен университет. Избрала съм специалност в Бизнес факултета и на този етап си мисля за специалност "Маркетинг и бизнес анализи", но окончателния избор трябва да направя след две години, така че имам време да реша."

Една година преди да завърши гимназия Валерия вече живя и учи 10 месеца в САЩ като стипендиант на програмата за обмен ASSIST. Участва активно в работата на ученическия клуб по бизнес в американското си училище, печели конкурси и впечатлява всички с високото ниво на владеене на английски и френски език. Тогава се затвърждава и желанието и да се развива професионално по-нататък в сферата на бизнеса и маркетинга.

За преживяването на времето в гимназията, с която това лято се разделя, за това какво би променила в българското училище - чуйте в интервюто с Валерия в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25