Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуваха пътеводител из вселената

3
Снимка: santabanta.com

Пълен списък с обектите, с които може да бъдат свързани техногенните сигнали публикува в каталога „Exotica“ проектът „Breakthrough Listen“, търсещ извънземни форми на живот. Резултатът от проучването е публикуван на сайта на Калифорнийския университет.

Търсенето на разумен извънземен живот отдавна е сериозен научен проблем. В рамките на глобалната програма SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) през 2016 г. предприемачът Юрий Милнер стартира проекта „Breakthrough Listen“ – инициатива по търсене на признаци на разумен живот във вселената по техносигнатури, т.е. потенциално техногенни сигнали.

извънземни

Компанията „Listen“ разшири значително възможностите на издирването, като разработи технология за търсене с помощта на гигантски радиотелескопи, разположени на три континента. Тя (технологията) дава възможност да се покрие безпрецедентен честотен диапазон с висока разделителна способност.

Всичко, което до момента е било открито в космоса, е публикувано в иновативния каталог „Exotica“, който включва 700 различни обекти на изследване – от комети до галактики, от отделни обекти до мащабни небесни явления.

Основополагащият принцип на подхода „Listen“ (слушам) е широтата на огледа и разнообразието на обектите, наблюдавани по време на осъществяване на програмата. Според авторите на проекта това ще помогне на астрономите да ограничат обхвата на потенциалните местообитания на извънземен разум, както и да изключат възможността всякакви явления, които обикновено се считат за естествени, всъщност да се окажат с изкуствен произход.

Така ги рисува човешкото въображение

Каталогът съдържа четири категории:

1) прототип на небесните обекти – планети, звезди, галактики и т.н.;

2) обекти с екстремални свойства – най-горещата планета, звезди с необикновено високо или ниско съдържание на метали, най-отдалечен квазар и най-бързо въртящ се пулсар, както и най-плътната галактика;

3) аномалии – загадъчини цели, чието поведение не може да бъде обяснено, необясними оптически импулси с продължителност от само няколко наносекунди, звезди с излишък на инфрачервено излъчване;

4) контролна извадка на източници, които не биха дали положителни резултати.

В каталога засега няма нито една потвърдена техносигнатура, въпреки че според авторите, стотици астрономически обекти могат да станат обекти на търсене на разумен живот и на нови астрофизични изследвания.

Проектът е разширил значително мащабите и дълбочината на своите проучвания, се казва в прессъобщението.

Когато става въпрос за търсене на разумен живот, трябва да се избягват пристрастията, твърди ръководителят на изследването Пийт Уордън. „Докато не разберем повече за формите, които може да приеме друга цивилизация и нейните технологии, сме длъжни да проучим всички възможни цели. Каталогизирането им е първата крачка към това“, подчерта той.

Търсенето на техносигнатури в момента е съсредоточено върху търсенето на живот – такъв, какъвто ни е известен: съседни зведи, по-точно такива с планети с потенциал за вода на повърхността си. Разширените възможности на търсенето ще позволи издирването на по-широк спектър на възможна техногенна среда.

Подчертава се, че много от откритията в астрономията не са били планирани. Понякога важно откритие може да бъде пропуснато, тъй като никой не се е вгледал в нужното място, защото не е вярвал, че там може да се открие нещо. Такъв е случаят с екзопланетите, които е могло да бъдат открити много по-рано, ако астрономите бяха търсили планетни системи, които не приличат на нашата.

„Вероятно търсим техносигнатури на неправилните места. Каталогът „Exotica“ ще ни даде отговор на този въпрос“, смятат участниците в проекта.

Учените отбелязват, че този каталог не се ограничава само в рамките на програмата SETI – всяка научна програма може да го ползва като пътеводител из вселената. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12