Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парад на победата в Русия

Втората световна война – най-кръвопролитната в човешката история, продължава от 1939 до 1945 година

Хитлеристка Германия обявява капитулация на 9 май 1945 г.

Войната завършва с победата на Русия.

 Равносметката е трагична – жертвите са десетки милиони, хиляди са ранените и подложените на всевъзможни репресии. Икономиката на Европа, както на победените, така и на победителите, е в разруха.

За СССР, (дн. Руска федерация), денят 9 май е обявен за национален празник и се нарича Ден на победата.

Вяка година се провежда грандиозен парад с демонстрации на най-съвременната военна техника на страната, с която армията е оборудвана по суша, въздух и вода.

Пòчетни участници в парада са останалите живи ветерани от войната.


Тази година заради епидемията с коронавирус Парадът на победата беше отложен и се провежда днес, 24 юни, както тогава през 1945 година. Парадът преминава в 28 големи руски града, като първо започна в Камчатка, в сибирския Хабаровск, в уралския Екатеринбург.


В екипа на руската национална телевизия от канал 1 работят може би най-добрите специалисти и техника в света.

Камера - кран /скайлифт/ се издига на 60 метра над преминаващите военни, за друга камера е изграден цял въжен път -  два стотонни крана опъват въжето, по което камерата ще се движи като паяк.

Друга камера е монтирана сред паветата на площада и е покрита с трислойно бронирано стъкло, за да преминават  върху нея без последствия хилядите маршируващи войници.

Камерите и операторите на площада трябва да са незабележими и затова помага миниавторобот - той вдига до 90 км/час, управляват го двама души дистанционно и въпреки, че  роботът се движи по павета, камерата не се тресе, кадърът не подскача, т.к преместването е плавно от електронни стабилизатори и именно този робот  ще минава под танковете и другата бойна техника. 

Така зрителите ще видят това, които самите участници ще пропуснат, зригелите ще се местят в пространството и ще видят какво е да си в кабината на пилота, вътре в танка, при механизма на часовниката кула в Кремъл, ще чуят грохота на самолетите и тежките военни коли, ще почувстват цялата мощ на Парада на победата. Тръпката от преживяването е сигурна. Парадът на победата започва точно в 10 часа българско времеГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна заделя 4,8 млн. лв. повече за социални грижи

В условията на световна пандемия Община Варна е планирана да увеличи средствата за социални грижи за най-уязвимите граждани. В проектобюджета за 2021 г., който предстои да бъде разгледан в ОбС, е предвидена макрорамка за социалните дейности от 21 983 000 лв. Това е увеличение с 4,8 млн. лв. спрямо предходната година. Целта е да бъде продължена..

публикувано на 20.01.21 в 15:00

Финанси за малки проекти по селата пренасочва МИГ Балчик-Ген.Тошево

На Об­що от­чет­но-из­бор­но съб­ра­ние Мес­тна­та ини­циа­тив­на гру­па  (МИГ) Бал­чик - Ге­не­рал То­ше­во из­бра Уп­ра­ви­тел­ния си съ­вет за след­ва­щия пет­го­ди­шен ман­дат, без из­ме­не­ния в ръ­ко­вод­ство­то. Ста­рият нов пред­се­да­тел на УС на сдру­же­ние­то е кме­тът на Ге­не­рал То­ше­во Ва­лен­тин Ди­мит­ров, с..

публикувано на 20.01.21 в 14:39

Край Варна хванаха шофьор с незаконни цигари за 17 000 лева в багажника

40 000 къса незаконни цигари, на стойност 17 000 лева, задържаха служители на ОД на МВР – Варна при специализирана операция по линия противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол, съобщават от полицията. На АМ "Хемус" е спрян за проверка лек автомобил „Опел”, управляван от 51-годишен мъж от габровското село Поповци, известен на органите..

публикувано на 20.01.21 в 14:07

Нова социална услуга ще осигури асистенти на над 700 души във Варна

Нова социална услуга ще осигури асистенти за 728 нуждаещи се от подкрепа хора във Варна, като за целта ще бъдат назначени 240 души за тази длъжност. Община Варна получи предварително одобрение от Агенция за социално подпомагане за създаване на социална услуга „Асистентска подкрепа“, съобщават от общинската пресслужба. Услугите ще се предоставят на хора..

публикувано на 20.01.21 в 13:09

Спасиха от изсичане 650 дървета чрез кампанията „Лист по лист“

Положителни са резултатите за 2020 година от кампанията "Лист по лист", чрез която се събира и предава остатъчна хартия за рециклиране.  117 участници за 12 месеца успяха да съберат и предадат за рециклиране 37 296 кг. отпадъчна хартия.  Равносметката включва спасени от изсичане цели 650 дървета.  Още за инициативата от разговора на Ваня Славова с..

публикувано на 20.01.21 в 12:14

Министърът на туризма иска служителите по морето и летищата да бъдат ваксинирани до лятото

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще изпрати писмо до Националния ваксинационен щаб с искане да бъдат ваксинирани приоритетно персоналът по морето и служителите на летищата Варна, Бургас и София, преди летния туристически сезон, съобщава Travelnews . Освен това писмо ще бъде изпратено и до министъра на..

публикувано на 20.01.21 в 12:07

46 услуги на Морска администрация са достъпни онлайн

Всички морски специалисти могат да използват електронно заявяване на административни услуги на ”Морска администрация". 46 са улугите, които са достъпни онлайн.  Сигнали от граждани с морски професии за опашки пред сградата на Морската  администрация във Варна и чакане по няколко часа при ниски температури, предизвикаха коментар на кап. Живко..

публикувано на 20.01.21 в 12:05