Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общински имоти ще се ползват безвъзмездно за срок от 5 и 10 години за социална и образователна дейност

Oбщина Варна да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху Шокъровия канал, гласуваха съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ на днешното си заседание. Администрацията вече има изготвен проект за заустване на дъждовните води от канала навътре в морето, като в момента документацията минава през съгласувателни процедури с компетентните институции.

Общината ще поиска от държавата и имот в Южна промишлена зона, за да може да кандидатства по процедура „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“. Едно от условията за кандидатстване е да се предостави документ за собственост на терена.

Положителни решения за безвъзмездно ползване на имоти (помещения) на територията на Община Варна гласуваха общинските съветници от ПК “Собственост и стопанство”. Срокът на ползване за повечето е за 5 г., но има и такива имоти, които ще бъдат отдадени и за 10-сет годишен период. Част от тези помещения са предназначени за социални и образователни услуги, в това число и за нуждите на ОД МВР -Варна. Последният имот се намира на ул. “Св. Климент” във Варна и там се предвижда разкриването на паспортен център. Помещението на ул. „Св. Климент“ е с добро разположение, намира се на приземен етаж и е достъпно за хора с увреждания и майки с колички. 

Спортният комплекс, разположен в I ЕГ, ще продължи да бъде стопанисван от ОП „Спорт – Варна“. Докато тече учебният процес, съоръжението се ползва от възпитаниците на гимназията, бе изтъкнато на днешното заседание. 

"Учебният процес и часовете по физическо няма да бъдат възпрепятствани", увери директорът на Дирекция “Собственост и стопанство” Петко Бойновски.

Решено бе също сградата на Районния център по трансфузионна хематология да бъде безвъзмездно прехвърлена на държавата. Заради дългогодишната експлоатация обектът се нуждае от основен ремонт, но тъй като не е собственост на Министерството на здравеопазването, отпускането на средства за реновацията е незаконосъобразно. Това е сградата, която се намира на бул. “Цар Освободител” 100, уточниха съветниците. Няколко точки от дневния ред бяха отложени за следващо заседание на комисията поради липса на оферти от застрахователни дружества за застраховане на имоти и имущества, общинска собственост. 

Членовете на комисията дадоха съгласието си общинският имот на бул. „Владислав Варненчик“ 108, оборудван като Синя стая, да продължи да се ползва от правораздавателните институции във Варна. Това специализирано помещение вече 5 години дава възможност да се изслушват деца в една щадяща среда, различна от съдебната зала.За ползите на Синя стая в помощ на обществеността на Варна сподели адв. Бранимир Балачев:

"Това, което даваме, трябва да има някакъв ефект върху обществото. Трябва да кажа, че Синята стая е продукт на взаимодействието между съдебната система във Варна в лицето на председателя на Окръжния съд, от една страна, а от друга - на Община Варна. Ние сме един от малкото градове в България, които притежаваме такава Синя стая. Ако някой е ходил там и е чувал, тя е пригодена за разпити на малолетни и непълнолетни свидетели", сподели адв. Балачев и каза, че ще гласува положително в тази точка от дневния ред на комисията.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли режим на водата във Варна?

Има опасност по българското Черноморие да се стигне до воден режим, подобен на този в Перник. Причината е, че водата в язовир "Камчия", откъдето се захранват Бургаска област и част от Варна, драстично намалява. Затова се търсят алтернативни източници. За проблема алармира в сутрешния блок на БНТ екоминистърът Емил Димитров преди дни. Към..

обновено на 12.08.20 в 22:17

Повече от месец гражданско недоволство - 34 ден протести във Варна /обновява се/

Остава блокирано кръстовището пред общината. Протестиращите вече се събират за поредната вечерна проява на несъгласие с  управлението на държавата. Радио Варна ще проследи на живо какво ще предприемат протестиращите - подробна фотогалерия вижте  в края на публикацията, а видео - във фейсбук страницата ни 19.00 Все още са малко протестиращите край..

обновено на 12.08.20 в 21:04

Подкрепят с една минимална заплата семействата с деца до 14 г.

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и..

публикувано на 12.08.20 в 18:14

Модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, сгради, фигури ще покажат във Варна

Модел клуб - Варна ще представи десетата си годишна изложба. Това ще стане от 15-ти до 30-ти август 2020 г, в Археологическия музей . Ще бъдат показани модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, къщи, сгради, фигури и др, .изработени от различни материали – пластмаса, дърво, картон, други. Поканени са моделисти от града и..

обновено на 12.08.20 в 17:31

Подписаха меморандум за развитието на Варна като „Град на знанието“

Съвместна инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като „Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на..

обновено на 12.08.20 в 16:26

Наближава крайният срок за записване в школите на Общински детски комплекс

Малко повече от две седмици остават, за да подаване на заявление за някоя от школите на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Приемът за учебната 2020/2021 година се извършва чрез електронната система   odk.is-vn.bg . Крайният срок за подаване на заявления изтича на 31 август. Всяко дете има право да посещава до две школи...

публикувано на 12.08.20 в 16:09
Снимката е илюстративна

В Добрич още три медицински сестри са заразени с КОВИД 19

Капацитетът на отделенията, лекуващи пациенти с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич е запълнен. За това алармираха лекари от здравното заведение. Сред новозаразените от днес са и още три медицински лица. Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова Гастроентерологът Ивелина Вълчева, която е един от двамат лекари,..

публикувано на 12.08.20 в 15:58