Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: ЕС трябва да впрегне потенциала на новите технологии в борбата с престъпността и тероризма

Огромният потенциал на изкуствения интелект трябва да се използва в борбата срещу престъпността и тероризма. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той участва в заседанието на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи в ЕП, където се разисква проектостановище относно правните предизвикателства пред използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели.

„Изкуственият интелект е способен да обработва огромни обеми от данни, за да прогнозира тенденциите и анализира информацията далеч по-бързо от всякога”, изтъкна българският евродепутат, като допълни, че това може да помогне за разкриване и предотвратяване на бъдещи рискове и евентуални пробиви в сигурността. Той настоя в проектостановището да се обърне специално внимание на защитата на данните и киберсигурността. „Те не са продукт или услуга, а система от мерки. Не се изчерпват с еднократни действия, а са процес, в който рисковете растат и ако не се адаптираме, ще изоставаме”, категоричен бе Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи и докладчик от страна на ЕНП по документа.

„Изкуственият интелект не признава националните граници – той не може да остане ограничен, оперира в целия свят, независимо дали става въпрос за финансовите пазари или за военни конфликтни ситуации. Това прави още по-наложително регулирането на важни правни въпроси, свързани със създаването и използването на полуавтономни и автономни оръжия”, подчерта българският евродепутат. Той уточни, че много държави правят значителни инвестиции в развитието на военните приложения на изкуствения интелект, но тези въпроси не са застъпени на европейско ниво.

В Бялата книга на ЕС аспектът за военната употреба на изкуствения интелект не се разглежда”, припомни Емил Радев, подкрепяйки изграждането на общи европейски основи в тази област. „Тази рамка трябва да създаде среда, в която да впрегнем огромния потенциал на изкуствения интелект и в борбата срещу престъпността, терористичното съдържание онлайн и киберпрестъпността”, настоя евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

В проектостановището евродепутатите приканват колегите си от правната комисия да отразят в бъдещата резолюция за употребата на изкуствения интелект възможността за ускоряване на икономическото развитие на ЕС.

Документът призовава да се зачитат основните права, ценности и свободи, залегнали в Договорите на ЕС, и акцентира, че при използването на изкуствения интелект за противодействие на престъпността не трябва да се допускат цензура и дискриминация на мненията в мрежата. В проектостановището се изтъква и ролята на новите технологии за подобряване на процеса на анализ и събиране на данни в съдебната система. Отчитат се и ползите при глобални кризи като избухналата пандемия от COVID-19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02