Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощната двойка на руския спорт

Автор:



Тя е главен треньор по художествена гимнастика и президент на руската федерация в този спорт, а той бос на световната фехтовка, бивш собственик на акциите на лондонсикя футболен тим Арсенал. Разбрахте ли за кой става дума. Не е трудно,  за Ирина Винер и Алишер Усманов. Двамата са семейство от 45 години, като нито животът им в различни градове за дълго, нито затворът, нито силните им характери им попречиха да са заедно толкава време.

Първата среща между двамата е още в ученическите години. Пробвал е различни отборни спортове, но се влюбва във фехтовкта. Явно  в тази посока го насочва любимата му книга „Тримата мускетари“. Той прави успешен старт. Първо в юношеския национален отбор нва СССР. Според него през 1971 г печели при мъжете шампионата на Узбекистан.

Тренировките се водят в същата зала, където тренират и гимнастичките. След тренировка Алишер остава да гледа как тренират момичетата художествена гимнастика. Забелязва красивата Винер/ 5 години по-голяма от него/. Тя е звезда в този спорт-шампионка на Узбекистан, много популярна и модерна. Първа в града слага черни чорапи, носи високи ботуши и мини ризи. Алишер не се решава да се запознае с нея, но се влюбва веднага.

След дълги години двамата изненадващо се срещат в Москва, случайно. Алишер среща познато лице на улицата. Въпреки, че общували като юноши, Винер си спомня, че това е човекът който зяпал постоянно по нея. „Тя смяташе, че съм надут пуяк, но аз бях очарователен и знаех много за жените. Тя не устоя“, нескромно си спомня бизнесменът. Винер ще признае, че била впечатлена от умът и кръгозорът на познания на Алишер.

Винер била разведена скоро и гледала сама малкия си син Антон. За първия си мъж-треньор не говори никога. Никой дори не знае името му. Жени се когато била на 23 години, но всичко свършва бързо. Алишер осиновява Антон и го издържа. Когато завършва университета Алишер се връща в Ташкент и там започват сериозните отношения с Винер. Неговите родители били против-тя е по-голяма от теб, има дете, разведена е…Винер обаче нарича майката на съпруга си- приятелка, което прменя отношенията.

През 1980 г Усманов е подсъдим за измама и групова кражба на социалистическа собственост. Алишер е осъден на затвор от  8 години.

Винер смята, че Бог й е помогнал. Тя получила забрана да пътува в чужбина.

Усманов изпраща копринен шал на любимата си от затвора. Така  хората в Узбекистан правят предложение за брак. Ирина го приема, което означава съгласие.

През 1986 г Алишер е пуснат предсрочно от затвора за прмерно поведение и разкаяние. Той нарича всичко това скалъпено дело и се определя за жертва на властта. През 2000 г е реабилитиран напълно.

Женят се с Винер  през 1992 г., като заминават за Москва. „На моята сватба небето беше таванът, а земята-подът“, спомня си Винер без да дава подробности.

Двамата живеят малко заедно. Винер е постоянно на базата на националния отбор в Новогорск, като се събират в Хърватия, където си купуват къща. Усманов има бизнес в Лондон и Москва.

Той я ревнува заради гимнастиката. В дома им често живеят състезателки и там тренират.Той й помага. Плаща лагер сборовете, плаща частни самолети  за участие на турнири и дори спи на пода, когато момичетата са у тях.

Винер винаги  е строга и взискателна към спортистите, въпреки че ги нарича деца. Силният характер често изригва. Може да крещи и да вика, а когато гимнастичка изяде допълнителна шоколадова бонбона не намира място за себе си от гняв.

Винер уважава съпруга си. „Аз съм възпитавана така-мъжът е всичко в семейството. Винаг ипрекланям глава у дома.  Така уча и момичетата. Той е крал, бог и гений. Мъжът  прави жената“, твърди тя. Двамата са една от най-коментираните двойки в Русия, все още.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: Рея Кирчева и Габи Джолева донесоха сребърни медали във Варна

Две млади и чаровни дами от Варна спечелиха сребърни медали от държавното първенство по бадминтон. Шампионатът се проведе в Ст. Загора, а Рея Кирчева и Габриела Джолева станаха вицешампионки до 17 години на България. Щастливи и емоционални двете ни разказват за участието си. Габриела Джолева Рая Кирчева

публикувано на 24.04.24 в 11:50

Петър Колев пое Монтана

Петър Колев е новият старши треньор на ПФК Монтана. Договорът му с клуба е за година и половина. 49-годишният специалист заменя на поста Николай Митов, който разтрогна по взаимно съгласие. Дебютът на бившия наставник на Берое ще бъде в събота срещу лидера в класирането Спартак (Варна). .

публикувано на 24.04.24 в 10:36

Боксьорките на България перфектни в Белград

Женският ни национален отбор продължава с перфектното си представяне на Европейското първенство в Белград. Светлана Каменова донесе нова, впечатляваща победа на ринга в сръбската столица. В категория до 57 килограма европейската вицешампионка и трета в света българка се класира по безапелационен начин на полуфинал. Под наставленията на Борислав..

публикувано на 24.04.24 в 10:35

"Левски" на победа от титлата

Волейболистите на Левски София поведоха във финалната серия с 2-0 победи. Те се наложиха над ЦСКА с 3:1 (25:20, 30:28, 19:25, 25:22) във втората среща.В първия мач "сините" спечелиха с 3:2 гейма. Третата среща е на 26 април (петък) от 19:00 часа в зала "Левски София".

публикувано на 24.04.24 в 10:34

Равен резултат за 15-годишните национали

Юношеският национален отбор на България до 15 г. завърши наравно 1:1 с връстниците си от Косово в приятелски мач, игран в Прищина. Двата отбора ще се срещнат отново в четвъртък, 25 април, от 16:00 ч. Първата проверка помежду им се изигра на изключително тежък терен заради силния дъжд, изсипал се над косовската столица. И двете попадения паднаха..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

Една легенда в тениса на маса отбеляза 90 години

Иван Василев е легендарна фигура в спорта тенис на маса за Варна и България. Остава непобедим в годините в градските първенства. Национален състезател в продължение на пет години, с участия на много турнири и спечелени много награди. Само преди 48 часа Иван Василев отпразнува своя 90-годишен юбилей. Заедно с вас се връщаме в спомените му..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Дончич напусна Локомотив /София/, Балъков го наследява

Локомотив София освободи Данило Дончич.Ръководството на клуба взе решение да се раздели с досегашния старши треньор на клуба. С него си тръгват още помощник-треньорът и главен анализатор на тима Ивайло Захариев, треньорът на вратарите Владимир Манолков, както и кондиционният специалист Николай Георгиев.Начело на тима застава легендата на българския..

публикувано на 23.04.24 в 10:24