Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Окончателно: Такситата не по-стари от 15 години, тротинетките с до 25 км/ч

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Таксиметровите автомобили трябва да бъдат не по-стари от 15 години, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните превози.

От ГЕРБ се противопоставиха на предложението да се разреши на таксиметровите автомобили с електрически двигател да се движат в бус лентата, предаде БНР.

В защита на тази идея се изказаха от ДПС и БСП. Станислав Иванов от ГЕРБ поясни, че трудно ще се контролира дали водачите на подобни автомобили превозват повече от трима пътници  - едно от условията, което даваше предимство на шофирането в бус лентата.

Специализираният транспорт, който превозва деца и ученици обаче ще може да използва бус лентата за по-бързо придвижване, записаха народните представители.

И още: Таксиметров превоз може да се извършва от автомобили, за които не са изтекли повече от 15 години от датата на първата регистрация.

Депутатите приеха и регламент за правилата за движение по пътищата за индивидуалните електрически превозни средства и определиха изискванията към предпазните средства за тяхното използване:

Разрешено е деца до 14 години да управляват електрическо превозно средство, но само в алеи и паркови зони.

На водачите на електрически тротинетки се забранява да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час.

Те няма да могат да развиват и скорост по-висока от 25 километра в час.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри договора с BioNTech-Pfizer за доставка на 1,8 млрд. ваксини

Европейската комисия (ЕК) одобри договора с BioNTech-Pfizer за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини. Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. „Имам удоволствието да съобщя, че Европейската комисия току-що одобри договора с BioNTech-Pfizer за гарантирана доставка на 900 милиона дози..

публикувано на 08.05.21 в 13:21
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Партиите на статуквото пречеха на работата в Народното събрание

Преизчисляването на пенсиите е едно от първите неща, които трябва да свърши следващото Народно събрание. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”   финансовият експерт и депутат от партия „Има такъв народ” Мика Зайкова. Според нея, приоритет в работата на депутатите в 46-я Парламент трябва да е грижата за хората, останали без..

публикувано на 08.05.21 в 12:55

Гърция облекчава мерките

Гърция облекчава противоепидемологичните мерки,но все още има райони с критични нива на заразяемост, като два от тях са до българската граница. Работят от днес и организираните плажове при строги мерки. Премахването на част от ограниченията е съпроводено със строг контрол върху задължителните мерки,з аяви на брифинг заместник-министърът по..

публикувано на 08.05.21 в 11:52

Зелените коридори за имунизация продължават да работят и през уикенда

Продължават да работят и откритите в края на април центрове за ваксиниране срещу Covid-19. По данните на Единния информационен портал днес се правят имунизации в пунктовете в 20 областни центъра в страната, включително Варна, Добрич и Бургас. Подробна информация за медицинските центрове в страната с обособените зелени коридори може да..

публикувано на 08.05.21 в 11:43

Испанското правителство предлага магистралите в страната да бъдат платени от 2024-а

Правителството на Испания предлага от 2024 години всички магистрали в страната да бъдат платени. Целта е да се намали дефицитът от 8 милиарда евро, който е изразходван за поддържането им. Преди мярката да влезе в сила ще бъде проведена разяснителна кампания относно необходимостта й. Пътните такси на..

публикувано на 08.05.21 в 11:10
Снимка: Борис Кръстев

Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец отбелязват във Варна

  С  демонстрация на първа долекарска помощ на входа на Морската градина във Варна членове на младежката организация на Българския червен кръст ще отбележат Световния ден на Червения  кръст и Червения полумесец - 8 май. Българският червен кръст е подкрепил идеята 8 май през тази година да бъде отбелязан с девиза „Моята червенокръстка..

публикувано на 08.05.21 в 10:36

ЕС провежда среща на върха в Порто

Неформална среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС ще се състои днес в португалския град Порто в Португалия, който председателства Съвета на ЕС до края на юни. Срещата е посветена на бъдещето на ЕС - възстановяване от пандемията на коронавируса и обсъждане на всички..

публикувано на 08.05.21 в 10:25