Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Радев: ЕС трябва да впрегне потенциала на новите технологии в борбата с престъпността и тероризма

Огромният потенциал на изкуствения интелект трябва да се използва в борбата срещу престъпността и тероризма. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той участва в заседанието на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи в ЕП, където се разисква проектостановище относно правните предизвикателства пред използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели.

„Изкуственият интелект е способен да обработва огромни обеми от данни, за да прогнозира тенденциите и анализира информацията далеч по-бързо от всякога”, изтъкна българският евродепутат, като допълни, че това може да помогне за разкриване и предотвратяване на бъдещи рискове и евентуални пробиви в сигурността. Той настоя в проектостановището да се обърне специално внимание на защитата на данните и киберсигурността. „Те не са продукт или услуга, а система от мерки. Не се изчерпват с еднократни действия, а са процес, в който рисковете растат и ако не се адаптираме, ще изоставаме”, категоричен бе Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи и докладчик от страна на ЕНП по документа.

„Изкуственият интелект не признава националните граници – той не може да остане ограничен, оперира в целия свят, независимо дали става въпрос за финансовите пазари или за военни конфликтни ситуации. Това прави още по-наложително регулирането на важни правни въпроси, свързани със създаването и използването на полуавтономни и автономни оръжия”, подчерта българският евродепутат. Той уточни, че много държави правят значителни инвестиции в развитието на военните приложения на изкуствения интелект, но тези въпроси не са застъпени на европейско ниво.

В Бялата книга на ЕС аспектът за военната употреба на изкуствения интелект не се разглежда”, припомни Емил Радев, подкрепяйки изграждането на общи европейски основи в тази област. „Тази рамка трябва да създаде среда, в която да впрегнем огромния потенциал на изкуствения интелект и в борбата срещу престъпността, терористичното съдържание онлайн и киберпрестъпността”, настоя евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

В проектостановището евродепутатите приканват колегите си от правната комисия да отразят в бъдещата резолюция за употребата на изкуствения интелект възможността за ускоряване на икономическото развитие на ЕС.

Документът призовава да се зачитат основните права, ценности и свободи, залегнали в Договорите на ЕС, и акцентира, че при използването на изкуствения интелект за противодействие на престъпността не трябва да се допускат цензура и дискриминация на мненията в мрежата. В проектостановището се изтъква и ролята на новите технологии за подобряване на процеса на анализ и събиране на данни в съдебната система. Отчитат се и ползите при глобални кризи като избухналата пандемия от COVID-19.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната система у нас ще издържи

Здравната система на България ще издържи и на новото по-високо разпространение на коронавируса през следващите няколко седмици, няма повод за притеснение, ваксинирането върви с добри темпове - това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов. Той каза още, че за съжаление електронният регистър, в който желаещите да..

публикувано на 07.03.21 в 14:19

Изкуствен интелект разпознава кои хора са привлекателни

Изследователски екип от университетите на Хелзинки и Копенхаген успя да обучи изкуствен интелект да разпознава привлекателни човешки лица, съобщава сайтът Лайф. В експеримента взели участие 30 души доброволци. Самият опит наподобявал приложението Tinder. Участниците в експериментите трябвало да посочат кои лица считат за привлекателни. В..

публикувано на 07.03.21 в 14:10

С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми

Благотворителната кампания „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ се провежда едновременно в 11 български града. Инициативата е в подкрепа лечението на двойки с репродуктивни проблеми, която се организира за трета поредна година от младежите от Ротаракт Клуб – Велико Търново в..

публикувано на 07.03.21 в 14:04
Лагерът

Земетресенията в Гърция разрушиха стотици къщи

Силните земетресения в Гърция миналата седмица оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха медиите. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона,..

публикувано на 07.03.21 в 13:34

Китай доставя безвъзмездно ваксини на 69 държави

Властите в Китай доставят безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ти продават, заяви министърът на външните работи Уан И. Пекин е обещал да предостави 10 милиона дози ваксина за нуждите предимно на развиващите се страни чрез програмата COVAX...

публикувано на 07.03.21 в 13:32

Задават се мощни магнитни бури

Серия от мощни магнитни бури се задават през втората половина на март – на 18-и и 28-и. За какво да внимаваме? Как ще се отразят на здравето и психиката ни? „Повечето хора не вярват на въздействието им върху психиката и тялото. Колебанията на магнитното поле обаче са съвсем реални и много от нас ги усещат по различни начини”, обяснява..

публикувано на 07.03.21 в 11:39

В понеделник ще дойдат 21 хиляди дози от Pfizer

Не е необходимо да се прави тест за антитела, преди ваксината, каза Богдан Кирилов 21 хиляди дози от Pfizer се очаква да пристигнат утре. Това каза през Би Ти Ви маг.-фарм. Богдан Кирилов, който е шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той обясни, че през март ще дойдат дози от трите одобрени от ЕС ваксини срещу коронавирус...

публикувано на 07.03.21 в 10:05