Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белите принцеси на Балчик - Magnolia grandiflora

Две бе­ли прин­це­си, ста­ра­тел­но об­гриж­ва­ни от об­щин­ско пред­приятие "Бла­гоус­троя­ва­не и ко­му­нал­но сто­пан­ство", ве­че по­каз­ват кра­сота­та си  в цен­тъ­ра на гра­да. Арис­ток­рат­ки­те са две аро­мат­ни маг­но­лии от вида Magnolia grandiflora.
Тру­дът, кой­то вло­жих­ме, да­де ре­зул­тат. Те­зи срав­ни­тел­но го­ле­ми, двуметрови дръв­че­та, след ка­то бя­ха за­са­де­ни в ран­на­та про­лет, бя­ха по­ли­ва­ни през два де­на с прес­тоя­ла во­да. Пре­ди то­ва сме­нихме пръст­та с чер­на, тъй ка­то пре­диш­на­та, бя­ла поч­ва бе­ше неб­лагоп­рият­на, обяс­ни глав­ният озе­ле­ни­тел Ма­риян Цвет­ков.

Та­зи про­лет на цен­трал­ния пло­щад бе­ше из­ва­де­на ста­ра­та рас­тител­ност. Храс­ти­те бя­ха про­рас­на­ли и из­пъл­ни­ли своя­та ро­ля в го­дини­те. За­са­дих­ме око­ло 250 броя но­ви по­пъл­не­ния нис­ко­цъф­тя­щи храс­ти, ка­за спе­циа­лис­тът.
“На­ри­чам ги прин­це­си, за­що­то маг­но­лия­та е приз­на­та от бо­та­ни­ци­те за кра­ли­ца на всич­ки де­ко­ра­тив­ни храс­ти и дър­ве­та. Тя е кръс­те­на от Пиер Маг­нол  - един от най-го­ле­ми­те бо­та­ни­ци, го­лям френ­ски учен.
И на дру­ги мес­та в град­ска­та сре­да има прин­це­си от то­зи вид, на­пример до Мел­ни­ца­та.

От ти­па лис­то­пад­на маг­но­лия (Magnolia stellate) е за­са­де­на до дет­ска­та пло­щад­ка на цен­трал­ния пло­щад, коя­то обил­но  цъф­ти от края на май и на­ча­ло­то на юни. Ми­на­ла­та про­лет 11 дръв­че­та на­ме­ри­ха свое­то мяс­то в гра­дин­ка­та на  храм "Св. Геор­ги". Те са да­ре­ни от ру­мън­ци, кои­то имат сан­ти­мент към Бал­чик. "Раз­ви­ват се доб­ре на на­ша поч­ва и са с раз­лич­ни цве­то­ве - бя­ла, ро­зо­ва, кре­ма­ва, тъм­но­ли­ла­ва. Та­зи го­ди­на по­ра­ди прев­рат­нос­ти­те на про­лет­та цве­то­ве­те мно­го бър­зо пад­на­ха", спо­де­ли Цвет­ков.
Спе­циа­лис­тът обяс­ни, че за да се "хва­нат кра­са­ви­ци­те", най-важ­но е да се сеят в го­ле­ми дуп­ки,  да се то­рят с раз­лич­ни ви­до­ве же­лез­ни оки­си, кои­то лип­сват на кар­бо­нат­ни­те ни поч­ви. Изис­кват ов­лаж­не­на пръст.  Маг­но­лии са за­са­де­ни и в час­тни дво­ро­ве в Бал­чик, наб­лю­де­ния­та са, че се раз­ви­ват доб­ре.
Най-ста­ра­та маг­но­лия в България е в Балчик и се на­ми­ра в Дво­ре­ца, тя е око­ло сто­го­диш­на и е от ви­да Magnolia grandiflora.

За раз­ли­ка от дру­ги­те ек­зо­тич­ни ви­до­ве, вне­се­ни в град­ска­та сре­да, маг­но­лия­та не е раз­прос­тра­не­на тук. Мо­же би за­що­то не е много поз­на­та, скъ­пос­тру­ва­ща е и не оби­ча су­хи­те поч­ви, от­го­ва­ря си Ма­риян Цвет­ков, убе­ден, че Бал­чик зас­лу­жа­ва по­ве­че от омай­ни­те ху­ба­ви­ци.
Сай­тът gradina.bg пос­та­вя оцен­ка 6+ на Маг­но­лия Гран­диф­ло­ра, за­ра­ди не­ве­роят­но­то съ­че­та­ние на кра­си­ви цве­то­ве и не­пов­то­рим аро­мат. То­ва е един­стве­на­та веч­но­зе­ле­на Маг­но­лия.
В по-топ­ли­те ре­гио­ни на Бъл­га­рия из­дър­жа през зи­ма­та, но е нуж­на до­пъл­ни­тел­на за­щи­та ако се от­глеж­да на мес­та, къ­де­то тем­пе­ра­ту­ра­та па­да под - 18С. За­то­ва в на­ша­та стра­на ед­роц­вет­на­та маг­но­лия се сре­ща в ра­йо­ни­те с по-то­пъл кли­мат ка­то Чер­но­мо­рие­то, мес­та­та с мик­рок­ли­мат ка­то Ста­ра За­го­ра, Ве­ли­ко Тър­но­во и др. И в юж­ни­те час­ти на стра­на­та (Сан­дан­ски, Пет­рич и др.).
Подробности чуйте от репортажана Алебена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41